New10

New10

New10 Slimmer ondernemen

3 tekenen dat je klaar bent voor je volgende doel

Als ondernemer zit je vol met ideeën en plannen voor je bedrijf. Maar... hoe weet je zeker dat je klaar bent voor je volgende zakelijke doel? Het volgen van je ondernemersgevoel is belangrijk, harde cijfers helpen je bij de juiste stappen om te groeien. Welke signalen kunnen erop wijzen dat je klaar bent om te groeien met je bedrijf?

1. Je financiële positie ziet er goed uit

Je financiën zijn een belangrijke indicator voor de groei van je bedrijf. Houd daarom onder andere je winst- en verliesrekening en je cashflowontwikkeling in de gaten. Heb je hoge winsten? Dat hoeft niet per definitie te betekenen dat je klaar bent om te groeien met je bedrijf. Als je bijvoorbeeld jarenlang hetzelfde bedrag aan winst boekt, staat je bedrijf mogelijk stil. Daarom is het belangrijk om ook naar de aard van de omzet te kijken en marktontwikkelingen in de gaten te houden. Stijgende inkomsten of verkopen kunnen een teken van groei zijn, met name voor jongere bedrijven die voortdurend aan meer omzet bouwen en mogelijk een tijdje niet winstgevend zijn.

2. Je cashflow verbetert

Hoewel een gezonde cashflow niet altijd correleert met bedrijfsgroei, suggereert het wel dat jouw bedrijf zich in een stabiele financiële positie bevindt. Positieve cashflow is het resultaat van lagere uitgaven, verhoogde omzet of een combinatie van beide. En goede financiën zijn vaak de basis van bedrijfsgroei en geven financiers vertrouwen.

3. Je bent snel door je voorraad heen

Ben je snel door je voorraden heen? Dan is dit een teken dat er veel vraag is naar je producten. Wanneer je artikelen snel moet bijbestellen, kan dat een gevolg zijn van meer verkopen en een uitbreiding van je klantenbestand. Vergelijk de omloopsnelheid van de voorraad met het nationale gemiddelde in de branche waarin je met je bedrijf actief bent. Een omloopsnelheid boven het branchegemiddelde kan een groeiende vraag naar je producten betekenen. Als de omloopsnelheid echter aanzienlijk hoger is dan het gemiddelde, sla je waarschijnlijk onvoldoende voorraad op om de verkoop bij te kunnen houden. Verkoop je je voorraden snel, dat is het over het algemeen wel goed voor je liquiditeiten.

Tip: Heb jij je voorraad slim ingericht? Met slim voorraadbeheer voorkom je opslagkosten, zorg je voor meer omzet, betere marges en tevreden klanten.

Je doelen dichterbij met zakelijke financiering

Groei mee met jouw klanten: inspiratie voor je bedrijf

Ben jij benieuwd hoe je slimmer kunt ondernemen en meegroeit met jouw klanten? We helpen je op weg met relevante kennis en expertinzichten over geldzaken en financiering. Mis geen groeikans en schrijf je in voor maandelijkse groei inspiratie in je mailbox!

  • Tips & tricks om slimmer te ondernemen
  • Alles over financiering en geldzaken
  • Interviews met inspirerende ondernemers
  • 1x per maand groei inspiratie in je mailbox