Liquiditeit geeft aan in welke mate je onderneming aan haar betalingsverplichtingen kan voldoen. Betalingsverplichtingen zijn bijvoorbeeld rekeningen van je leveranciers, het uitkeren van salaris en het afdragen van belasting. Belangrijk is het verschil tussen vermogen en liquide middelen. Vermogen dat in bezit als machines, gebouwen of inventaris zit, kun je niet gebruiken om je rekeningen mee te betalen. Het zit ‘vast’, en je zou het bezit moeten verkopen om er ‘vloeibaar’, liquide vermogen van te maken. Liquiditeit is dus iets anders dan solvabiliteit: je kunt zonder een cent op de bankrekening (liquiditeit) wel veel eigen vermogen hebben (solvabiliteit) .
Een goede liquiditeit betekent dat je bedrijf op de korte termijn goed tegen een stootje kan. Jij zult niet in paniek raken van een flinke rekening van een leverancier of een onverwachte tegenvaller van de Belastingdienst. Bovendien kun je met een goede liquiditeit je ogen openhouden voor groeikansen, zoals het introduceren van een nieuw product of digitalisering van je business.
Met een goede liquiditeit kun je je ogen openhouden voor groeikansen
Het hele jaar door fluctueert je liquiditeit, en veel van die fluctuaties zijn voorspelbaar. Wanneer je leveranciers of de Belastingdienst hebt betaald, zal je liquiditeit wat lager zijn. En tijdens de uitverkoop heb je wat meer geld in kas of op de bank en is je liquiditeit hoger. Zorg dat je weet wanneer je pieken en dalen kunt verwachten en waardoor ze worden veroorzaakt. Zo kun je inschatten wanneer je kunt investeren, en wanneer het handig is om wat geld achter de hand te houden.
Je liquiditeit kan ook onverwacht dalen of stijgen. Zorg dat je deze risico’s en kansen kent. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als een grote klant naar je concurrent stapt? Welke dalen en pieken brengen de introductie van je nieuwe product met zich mee? Met een financiële buffer ben je klaar voor tegenvallers. En door pieken goed in te schatten weet je wanneer je wat extra geld kunt steken in de groei van je bedrijf.
Als je de pieken en dalen in de toekomst begrijpt en kunt voorspellen, weet je wat de mogelijkheden zijn om extra liquiditeit te genereren. Dat extra geld kun je dan investeren in de groei van je bedrijf. Bijvoorbeeld door nieuw personeel aan te nemen of een nieuwe website te laten bouwen. Zo kun je jouw liquiditeit verhogen:
Om een inschatting te kunnen maken van je liquiditeit is een sluitende, gedetailleerde financiële administratie een must. Dit is je kompas waarmee je jouw onderneming bestuurt. Het stelt je in staat bij te sturen wanneer nodig. Je accountant kan je helpen bij het maken van je liquiditeitsprognose, bij het begrijpen van je maandcycli en het op orde brengen van je administratie. Heb je nog geen goede accountant? Wij brengen je graag in contact! Neem contact op met ons partnerteam.
Voor extra flexibiliteit kun je een zakelijk krediet aanvragen bij je bank of een andere financier. Met het krediet vang je een tijdelijk tekort aan liquiditeit op, zodat je kunt blijven investeren in je bedrijf.
Wanneer je wilt investeren in je bedrijf en een financiering aanvraagt bij New10, checken wij altijd de liquiditeit van je onderneming. Zo helpen we je met financiering die bij jouw financiële situatie en doelen past. Start gerust een aanvraag voor een zakelijk krediet, binnen 15 minuten ontvang je een vrijblijvend aanbod.