New10

New10

New10 Geldzaken

Met je liquiditeit op orde kan je bedrijf tegen een stootje

Lukt het jou iedere maand gemakkelijk om je rekeningen te betalen? Dan heb je een goede liquiditeit. Je hebt voldoende geld in kas en op bankrekeningen om je leveranciers, de Belastingdienst en rente en aflossingen over je leningen te betalen. Een solide basis om je bedrijf verder te laten groeien. Daarom doe je er goed aan de liquiditeit strak in de gaten te houden en te verbeteren indien nodig. In dit artikel lees je meer over liquiditeit en laten we zien waarom cash nog altijd king is in ondernemen.

Wat is de betekenis van liquiditeit?

Liquiditeit geeft aan in welke mate je onderneming aan haar betalingsverplichtingen kan voldoen. Betalingsverplichtingen zijn bijvoorbeeld rekeningen van je leveranciers, het uitkeren van salaris en het afdragen van belasting. Belangrijk is het verschil tussen vermogen en liquide middelen. Vermogen dat in bezit als machines, gebouwen of inventaris zit, kun je niet gebruiken om je rekeningen mee te betalen. Het zit ‘vast’, en je zou het bezit moeten verkopen om er ‘vloeibaar’, liquide vermogen van te maken. Liquiditeit is dus iets anders dan solvabiliteit: je kunt zonder een cent op de bankrekening (liquiditeit) wel veel eigen vermogen hebben (solvabiliteit) .

Waarom is een goede liquiditeit belangrijk?

Een goede liquiditeit betekent dat je bedrijf op de korte termijn goed tegen een stootje kan. Jij zult niet in paniek raken van een flinke rekening van een leverancier of een onverwachte tegenvaller van de Belastingdienst. Bovendien kun je met een goede liquiditeit je ogen openhouden voor groeikansen, zoals het introduceren van een nieuw product of digitalisering van je business.

Met een goede liquiditeit kun je je ogen openhouden voor groeikansen

Liquiditeit: investeren of geld achter de hand?

Het hele jaar door fluctueert je liquiditeit, en veel van die fluctuaties zijn voorspelbaar. Wanneer je leveranciers of de Belastingdienst hebt betaald, zal je liquiditeit wat lager zijn. En tijdens de uitverkoop heb je wat meer geld in kas of op de bank en is je liquiditeit hoger. Zorg dat je weet wanneer je pieken en dalen kunt verwachten en waardoor ze worden veroorzaakt. Zo kun je inschatten wanneer je kunt investeren, en wanneer het handig is om wat geld achter de hand te houden.

Img

Ken de risico’s in liquiditeit

Je liquiditeit kan ook onverwacht dalen of stijgen. Zorg dat je deze risico’s en kansen kent. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als een grote klant naar je concurrent stapt? Welke dalen en pieken brengen de introductie van je nieuwe product met zich mee? Met een financiële buffer ben je klaar voor tegenvallers. En door pieken goed in te schatten weet je wanneer je wat extra geld kunt steken in de groei van je bedrijf.

Je liquiditeit verbeteren

Als je de pieken en dalen in de toekomst begrijpt en kunt voorspellen, weet je wat de mogelijkheden zijn om extra liquiditeit te genereren. Dat extra geld kun je dan investeren in de groei van je bedrijf. Bijvoorbeeld door nieuw personeel aan te nemen of een nieuwe website te laten bouwen. Zo kun je jouw liquiditeit verhogen:

  1. Zorg dat je debiteuren hun rekeningen eerder aan je betalen, bijvoorbeeld met een korte betalingstermijn en strakke betalingsherinneringen
  2. Richt je voorraad efficiënt in, zorg dat je niet te veel liquiditeit ‘vast’ hebt zitten in voorraad
  3. Kijk of jij je crediteuren later kunt betalen. Houd er rekening mee dat dit invloed kan hebben op de relatie met je crediteur
  4. Andere maatregelen, zoals het verkopen van assets, het vergroten van winst door je prijzen te verhogen, of je kosten te verlagen

Liquiditeit berekenen, hoe doe je dat?

Om een inschatting te kunnen maken van je liquiditeit is een sluitende, gedetailleerde financiële administratie een must. Dit is je kompas waarmee je jouw onderneming bestuurt. Het stelt je in staat bij te sturen wanneer nodig. Je accountant kan je helpen bij het maken van je liquiditeitsprognose, bij het begrijpen van je maandcycli en het op orde brengen van je administratie. Heb je nog geen goede accountant? Wij brengen je graag in contact! Neem contact op met ons partnerteam.

Trek krediet aan voor extra flexibiliteit

Voor extra flexibiliteit kun je een zakelijk krediet aanvragen. Met dit krediet vang je een tijdelijk tekort aan liquiditeit op, zodat je kunt blijven investeren in je bedrijf.

New10 checkt bij een leningsaanvraag je liquiditeit

Wanneer je wilt investeren in je bedrijf en een financiering aanvraagt bij New10, checken wij altijd de liquiditeit van je onderneming. Zo helpen we je met financiering die bij jouw financiële situatie en doelen past. Ontdek de mogelijkheden van een zakelijk krediet. Binnen 15 minuten ontvang je een vrijblijvend aanbod.

Ontdek wat de mogelijkheden zijn

Groei mee met jouw klanten: inspiratie voor je bedrijf

Ben jij benieuwd hoe je slimmer kunt ondernemen en meegroeit met jouw klanten? We helpen je op weg met relevante kennis en expertinzichten over geldzaken en financiering. Mis geen groeikans en schrijf je in voor maandelijkse groei inspiratie in je mailbox!

  • Tips & tricks om slimmer te ondernemen
  • Alles over financiering en geldzaken
  • Interviews met inspirerende ondernemers
  • 1x per maand groei inspiratie in je mailbox