New10

New10

New10 Geldzaken

Solvabiliteit - eigen haard is goud waard

Hoe goed kan jouw bedrijf omgaan met financiële tegenslagen? De solvabiliteit, of de hoeveelheid eigen vermogen in je bedrijf, geeft een groot deel van het antwoord. Met een solide basis van eigen vermogen kan je bedrijf gezond groeien. Mede omdat je gemakkelijker financiering krijgt als je solvabiliteit goed is. Daarom is het waardevol je solvabiliteit in de gaten te houden en te verbeteren als dat nodig is. In dit artikel laten we zien hoe je zelf de solvabiliteit van je bedrijf kunt berekenen. Ook geven we je 4 tips om de solvabiliteit te verbeteren.

Wat is solvabiliteit?

Solvabiliteit, of de solvabiliteitsratio, geeft de verhouding weer tussen het eigen vermogen en het vreemd vermogen in je onderneming. Met vreemd vermogen bedoelen we geld dat je bedrijf heeft geleend. Met eigen vermogen bedoelen we het verschil tussen de bezittingen en de schulden van je bedrijf. Door te kijken naar de verhouding tussen die 2 zie je hoe afhankelijk je bedrijf is van anderen. Solvabiliteit is dus iets anders dan liquiditeit: je kunt veel eigen vermogen hebben (solvabiliteit) zonder een cent op de bankrekening (liquiditeit).

Waarom is een goede solvabiliteit belangrijk?

De solvabiliteit zegt veel over de mate waarin je bedrijf in staat is om financiële tegenslagen op te vangen. Een goede solvabiliteit betekent dat je bedrijf tegen een stootje kan. Als je onderneming groeit wordt ook je financiële balans groter. Daarom is het belangrijk je eigen vermogen in de gaten te houden. Als je te snel groeit, zonder een solide basis van eigen vermogen, is het lastig financiële tegenvallers op te vangen. Houd controle over je onderneming door je solvabiliteit in de gaten te houden en te vergroten als dat nodig is.

Een goede solvabiliteit betekent dat je bedrijf tegen een stootje kan.

Hoe bereken je solvabiliteit?

Voor de berekening van je solvabiliteit pak je de jaarrekening erbij en zoek je naar de posten “eigen vermogen” en “totaal vermogen” of “totale activa”.

Bereken met deze formule je solvabiliteit:

 1. Deel het eigen vermogen door het totale vermogen
 2. Vermenigvuldig de uitkomst met 100%

Voorbeeld

 • Eigen vermogen = € 1.000.000
 • Totaal vermogen = € 1.500.000

€ 1.000.000 / € 1.500.000 x 100% = 66,6%.

In het voorbeeld is de solvabiliteit 66,6%. Dat betekent dat van iedere euro in de onderneming 66,6 cent eigen geld is. Let op: dit is een ruwe schatting van de solvabiliteit. Banken voeren soms correcties uit op het eigen vermogen, ze trekken goodwill en leningen aan de directeur-grootaandeelhouder af. Klop bij je financieel adviseur aan als je echt wilt weten hoe het zit.

Kijken financiers naar mijn solvabiliteit als ik financiering wil aanvragen?

Als je financiering gaat aanvragen checkt de financier hoeveel eigen geld er in je bedrijf zit. Zo bepaalt hij hoeveel vermogen de ondernemer zelf in de onderneming heeft gestoken. Bij New10 kijken we ook naar de uitstaande vorderingen van je bedrijf: deze brengen we in mindering op je eigen vermogen. Een hogere solvabiliteit betekent minder risico voor de financier en dus een lagere rente. Solvabiliteit zegt echter niet alles. Als je geld bijvoorbeeld volledig vast zit in niet-liquide voorraad, heb je zelfs met 75% solvabiliteit onvoldoende liquiditeit om rekeningen te betalen. Lees meer over het belang van liquiditeit.

Een hogere solvabiliteit betekent minder risico voor de financier en dus een lagere rente.

Hoe hoog moet mijn solvabiliteit zijn als ik financiering wil aanvragen?

Voor financiers is een zo hoog mogelijke solvabiliteit ideaal. Immers: hoe hoger de solvabiliteit, hoe groter de buffer en hoe kleiner de kans dat je de financiering niet kan terugbetalen. De norm van solvabiliteit die financiers hanteren, verschilt per type onderneming. Bij dienstverleners zien we vaak 15%, bij handelsondernemingen 25%, en bij productiebedrijven wordt 25% tot 30% gehanteerd. Bij New10 vragen we in ieder geval een positieve solvabiliteit. Bovendien hanteren we de regel: een betere solvabiliteit betekent dat ons risico bij de financiering kleiner is. En dat kan leiden tot een aantrekkelijker rente-aanbod.

Hoe kan ik mijn solvabiliteit verbeteren?

Je solvabiliteit verhogen doe je door de verhouding tussen het eigen vermogen en het vreemde vermogen te verbeteren. Op de balans moet meer eigen vermogen staan, en minder vreemd vermogen. Je kunt een aantal dingen doen om je solvabiliteit te verbeteren:

 • Vergroot je winst:
  Extra winst vertaalt zich in meer eigen vermogen. Vergroot dus je inkomsten of verklein je uitgaven voor een hogere winstgevendheid. Neem verkoopprijzen onder de loep, maak nieuwe afspraken met leveranciers of bespaar op je vaste lasten, zoals kantoorhuur.
 • Keer minder winst (dividend) uit:
  Steek de winst in de spaarpot van je bedrijf. Zo vergroot je het eigen vermogen van je onderneming.
 • Zorg dat je klanten hun facturen sneller betalen:
  Minder uitstaand kapitaal betekent meer geld op de rekening van je bedrijf. Zo hoef je minder geld te lenen om je werkkapitaal op peil te houden en daalt het vreemd vermogen op je balans en stijgt je solvabiliteitsratio.
 • Optimaliseer je voorraad zodat je nooit teveel hebt:
  Voorraad is kapitaal dat je niet kunt gebruiken tot het verkocht is. Hoe minder voorraad je hebt, hoe lager je totale vermogen. En een lager totaal vermogen met een gelijk eigen vermogen betekent een hogere solvabiliteit. Zorg dus voor een goed voorraadbeheer.

New10 helpt je jouw solvabiliteit te checken

Benieuwd naar je solvabiliteit? Wanneer je financiering aanvraagt bij New10, checken wij de financiële gezondheid van je onderneming, inclusief de solvabiliteit. Start gerust een aanvraag voor een zakelijke lening of een zakelijk krediet: binnen 15 minuten geven we feedback op je verzoek. Je weet dan meteen wat je mogelijkheden voor een financiering zijn – geheel vrijblijven

Geld lenen voor je bedrijf? Ontdek wat je mogelijkheden zijn

Veelgestelde vragen

Groei mee met jouw klanten: inspiratie voor je bedrijf

Ben jij benieuwd hoe je slimmer kunt ondernemen en meegroeit met jouw klanten? We helpen je op weg met relevante kennis en expertinzichten over geldzaken en financiering. Mis geen groeikans en schrijf je in voor maandelijkse groei inspiratie in je mailbox!

 • Tips & tricks om slimmer te ondernemen
 • Alles over financiering en geldzaken
 • Interviews met inspirerende ondernemers
 • 1x per maand groei inspiratie in je mailbox