Alles over rente: zakelijke lening & zakelijk krediet

Geld lenen kost geld. Dat begrijp je allang, maar hoeveel kost het precies? De rente die je betaalt over je bedrijfsfinanciering verschilt van tijd tot tijd, maar varieert ook tussen leendiensten, en bijvoorbeeld tussen een zakelijke lening en zakelijk krediet.

Opbouw van de rente

Benieuwd hoe we het rentepercentage over je financiering berekenen? De rente die je betaalt over bedrijfsfinanciering is opgebouwd uit een aantal onderdelen. Een aantal delen staan vast, maar een gedeelte is specifiek voor jouw situatie: de risicokosten. Met deze kosten dekken we het risico dat je jouw lening niet terug kunt betalen. In onderstaande grafiek zie je hoe het rentepercentage bij New10 is opgebouwd.

Rente zakelijke lening: Je betaalt een vast rentepercentage over het openstaande leenbedrag.

Rente zakelijk krediet: Met een zakelijk krediet betaal je alleen rente over het opgenomen bedrag. Het percentage is vergelijkbaar met de rekening courant rente bij de bank.

Opbouw rente grafiek

Basisrente: Dit zijn de kosten voor het inkopen van geld op de geldmarkt. Daarom wordt de basisrente ook wel marktrente genoemd.

Kapitaalkosten: Wij moeten altijd een kapitaalbuffer aanhouden en maken daar kosten voor.

Marge: Dit is de winst die New10 maakt. Een deel van de winst investeren we in het bedrijf, een deel keren we uit aan onze aandeelhouders.

Operationele kosten: Dit zijn de kosten voor ons personeel, de systemen, het kantoor en andere vaste kosten.

Risicokosten: Dit zijn de kosten waarmee we het risico afdekken dat de lening niet wordt afgelost. De hoogte van de risicokosten hangt samen met het risicoprofiel van je onderneming.

Rente zakelijke lening
Je leent bij een zakelijke lening tegen een aantrekkelijke rente tussen 2,6 en 9,7%. De rente die je moet betalen wordt berekend over het bedrag dat je nog niet hebt afgelost.

Rente zakelijk krediet
Voor een zakelijk krediet bij New10 betaal je een aantrekkelijke vaste rente tussen de 2 en 7,3%. Met een zakelijk krediet regel je extra financiële ruimte voor je bedrijf. Je kunt tot een vast limiet geld opnemen en rente betaal je alleen over het opgenomen bedrag. Het rentepercentage is vergelijkbaar met de rente op een rekening courant krediet.

Zakelijke lening
Je leent € 54.000 met een looptijd van 3 jaar. Maandelijks betaal je hiervoor een deel aflossing en een deel rente.

Met een rentepercentage van 3,1% kom je in de eerste maand gemiddeld op de volgende kosten uit:

  • €1.500 aflossing + €139,50 rente = €1639,50 per maand

Met een rentepercentage van 9,1% kom je op de volgende maandlasten uit:

  • €1.500 aflossing + €409,50 rente = €1909,50 per maand

  • Vanaf de eerste maand betaal je aflossing waardoor je maandelijkse lasten steeds lager worden.

Zakelijk krediet
Je hebt een zakelijk krediet van €54.000. Wanneer je daar €10.000 uit hebt opgenomen betaal je op maandbasis gemiddeld de volgende kosten:

  • maximaal 0,2% servicekosten over het totale krediet (€108)
  • 1,5% aflossing (€150)
  • tussen de 2 en 7.3% rente over het opgenomen deel (€16,67 tot €60,83).

Het bedrag wat je maandelijks betaalt voor je zakelijke krediet is dus tussen de €247,67 en 
€318,83.

Zakelijke lening
De looptijd van onze zakelijke lening is minimaal 3 maanden en maximaal 5 jaar. Aan het eind van de looptijd heb je de lening helemaal afgelost.

Zakelijk krediet
Een zakelijk krediet heeft een looptijd van 36 maanden, met elke 3 jaar herziening. Hierbij kijken we naar dezelfde criteria als bij de aanvraag. Daarnaast kijken we naar je betaalgedrag van het afgelopen jaar.

Zakelijke lening
Voor het afsluiten van de lening betaal je eenmalig afsluitkosten: vanaf €250, afhankelijk van het leenbedrag

Zakelijk krediet
Voor een zakelijk krediet betaal je servicekosten van maximaal 0,2% (van het totale, maximale kredietbedrag) per maand.

Benieuwd naar jouw rentepercentage?

Je hebt al binnen 15 minuten een gratis en vrijblijvend aanbod. Daarnaast los je bij New10 gratis af en kan je gewoon bij je huisbank blijven.