Renny Stein

Renny Stein

New10 Slimmer ondernemen

Ondernemend omgaan met crisissituatie

Tot voor kort leek de coronacrisis in rustiger vaarwater te komen. De overheid besloot te stoppen met steunmaatregelen voor ondernemers omdat de markt stabiel genoeg werd bevonden. Toch bevinden vele ondernemers zich in een minder rooskleurige situatie: met de recente aanscherping van de maatregelen wordt er opnieuw veel van sommigen gevraagd. Als ondernemer ben je gewend om flexibel om te gaan met veranderingen. Sterker nog, je bent juist voortdurend op zoek naar kansen om te groeien. Hoe kom je deze periode van crisis en lockdown met je onderneming door?

Breng je bedrijfssituatie helder in kaart

De overheid heeft inmiddels aangekondigd dat ze de steunpakketten vooralsnog zullen uitbreiden. Check goed welke regelingen nog relevant zijn voor jou en waar je wel of niet voor in aanmerking komt.

Naast de steunpakketten helpt een helder overzicht op je bedrijfssituatie om koers te bepalen hoe je nu verder gaat met je onderneming. Welke veranderingen in de situatie zijn van tijdelijke aard? En welke zijn blijvend? Is de vraag naar je product bijvoorbeeld tijdelijk veranderd of doe je er goed aan om je aanbod aan te passen?

Probeer bij de volgende onderdelen eens stil te staan:

Vraag en aanbod

Processen

Financiën

1. Vraag en aanbod

Op welke manier is de markt voor jou veranderd? Is de vraag naar je product veranderd en heb je je aanbod hierop aangepast? Misschien heb je nieuwe concurrenten erbij gekregen? En hoe zit het met je klanten? Richt je je nog op dezelfde doelgroep?

2. Processen

Wat is er veranderd aan de manier waarop je onderneemt? Op welke manier moet je je processen aanpassen om te kunnen blijven ondernemen in deze situatie?

3. Financiën

Hoe sta je er financieel voor? Heb je de afgelopen tijd een beroep moeten doen op je buffers? Of heb je juist je bedrijf zien groeien? Welke veranderingen zie je terug op je jaarrekening?

Om je te helpen met het in kaart brengen van de impact van de coronacrisis op je bedrijf, hebben we het Corona Canvas voor je ontwikkeld. Een handig overzicht dat je kunt invullen voor jezelf en waarmee je de situatie overzichtelijker maakt.

Breng je huidige bedrijfssituatie in kaart

Gezondheidscheck: weet hoe je er financieel voor staat

Een goede financiële gezondheid is de basis voor groei van je bedrijf. Sta je er financieel goed voor, dan kan je tegenslagen aan en heb je een goede positie om zakelijke financiering aan te trekken. Om je financiële situatie in grote lijnen in kaart te brengen, hoef je gelukkig geen accountant of boekhouder te zijn. We helpen je een handje op weg met de volgende 6 aandachtspunten.

  1. Wat is je omzet?
  2. Zijn je kosten in lijn met je omzet?
  3. Maakt je bedrijf winst?
  4. Heb je voldoende spreiding in je klantportfolio?
  5. Heb je een positieve cashflow?
  6. Solvabiliteit: wat is de verhouding tussen je eigen vermogen en vreemd vermogen?

In deze blog leggen we je uitgebreid uit hoe je alle 6 vragen voor jezelf kunt beantwoorden.

Crisistijd: moment voor verandering?

Als je weet hoe je bedrijfssituatie eruit ziet en je ook inzicht hebt in je financiële gezondheid, is het belangrijk om na te denken over hoe de crisis je resultaten en situatie mogelijk nog verder kan beïnvloeden. Ga aan de slag met een actieplan om kansen te omarmen en risico’s te beperken. Pas actief je strategie aan op ontwikkelingen en vergroot je kans dat je bedrijf goed uit de crisis komt. Deze 7 tips helpen je in ieder geval een eind op weg om het contact met je klanten en de service aan te pakken.

Wat kun je als ondernemer leren van de coronacrisis?

Zorg goed voor jezelf

Uit een peiling van Ondernemersorganisatie ONL blijkt dat meer dan de helft van de ondernemers meer stress ervaart. Het Nationaal Centrum preventie stress & burn-out waarschuwt voor een toename van burn-out klachten bij ondernemers. De coronacrisis heeft impact op de gezondheid van ondernemers. Juist in deze tijd is het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Werk aan je fysieke en mentale fitheid. Focus je op de zaken waar je wèl invloed op hebt en die je kunt veranderen. Op de website van de KvK vind je antwoorden op veelgestelde vragen door ondernemers. Probeer je hoofd van tijd tot tijd leeg te maken. Je zult merken dat een frisse blik helpt om ondernemend om te gaan met deze crisis!

Groei mee met jouw klanten: inspiratie voor je bedrijf

Ben jij benieuwd hoe je slimmer kunt ondernemen en meegroeit met jouw klanten? We helpen je op weg met relevante kennis en expertinzichten over geldzaken en financiering. Mis geen groeikans en schrijf je in voor maandelijkse groei inspiratie in je mailbox!

  • Tips & tricks om slimmer te ondernemen
  • Alles over financiering en geldzaken
  • Interviews met inspirerende ondernemers
  • 1x per maand groei inspiratie in je mailbox