New10

New10

New10 Slimmer ondernemen

Het Klimaatakkoord: kansen voor duurzaam ondernemen

Het recent gelanceerde Klimaatakkoord heeft impact op de hele samenleving, maar over de gevolgen voor ondernemers is nog veel discussie. Dit neemt niet weg dat het klimaatbeleid voor nieuwe mogelijkheden zorgt. Belastingmaatregelen in het Klimaatakkoord maken het voor jou als ondernemer goedkoper om te kiezen voor groene energie of een duurzaam bedrijfspand. De markt verandert, klanten zijn bewuster en zo ontstaan er mogelijkheden nieuwe businessmodellen. Ondernemerschap draait om inspelen op kansen en de duurzame economie zit in ieder geval vol verdienpotentieel.

In dit artikel geven we je inzicht in relevante klimaatmaatregelen en zetten een aantal tips een rij. Zo ben je op de hoogte van wat er speelt en kun je klimaatkansen beter benutten voor duurzame groei van je onderneming.

Geld besparen met verduurzaming van je bedrijfspand

De gebouwde omgeving staat de komende jaren een transformatie te wachten. In 2023 is het voor kantoren groter dan 100m3 verplicht om energielabel C te hebben. Uiteindelijk wil de overheid dat in 2050 alle gebouwen duurzaam zijn. Dit betekent dat niet alleen de overheid maar ook bedrijven, burgers en ondernemers moeten investeren om woningen en bedrijfspanden CO2-vrij te maken. In het Klimaatakkoord staan plannen voor een Warmtefonds en een wijkgerichte aanpak, waarbij verbouwingen op wijkniveau worden georganiseerd. Voor jou als ondernemer geldt dat je bedrijfspand aan de energie-eisen in het klimaatakkoord moet voldoen.

Tip: Benieuwd hoe je jouw bedrijfspand energiezuinig kunt maken? Vul de Energiebesparingsverkenner in voor meer inzicht en lees over subsidies op het Ondernemersplein.

Gasprijs gaat omhoog

De belasting op gasgebruik gaat de komende tijd verder omhoog, terwijl stroomverbruik minder belast wordt. Doel is om aardgas minder aantrekkelijk te maken als brandstof en elektrische verwarming en productieprocessen te stimuleren.

Tip: Kijk of je al over kunt stappen op elektrische voertuigen, machines of duurzame warmtebronnen in je bedrijfspand.

Stap over op elektrisch rijden

Voor ondernemers met een groot wagenpark heeft het Klimaatakkoord directe gevolgen. De belasting op diesel gaat met 1 cent omhoog in 2021 en in 2023. Ook met bezine-auto’s in de stad rijden wordt lastiger de komende jaren. Tussen de 30 en 40 gemeenten gaan de komende jaren zero-emissie zones instellen. Deze maatregel raakt ondernemers niet alleen qua investeringen in elektrische voertuigen. Het vraagt ook om slimmer rijden en plannen. Wanneer je nieuwe (bedrijfs)voertuigen aanschaft, kun je dus beter nu al kiezen voor elektrisch. Let op; als je veel vliegt voor je onderneming, dan krijg je te maken met stijgende prijzen voor vliegtickets.

Tip: Kijk of je transport slim kunt combineren of werk samen met bedrijven in de buurt om vervoersstromen efficiënter in te zetten.

Informeren over energiebesparing

Op 1 juli dit jaar is de informatieplicht energiebesparing ingegaan. De meeste ondernemers zijn niet verplicht de overheid te informeren over de geplande energiebesparende maatregelen. Alleen bedrijven die vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas per jaar verbruiken moeten voldoen aan de informatieplicht. Meer informatie over hoe je bijvoorbeeld kunt rapporteren vind je hier.

Tip: Ook als je niet aan de informatieplicht moet voldoen kan het nuttig zijn om energiebesparende maatregelen te overwegen. Niet alleen om je energierekening te verlagen, maar ook om te zorgen dat je bedrijfspand aan de energie-eisen voldoet.

Subsidies voor duurzaam ondernemen

Investeert jouw onderneming in CO2-reducerende maatregelen, hergebruik van afval of werk je aan energie-innovaties en schoon transport? Goed nieuws, er zijn vanuit de overheid tientallen subsidies beschikbaar voor ondernemers die bijdragen aan oplossingen voor de grote klimaatuitdagingen. Het overzicht aan subsidies en regelingen vind je hier. Ook werkt de financiële sector aan groene financiering en het standaardiseren van overeenkomsten tussen banken en andere financieringspartijen. Zo kunnen duurzame ondernemers in aanmerking komen voor gecombineerde subsidies.

Tip: Benieuwd naar verhalen van ondernemers en bedrijven die op allerlei innovatieve manieren hun CO2-uitstoot verkleinen? Je leest het in de serie ‘Aanpakkers’

Benut de kansen van circulair inkopen

Een circulaire economie, waarin we grondstoffen optimaal inzetten, is een onmisbare schakel in het behalen van de klimaatdoelstellingen. Ook de overheid gaat hieraan bijdragen door duurzaam in te kopen. Van alles wat de overheden zoals het Rijk en gemeentes inkopen moet in 2022 minstens 10 procent circulair zijn. Denk aan producten die recyclebaar zijn, al hergebruikt, of met minder grondstoffen geproduceerd worden. Deze afspraak biedt mooie kansen voor ondernemers met circulaire bedrijfsvoering of producten die CO2-neutraal of circulair zijn. Ook als duurzaamheid nog nieuw voor je is, kun je alvast de CO2-voetafdruk van jouw product of dienst te berekenen. Dit helpt je om een maatschappelijk verantwoorde bedrijfsvoering in te richten en om je klanten te informeren over de milieubelasting.

Tip: Met de gratis CO2-calculator op Klimaatplein.nl kun je makkelijk de voetafdruk van jouw bedrijf uitrekenen.

Draag bij aan wind- en zonne-energie

Steeds meer mensen investeren in zonnepanelen voor hun bedrijf en de komende decennia wordt er volop ingezet op de ontwikkeling van windenergie op zee. Hard nodig want Nederland werkt toe naar een CO2-vrij elektriciteitssysteem in 2050. Dit betekent dat bestaande fossiele bronnen van elektriciteit worden vervangen door hernieuwbare bronnen. Wil je bijdragen met zonnepanelen maar heb je geen geschikt dak? Je kunt deelnemen aan een coöperatief project met zonnepanelen op basis van de Postcoderoosregeling. Met deze regeling kun je belastingkorting ontvangen op je energierekening.

Tip: Geen dak voor zonnepanelen en meer weten over hoe je toch bij kunt dragen aan schone energie? De Consumentenbond schreef hier een handig artikel over.

Investeren loont

Ondernemen betekent dat je nieuwe ontwikkelingen signaleert en adopteert, om ervoor te zorgen dat je bedrijf toekomstbestendig is. Om in te spelen op de kansen van de klimaatplannen en de energietransitie is het misschien nodig om investeringen te doen. Maar in dit geval loont vooruit lopen: in de transitie naar een duurzame, circulaire economie zit veel potentie voor ondernemers. Heb jij plannen om je processen energiezuiniger te maken of wil je je bedrijfspand verduurzamen? Bij New10 kunnen we je helpen met verschillende financieringsbehoeftes, bekijk ons overzicht met financieringsvormen voor alle mogelijkheden.

Groei mee met jouw klanten: inspiratie voor je bedrijf

Ben jij benieuwd hoe je slimmer kunt ondernemen en meegroeit met jouw klanten? We helpen je op weg met relevante kennis en expertinzichten over geldzaken en financiering. Mis geen groeikans en schrijf je in voor maandelijkse groei inspiratie in je mailbox!

  • Tips & tricks om slimmer te ondernemen
  • Alles over financiering en geldzaken
  • Interviews met inspirerende ondernemers
  • 1x per maand groei inspiratie in je mailbox