New10

New10

New10 Slimmer ondernemen

4 handige checks wanneer je duurzaam wilt ondernemen met zonnepanelen

Je winst slim investeren zodat je rendement groeit: als ondernemer kijk je naar interessante mogelijkheden. Investeren in zonnepanelen kan een goede investering zijn voor je bedrijf: je onderneemt op een duurzame manier en op lange termijn kan het goed rendement opleveren. Denk aan fiscale voordelen, maar ook aan een besparing op je energiekosten en meerwaarde voor je bedrijfspand. Waar moet je rekening mee houden als je wilt investeren in zonnepanelen voor je bedrijf?

1. Overweeg de opties voor zonnepanelen voor je bedrijf

Of je zonnepanelen op je dak kunt leggen, hangt af van het materiaal waarvan je dak gemaakt is. Op daken van riet, aluminium, zink of leisteen of groene dakbedekking kunnen geen panelen geplaatst worden. De ligging van je dak en de vorm zijn ook factoren die bepalen of zonnepanelen mogelijk zijn. Zo is het alleen het deel van je dak dat de hele dag zonder schaduw is, geschikt voor panelen. Heb je een plat dak, houdt er dan rekening mee dat de panelen schuin liggen.

Denk ook aan:

  • Controleer of je een omgevingsvergunning nodig hebt voor het plaatsen van zonnepanelen. Er zijn voor bedrijven een aantal regels vanuit de overheid opgesteld.
  • Ga voor een gecertificeerde leverancier. Een betrouwbare en ervaren leverancier kent de bijzondere aandachtspunten van een PV-installatie. Dit is de installatie die zonne-energie omzet in elektriciteit.
  • Vraag een oplevering volgens NEN-standaarden
  • Isoleer je dak met een onbrandbare isolatie. Als er dan wat misgaat in je zonnepaneleninstallatie, dan slaat de brand minder snel over naar je bedrijfspand.
  • Doe de zonnepanelencheck op Milieu Centraal.

Heb je geen eigen bedrijfspand? Ook dan kan je nog steeds investeren in zonne-energie. Neem bijvoorbeeld deel aan een collectief zonnepanelenproject of schaf zonnepanelen aan als particulier. Let op: de Belastingdienst maakt onderscheid tussen twee verschillende soorten zonnepanelen: niet geïntegreerde en geïntegreerde. De laatste hebben ook een functie als dakbedekking. Je krijgt in dit geval als particulier minder belasting terug.

2. Optimaal rendement behalen

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een optimaal rendement? Het aantal zonnepanelen dat bij jouw situatie past hangt af van je eigen energieverbruik. Zo kan het interessanter zijn om niet je hele dak maximaal vol te leggen, maar minder panelen te plaatsen zodat je terugverdientijd korter is.

Een eerste instantie zijn zonnepanelen een investering, maar op de lange termijn betaalt het zich wel degelijk terug. Kijk je naar het rendement dan houd je aan zonnepanelen gemiddeld 6% over, significant meer dan op je spaarrekening. Gemiddeld is de terugverdientijd voor zonnepanelen tussen de 7 en 8,5 jaar. Een andere grote besparing die je realiseert is op je energiekosten. Je betaalt voor 10 zonnepanelen ongeveer 4.700 euro, maar die energie die ze produceren levert je voor 600 euro per jaar aan energie op. Dit bedrag had je anders aan energie moeten betalen.

De ligging van je zonnepanelen bepaalt voor een groot deel hoeveel je eraan verdient. Liggen ze richting het noorden dan is je rendement rond de 3,7%, het westen ligt al op 5,3% en 6% voor oriëntatie op het zuiden.

3. Zonnepanelen financieren: investeren met eigen geld of vreemd vermogen?

Met een financieringsbegroting breng je je groeiplannen, investeringen en je kapitaalbehoefte in kaart. Je kunt ervoor kiezen om met eigen geld te investeren in zonnepanelen of het aantrekken van vreemd vermogen overwegen.

Zonnepanelen zakelijk financieren?

4. Breng mogelijke aftrekposten in kaart

Doe goed onderzoek naar je fiscale mogelijkheden en eventuele subsidies. Op de website van de Rijksoverheid vind je informatie over subsidie voor zonnepanelen.
We zetten alvast een paar andere voorbeelden van mogelijke aftrekposten voor je op een rij.

Energie-investeringsaftrek (EIA)
De EIA is een fiscale aftrekregeling die interessant kan zijn wanneer je investeert in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. De regeling levert ondernemers gemiddeld 11% voordeel op. De voorwaarden en meer informatie over wet- en regelgeving vind je hier.

Kleinschaligheidsaftrek
Naast je afschrijvingen en EIA is er een extra aftrekpost genaamd kleinschaligheidsaftrek. Volgens deze regeling kun je investeringen in bedrijfsmiddelen tot maximaal 311.242 euro aftrekken. Je kunt deze aftrek doen in het jaar dat je de zonnepanelen hebt aangeschaft. Je kunt natuurlijk als ondernemer ook de btw over zonnepanelen terugvragen. De normale btw-regels zijn dan van toepassing.

Stimulering duurzame energieproductie en Klimaattransitie (SDE++)
De overheid heeft duurzaamheid hoog op de agenda staan en stelt subsidie beschikbaar voor ondernemers vanuit de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). Deze subsidie wordt in rondes verdeeld, bekijk de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voor de laatste informatie.

Veelgestelde vragen

Groei mee met jouw klanten: inspiratie voor je bedrijf

Ben jij benieuwd hoe je slimmer kunt ondernemen en meegroeit met jouw klanten? We helpen je op weg met relevante kennis en expertinzichten over geldzaken en financiering. Mis geen groeikans en schrijf je in voor maandelijkse groei inspiratie in je mailbox!

  • Tips & tricks om slimmer te ondernemen
  • Alles over financiering en geldzaken
  • Interviews met inspirerende ondernemers
  • 1x per maand groei inspiratie in je mailbox