Financieringen

Doorlopend krediet: zakelijke kruipolie voor soepele ondernemers

Renny Stein

Renny Stein

New10

Als ondernemer wil je kunnen investeren op de momenten dat het nodig is. Niet meer wachten op openstaande facturen, maar snel bewegen als je kansen ziet. Een zakelijke financiering kan je helpen om met je bedrijf de volgende stap te zetten naar groei. Bijvoorbeeld met een doorlopend krediet, oftewel een zakelijk krediet. Hoe weet je of een zakelijk krediet bij je past? Kom meer te weten over wat een zakelijk krediet is en waarvoor je het kunt gebruiken.

Investeren in je bedrijf met een zakelijk krediet

Net als een lening is een zakelijk krediet een vorm van financiering. Je leent geld om te investeren in je bedrijf. Een zakelijk krediet is een geldbedrag waar je op ieder moment geld uit kunt opnemen voor je bedrijf, tot de afgesproken kredietlimiet. Je betaalt rente over het opgenomen bedrag en maandelijkse vaste servicekosten over het totale kredietbedrag.

Met een zakelijk krediet betaal je lopende zaken voor je bedrijf of los je tijdelijke tekorten aan liquide middelen op. Een zakelijk krediet wordt dan ook wel werkkapitaalfinanciering genoemd. In deze blog leggen we je alles uit over werkkapitaal.

Waar gebruik je een doorlopend of zakelijk krediet voor?

Een zakelijk krediet past bij je situatie wanneer je meer flexibiliteit nodig hebt voor een korte looptijd. Denk bijvoorbeeld aan het op peil houden van je voorraad, terwijl de betalingen door klanten pas later komen. Anders dan bij een zakelijke lening ontvang je het leenbedrag bij een zakelijk krediet niet in 1 keer op je rekening, maar neem je op van je zakelijk krediet wat je op dat moment nodig hebt. Naast een vaste aflossing per maand kun je op elk moment extra aflossen, zonder extra kosten.

Ondernemer Annemarie Hoekstra wilde met haar bedrijf vol inzetten op het werven van nieuwe klanten en opdrachten. Met financiering in de vorm van een zakelijk krediet wist ze haar voorraad uit te breiden. En met succes: klanten zijn enthousiast, de nieuwe collectie slaat aan en de brochure doet het goed. Lees het ondernemersverhaal van Annemarie.

contact-avatar
Annemarie: “Mensen komen binnen met ‘droomplaatje'. Zo tof om mooie dingen voor ze te creëren en het verschil te maken op hun grote dag.”
Annemarie Hoekstra
Bloemenservice Nederland

Voor niets gaat de zon op

Wanneer je een zakelijk krediet afsluit, betaal je maandelijks een bedrag dat is opgebouwd uit servicekosten, aflossing en rente. Het rentepercentage wordt bepaald aan de hand van 5 factoren: basisrente, kapitaalkosten, marge, operationele kosten en specifieke risicokosten. Lees hier alles over rente.

Rente over een zakelijk krediet: een voorbeeld
Met dit rekenvoorbeeld laten we zien wat je kosten kunnen zijn:

Voorbeeld:
Je hebt een Zakelijk Krediet met een limiet van €54.000, met een rente van 5%. Hier neem je €10.000 uit op. Voor het gemak gaan we ervan uit dat je dit bedrag een hele maand hebt opgenomen. Dan betaal je de volgende kosten voor deze maand:

 • Servicekosten (maandelijks): 0,2% van €54.000 = 0,002 x 54.000 = €108

 • Aflossing (over opgenomen bedrag): 1,5% van €10.000 = 0,0015 x 10.000 = €150

 • Rente (over opgenomen bedrag): 5% van €10.000, gedeeld door 365 (dagen per jaar), vermenigvuldigd met 30 (dagen, dus een hele maand) = 0,05 x 10.000 / 365 x 30 = €41,10

Je betaalt dus een bedrag van €299,10 

Lees verder: Wat betaal ik voor een Zakelijk Krediet?

3 tips voor een scherp rentepercentage

 1. Wees kritisch op financiers. Vraag verschillende offertes op en vergelijk te voorwaarden. Let goed op de rentepercentages: gelden die per jaar of per maand?
 2. Krijg je een hoog rentepercentage aangeboden? Kijk of je de financiële gezondheid van je bedrijf kunt verbeteren. Let wel, deze verbetering is pas één jaar later terug te zien in je jaarcijfers.
 3. Kijk hoe je je winstgevendheid, solvabiliteit en liquiditeit van je bedrijf kunt verbeteren.

Wat zijn de signalen dat mijn groeiende bedrijf financiering nodig heeft?

Het is een misvatting dat een gezond, groeiend bedrijf geen financiering nodig heeft. Maar, wanneer weet je of het een goed moment is om zakelijke financiering voor je bedrijf aan te vragen?

 • Je cashflow wisselt sterk
  Soms komt het door de aard van je onderneming dat er op bepaalde momenten meer geld uitgaat dan dat er binnenkomt. Wat de reden ook is, de cashflow wordt vaak gezien als indicator voor de levensvatbaarheid van je bedrijf. Met bedrijfsfinanciering zoals een zakelijk krediet kun je je werkkapitaal op peil houden en lopende zaken betalen.

 • Je zet buffers in
  Vaak wordt er gezegd dat je als ondernemer reserves moet hebben om minstens 6 maanden aan bedrijfskosten te betalen. Deze reserves kun je gebruiken in minder goede tijden. Als je vaak buffers gebruikt om te investeren, kun je later in de problemen komen. Je kunt je bedrijf beter laten groeien met behulp van financiering.

 • De kwaliteit van je product of dienst gaat omlaag
  Om geld over te houden voor investeringen in je bedrijf, bezuinig je op materialen, arbeid of operationele kosten. Op lange termijn snijdt je jezelf daarmee echter in de vingers: met zakelijke financiering kun je de kwaliteit van je product of dienst hoog houden en zorgen dat je financiën op peil blijven.

Doorgroeien met een zakelijk krediet?

Ondernemen in crisistijd: inspiratie voor je bedrijf

Ben jij benieuwd hoe je slimmer kunt ondernemen en jouw bedrijf door de coronacrisis heen navigeert? We helpen je op weg met relevante kennis en expertinzichten over geldzaken, financiering, tech en innovatie. Mis geen groeikans en schrijf je in!

 • Tips & tricks om slimmer te ondernemen
 • Alles over financiering en geldzaken
 • Interviews met inspirerende ondernemers
 • 1x per maand groei inspiratie in je mailbox