New10

New10

New10 Financieringen

Wat je moet weten over werkkapitaal

Om je bedrijf soepel draaiende te houden en aan je dagelijkse financiële verplichtingen te voldoen, heb je als ondernemer werkkapitaal nodig. Wat is werkkapitaal nu precies? En hoe bereken je hoeveel werkkapitaal je nodig hebt? We leggen het je uit in deze blog en we zetten een aantal tips op een rij om je werkkapitaal te optimaliseren.

Wat is werkkapitaal?

Werkkapitaal is het kapitaal dat je gebruikt om aan je dagelijkse financiële verplichtingen te voldoen en bestaat uit je voorraad, debiteuren en liquide middelen. Denk aan het uitbetalen van personeelskosten, de kosten die je maakt voor de huur van een ruimte en het betalen van je leveranciers. Ook het aanvullen van je voorraden doe je met je werkkapitaal. Het werkkapitaal is in feite dus je portemonnee waarmee je op korte termijn je rekeningen betaalt.

Hoeveel werkkapitaal heb je nodig?

Het is belangrijk om de juiste balans te vinden in de hoogte van je werkkapitaal. Met voldoende ‘spek op de botten’ verklein je namelijk het risico op betalingsproblemen en kan je zorgeloos aan je financiële verplichtingen voldoen. Is het dan goed om zoveel mogelijk werkkapitaal te hebben? Nee. Wanneer je te veel werkkapitaal hebt, heb je minder ruimte om investeringen te doen in de groei van je bedrijf. Het geld zit immers vast in je voorraden of debiteuren. Denk bijvoorbeeld aan een te grote voorraad die onverhoopt onverkoopbaar blijkt. Het kan ook zijn dat je bedrijf sterk groeit en dat er veel geld vast zit in uitstaande facturen bij nieuwe debiteuren. Deze debiteuren zou je kunnen financieren met een werkkapitaalfinanciering zoals een zakelijk krediet.

Werkkapitaal berekenen, hoe doe je dat?

Heb je voldoende geld in kas voor de korte termijn? Met een werkkapitaalberekening bekijk je de verhouding tussen je kapitaal en de te betalen rekeningen. Het bruto werkkapitaal is je vlottende activa (liquide middelen, voorraad en debiteuren). Wanneer je kortlopende schulden hierop in mindering brengt, weet je jouw netto werkkapitaal.

Bruto en netto werkkapitaal in formules
Bruto werkkapitaal = voorraad + debiteuren + liquide middelen
Netto werkkapitaal = bruto werkkapitaal – crediteuren

Voorbeeld:
Je voorraad telt een waarde van in totaal €20.000. Je hebt voor €20.000 aan facturen uitstaan en het geld op je bankrekening bedraagt €40.000. Je bruto werkkapitaal is dan €80.000. Om te weten hoeveel geld je daadwerkelijk in de kas hebt, breng je de door jou te betalen rekening in mindering op dit bedrag. Wanneer je €50.000 aan crediteuren open hebt staan, is je netto werkkapitaal in dit geval €30.000.

Ben je op zoek naar meer werkkapitaal?

Teveel of te weinig werkkapitaal?

Veel werkkapitaal betekent niet direct dat je bedrijf financieel gezond is. Een handige graadmeter om te weten of je voldoende werkkapitaal hebt is de current ratio of quick ratio. Je bekijkt hiermee de verhouding tussen je kapitaal en de te betalen rekeningen. Een current ratio boven de 1 betekent dat je voldoende werkkapitaal hebt om aan je financiële verplichtingen te voldoen. Met de quick ratio bereken je of je ook voldoende ruimte hebt wanneer je de voorraad niet meetelt. Bijvoorbeeld als je verwacht dat je deze voorraad niet op korte termijn kunt omzetten in liquide middelen (of geld).

Current en quick ratio in formules
Current ratio = vlottende activa (inclusief liquide middelen) / vlottende passiva
Quick ratio = (vlottende activa (inclusief liquide middelen) – voorraden) / vlottende passiva

Optimaliseer je werkkapitaal

Voor veel ondernemers is het een uitdaging om de juiste balans te vinden hoeveel werkkapitaal je hebt. Herken jij deze uitdaging? Probeer dan eens deze tips:

 • Optimaliseer je voorraad Zorg dat je inzicht hebt in welke producten makkelijk en minder makkelijk verkopen. In onverkochte producten zit geld opgesloten! Lees meer over slim voorraadbeheer.

 • Factureer op tijd
  Zo voorkom je dat je geen betalingen kunt verrichten omdat je zit te wachten op betalingen die nog binnen moeten komen.

 • Check de kredietwaardigheid van nieuwe klanten
  Zo verklein je het risico dat een onverhoopt faillissement of wanbetalers impact hebben op jouw werkkapitaal. Lees meer over kredietwaardigheid checken.

 • Werk met meerdere leveranciers
  Dit maakt je minder kwetsbaar en zekerder van de continuïteit van jouw business.

 • Ontdek jouw fiscale mogelijkheden
  Onderzoek welke fiscale mogelijkheden er zijn om meer balans te kunnen brengen in je werkkapitaal.

 • Creëer ruimte voor jezelf
  Maak afspraken met leveranciers over betaaltermijnen om zo ruimte voor jezelf te creëren.

 • Betaal sneller in ruil voor korting
  Heb je toch geld over? Misschien kun je leveranciers sneller betalen in ruil voor een korting!

Meer weten over werkkapitaalfinanciering?

Veelgestelde vragen

Groei mee met jouw klanten: inspiratie voor je bedrijf

Ben jij benieuwd hoe je slimmer kunt ondernemen en meegroeit met jouw klanten? We helpen je op weg met relevante kennis en expertinzichten over geldzaken en financiering. Mis geen groeikans en schrijf je in voor maandelijkse groei inspiratie in je mailbox!

 • Tips & tricks om slimmer te ondernemen
 • Alles over financiering en geldzaken
 • Interviews met inspirerende ondernemers
 • 1x per maand groei inspiratie in je mailbox