Rosanne van Veldhuisen
New10 • Slimmer ondernemen
Van horecaondernemer of bloemist tot grote corporate, de coronacrisis raakt ons allemaal en leidt tot financiële zorgen bij veel bedrijven. Veel ondernemers worden keihard geraakt door de corona maatregelen: leveranciers leveren niet, aanbodketens liggen plat en klanten blijven weg. Met de sluiting van horeca en andere sociale voorzieningen lopen de inkomsten sterk terug. Om de vaste lasten te kunnen betalen moeten veel bedrijven de komende tijd kosten drukken. Vooral voor kleinere bedrijven is de impact desastreus: reserves zijn kleiner en cashflow problemen hebben sneller grote gevolgen.
Om de loonkosten voor je bedrijf te drukken kun je in uitzonderlijke situaties, zoals de Corona-uitbraak, je personeel korter laten werken. Je kunt hiervoor werktijdverkorting aanvragen bij de overheid. Wanneer kom je in aanmerking? Als je bedrijf getroffen is door een bijzondere situatie die buiten het normale ondernemersrisico valt en je minstens 20% minder werk verwacht voor een periode van minimaal 2 en maximaal 24 kalenderweken. Heb je de vergunning ontvangen, meldt het dan meteen bij het UWV. Zij vergoeden de uren die je medewerkers niet konden werken tijdens de aangewezen periode.
Als zzp’er kun je geen beroep doen op werktijdverkorting, maar wel gebruik maken van de bijstand voor zelfstandigen (BBZ) regeling. De regeling biedt een uitkomst voor de verloren inkomsten van zzp’ers. Deze is aan te vragen bij de gemeente waar een zzp’er is ingeschreven.
Het kabinet neemt maatregelen om ondernemers te helpen, waaronder de mogelijkheid om uitstel van betaling aan te vragen bij de Belastingdienst. Hoe vraag je uitstel van betaling aan? Stuur een brief aan de Belastingdienst met een uitleg over hoe je door de uitbraak van corona in de betalingsproblemen bent gekomen. De invorderingsmaatregelen worden dan gestopt. Ook de boetes voor het niet op tijd betalen van belastingaanslagen worden opgeschort.
Nu voor sommige ondernemers inkomsten deels of volledig wegvallen, zijn de financiële gevolgen groot. Je financieel jaarplan komt hoogstwaarschijnlijk op de tocht te staan. Maak daarom zo snel mogelijk een realistische inschatting van je financiën. Zet voor de komende maanden de verwachte inkomsten en uitgaven op een rij. Door vooruit te kijken krijg je meer inzicht in mogelijke betalingsproblemen en zo kun je beter anticiperen op oplossingen.
In een crisisperiode kan het lastig zijn om belangrijke vaste lasten zoals huur en personeel te blijven betalen. Lopen je inkomsten drastisch terug en voorzie je dat je deze maand de huur van je bedrijfspand niet kunt betalen? Ga dan zo snel mogelijk het gesprek aan met de verhuurder van je pand. Misschien kun je afspreken dat je in termijnen betaalt of willen ze je tijdelijk tegemoetkomen door een vermindering op het openstaande bedrag.
Is je bedrijf afhankelijk van een aantal grote klanten en voorzie je cashflowproblemen? Een oplossing kan zijn om korting op de factuur aan te bieden bij snellere betaling dan de afgesproken termijn. Wees je bewust dat dit je bedrijf ook geld kost, maar het kan zorgen voor meer voorspelbaarheid en eerdere betalingen. Zo regel je meer financiële ruimte om je lasten te kunnen blijven betalen.
Vooral in de zakelijke dienstverlening en adviessector worden bedrijven ingehuurd voor langlopende projecten. Dit betekent voor ondernemers in deze sector dat je cashflow sterk fluctueert. Om meer financiële ruimte te creëren kun je mogelijk afspraken maken met je klanten over een maandelijkse of periodieke factuur. Je kunt ook om een aanbetaling voor je project vragen. Stuur dan voorafgaand aan de werkzaamheden een factuur voor een deel van het totaalbedrag. De rest betaalt de klant na afronding van het project.
Heb je nog veel openstaande facturen? Dit is het moment om actief klanten te bellen, wacht niet tot de vervaldatum van de factuur. Als er een probleem is met een factuur dan wil je daar niet pas achter komen als de betaling al verlaat is. Bel vóór de vervaldatum om te controleren of de factuur is aangekomen en of deze correct is volgens de klant. Eventuele problemen kunt je dan nog voordat de factuur vervalt oplossen. Zo voorkom je alle bezwaren die tijdige betaling in de weg staan.
Is je belangrijkste bedrijfsactiviteit de verkoop van producten? Dan kan het in sommige branches verstandig om zijn om minder voorraad aan te houden. De verkoop van luxeproducten kan teruglopen en voorraad beheren kost je bedrijf meestal geld. Zorg dat je afspraken maakt met je leveranciers over snelle levering om kosten te besparen. Is je bedrijf actief in de levensmiddelenbranche? Dan geldt het tegenovergestelde en kun je juist meer voorraad inkopen door de toenemende vraag.
Heeft je bedrijf veel openstaande debiteuren en heb je het geld momenteel hard nodig? Dan kan voorfinanciering ofwel factoring een verstandige keuze zijn. Je krijgt je openstaande facturen meteen voorgeschoten door de kredietverstrekker waardoor je altijd kunt beschikken over cash voor je bedrijf. New10 werkt samen met Payt om geautomatiseerd debiteurenbeheer te integreren met online zakelijk krediet, zodat je werkkapitaal op maat hebt om je rekeningen te betalen.
Voorzie je door de Corona crisis een tijdelijk tekort aan financiële middelen? Bekijk de mogelijkheden voor een zakelijk krediet. Dit is een kortlopende lening waar je tot een vast limiet geld uit kunt opnemen. Bij New10 weet je binnen 15 minuten of je een financiering kunt krijgen voor je bedrijf. Je hebt slechts twee documenten nodig, je jaarrekening en een overzicht van je bij- en afschrijvingen op je zakelijke rekening. Lees meer over het aanvragen van zakelijk krediet.
Beschik je over voldoende werkkapitaal?Dan kun je als ondernemer je bedrijf draaiende houden. Door de gevolgen van de corona crisis kan je omzet drastisch teruglopen waardoor je werkkapitaal in rap tempo vermindert. Zorg dat je voldoende in kas hebt en op tijd de mogelijkheden voor financiering onderzoekt. Werkkapitaalfinanciering is één van de meest veelvoorkomende leendoelen voor ondernemers. Lees meer over werkkapitaalfinanciering en ontdek of het bij je bedrijf past.
Heb je vragen over handelsrestricties of heb je advies nodig over hoe je jouw problemen vermindert? De overheid en de KvK hebben een speciaal adviesteam opgericht om alle vragen van ondernemers rondom het coronavirus te beantwoorden. Zij kunnen je ook doorverwijzen naar andere organisaties die hulp kunnen bieden bij de economische gevolgen van het coronavirus. Het adviesteam is te bereiken via telefoonnummer 0800-2117.
Hoewel de gevolgen voor veel ondernemers ernstig zijn, is het belangrijk om in te spelen op de situatie. Kun je op andere manieren klanten bedienen zodat niet alles stil komt te liggen? Bedenk samen met je medewerkers of mede-ondernemers creatieve oplossingen om toch inkomsten te genereren. Probeer ook te focussen op de zaken waar je zelf impact op hebt, zodat je deze periode toch nuttig kunt besteden voor je bedrijf. Regel dat je medewerkers trainingen kunnen volgen, werk achterstallig onderhoud weg, breng je administratie op orde of breng je voorraad in kaart. Ook kun je de extra tijd gebruiken om te brainstormen over de strategie en verbeteringen voor je bedrijf.
Heb je een fysieke winkel en heb je de deuren nog niet gesloten? Zorg dan dat je jouw klanten ook voorlicht over de maatregelen die je neemt:
Misschien nog wel het allerbelangrijkste advies voor ondernemers is om in deze optimistisch en veerkrachtig te blijven. Lastige tijden leiden vaak tot creatieve oplossingen om je business te continueren. Heb je vragen over je bestaande financiering bij New10? Neem dan contact op met onze klantenservice via 020-2621800.