Slimmer ondernemen

Coronacrisis overleven als ondernemer: tips om je liquiditeit en weerbaarheid te verhogen

Rosanne van Veldhuisen

Rosanne van Veldhuisen

New10

Van horecaondernemer of bloemist tot grote corporate, de coronacrisis raakt ons allemaal en leidt tot financiële zorgen bij veel bedrijven. Veel ondernemers worden keihard geraakt door de corona maatregelen: leveranciers leveren niet, aanbodketens liggen plat en klanten blijven weg. Met de sluiting van horeca en andere sociale voorzieningen lopen de inkomsten sterk terug. Om de vaste lasten te kunnen betalen moeten veel bedrijven de komende tijd kosten drukken. Vooral voor kleinere bedrijven is de impact desastreus: reserves zijn kleiner en cashflow problemen hebben sneller grote gevolgen.

Ondanks dat de overheid steun belooft aan het MKB, moeten veel ondernemers alle zeilen bij zetten om het hoofd boven water houden. Toch zijn er positieve ontwikkelingen in tijden van crisis: de samenhorigheid is groot en ondernemers werken op alle fronten samen om de gevolgen te beperken. Wat kun je zelf doen om op korte termijn betalingsproblemen te voorkomen en extra liquiditeit te regelen voor je bedrijf? Hoe kom je deze lastige periode door als ondernemer? In dit artikel zetten we uiteen wat je kunt doen om je liquiditeit te verhogen en geven we tips voor ondernemers in horeca en retail.

1. Vraag werktijdverkorting aan

Om de loonkosten voor je bedrijf te drukken kun je in uitzonderlijke situaties, zoals de Corona-uitbraak, je personeel korter laten werken. Je kunt hiervoor werktijdverkorting aanvragen bij de overheid. Wanneer kom je in aanmerking? Als je bedrijf getroffen is door een bijzondere situatie die buiten het normale ondernemersrisico valt en je minstens 20% minder werk verwacht voor een periode van minimaal 2 en maximaal 24 kalenderweken. Heb je de vergunning ontvangen, meldt het dan meteen bij het UWV. Zij vergoeden de uren die je medewerkers niet konden werken tijdens de aangewezen periode.

Als zzp’er kun je geen beroep doen op werktijdverkorting, maar wel gebruik maken van de bijstand voor zelfstandigen (BBZ) regeling. De regeling biedt een uitkomst voor de verloren inkomsten van zzp’ers. Deze is aan te vragen bij de gemeente waar een zzp’er is ingeschreven.

2. Uitstel van betaling aanvragen bij de Belastingdienst

Het kabinet neemt maatregelen om ondernemers te helpen, waaronder de mogelijkheid om uitstel van betaling aan te vragen bij de Belastingdienst. Hoe vraag je uitstel van betaling aan? Stuur een brief aan de Belastingdienst met een uitleg over hoe je door de uitbraak van corona in de betalingsproblemen bent gekomen. De invorderingsmaatregelen worden dan gestopt. Ook de boetes voor het niet op tijd betalen van belastingaanslagen worden opgeschort.

3. Financiële begroting maken

Nu voor sommige ondernemers inkomsten deels of volledig wegvallen, zijn de financiële gevolgen groot. Je financieel jaarplan komt hoogstwaarschijnlijk op de tocht te staan. Maak daarom zo snel mogelijk een realistische inschatting van je financiën. Zet voor de komende maanden de verwachte inkomsten en uitgaven op een rij. Door vooruit te kijken krijg je meer inzicht in mogelijke betalingsproblemen en zo kun je beter anticiperen op oplossingen.

4. Contacteer de verhuurder van je pand

In een crisisperiode kan het lastig zijn om belangrijke vaste lasten zoals huur en personeel te blijven betalen. Lopen je inkomsten drastisch terug en voorzie je dat je deze maand de huur van je bedrijfspand niet kunt betalen? Ga dan zo snel mogelijk het gesprek aan met de verhuurder van je pand. Misschien kun je afspreken dat je in termijnen betaalt of willen ze je tijdelijk tegemoetkomen door een vermindering op het openstaande bedrag.

5. Korting voor klanten die eerder betalen

Is je bedrijf afhankelijk van een aantal grote klanten en voorzie je cashflowproblemen? Een oplossing kan zijn om korting op de factuur aan te bieden bij snellere betaling dan de afgesproken termijn. Wees je bewust dat dit je bedrijf ook geld kost, maar het kan zorgen voor meer voorspelbaarheid en eerdere betalingen. Zo regel je meer financiële ruimte om je lasten te kunnen blijven betalen.

6. Vraag om aanbetalingen of periodieke facturering

Vooral in de zakelijke dienstverlening en adviessector worden bedrijven ingehuurd voor langlopende projecten. Dit betekent voor ondernemers in deze sector dat je cashflow sterk fluctueert. Om meer financiële ruimte te creëren kun je mogelijk afspraken maken met je klanten over een maandelijkse of periodieke factuur. Je kunt ook om een aanbetaling voor je project vragen. Stuur dan voorafgaand aan de werkzaamheden een factuur voor een deel van het totaalbedrag. De rest betaalt de klant na afronding van het project.

7. Actief inzetten op debiteurenbeheer

Heb je nog veel openstaande facturen? Dit is het moment om actief klanten te bellen, wacht niet tot de vervaldatum van de factuur. Als er een probleem is met een factuur dan wil je daar niet pas achter komen als de betaling al verlaat is. Bel vóór de vervaldatum om te controleren of de factuur is aangekomen en of deze correct is volgens de klant. Eventuele problemen kunt je dan nog voordat de factuur vervalt oplossen. Zo voorkom je alle bezwaren die tijdige betaling in de weg staan.

8. Minder voorraad aanhouden

Is je belangrijkste bedrijfsactiviteit de verkoop van producten? Dan kan het in sommige branches verstandig om zijn om minder voorraad aan te houden. De verkoop van luxeproducten kan teruglopen en voorraad beheren kost je bedrijf meestal geld. Zorg dat je afspraken maakt met je leveranciers over snelle levering om kosten te besparen. Is je bedrijf actief in de levensmiddelenbranche? Dan geldt het tegenovergestelde en kun je juist meer voorraad inkopen door de toenemende vraag.

9. Bekijk de mogelijkheden voor factoring

Heeft je bedrijf veel openstaande debiteuren en heb je het geld momenteel hard nodig? Dan kan voorfinanciering ofwel factoring een verstandige keuze zijn. Je krijgt je openstaande facturen meteen voorgeschoten door de kredietverstrekker waardoor je altijd kunt beschikken over cash voor je bedrijf. New10 werkt samen met Payt om geautomatiseerd debiteurenbeheer te integreren met online zakelijk krediet, zodat je werkkapitaal op maat hebt om je rekeningen te betalen.

10. Cashflow problemen? Vraag zakelijk krediet aan

Voorzie je door de Corona crisis een tijdelijk tekort aan financiële middelen? Bekijk de mogelijkheden voor een zakelijk krediet. Dit is een kortlopende lening waar je tot een vast limiet geld uit kunt opnemen. Bij New10 weet je binnen 15 minuten of je een financiering kunt krijgen voor je bedrijf. Je hebt slechts twee documenten nodig, je jaarrekening en een overzicht van je bij- en afschrijvingen op je zakelijke rekening. Lees meer over het aanvragen van zakelijk krediet.

11. Werkkapitaalfinanciering aanvragen

Beschik je over voldoende werkkapitaal?Dan kun je als ondernemer je bedrijf draaiende houden. Door de gevolgen van de corona crisis kan je omzet drastisch teruglopen waardoor je werkkapitaal in rap tempo vermindert. Zorg dat je voldoende in kas hebt en op tijd de mogelijkheden voor financiering onderzoekt. Werkkapitaalfinanciering is één van de meest veelvoorkomende leendoelen voor ondernemers. Lees meer over werkkapitaalfinanciering en ontdek of het bij je bedrijf past.

12. Bel met het adviesteam van de KvK

Heb je vragen over handelsrestricties of heb je advies nodig over hoe je jouw problemen vermindert? De overheid en de KvK hebben een speciaal adviesteam opgericht om alle vragen van ondernemers rondom het coronavirus te beantwoorden. Zij kunnen je ook doorverwijzen naar andere organisaties die hulp kunnen bieden bij de economische gevolgen van het coronavirus. Het adviesteam is te bereiken via telefoonnummer 0800-2117.

Hoe kom je als ondernemer de crisis door met je bedrijf?

Hoewel de gevolgen voor veel ondernemers ernstig zijn, is het belangrijk om in te spelen op de situatie. Kun je op andere manieren klanten bedienen zodat niet alles stil komt te liggen? Bedenk samen met je medewerkers of mede-ondernemers creatieve oplossingen om toch inkomsten te genereren. Probeer ook te focussen op de zaken waar je zelf impact op hebt, zodat je deze periode toch nuttig kunt besteden voor je bedrijf. Regel dat je medewerkers trainingen kunnen volgen, werk achterstallig onderhoud weg, breng je administratie op orde of breng je voorraad in kaart. Ook kun je de extra tijd gebruiken om te brainstormen over de strategie en verbeteringen voor je bedrijf.

Sluiting voor horecaondernemers: hoe ga je verder?

 • Thuisbezorgen van maaltijden
  Je mag geen gasten meer ontvangen in je horecagelegenheid, maar de supermarkt schappen raken leger. De kans is groot dat meer mensen eten gaan bestellen. Bekijk of je je inkomsten kunt vergroten door maaltijden thuis te bezorgen. Sluit je aan bij de bekende bezorgdiensten of ga met medewerkers aan de slag om je eigen bezorging te regelen.
 • Samenwerken met hotels of sociale voorzieningen
  Benader hotels in de buurt om samen de krachten te bundelen. Zij mogen momenteel geen gasten ontvangen in het restaurant, maar willen ook service aanbieden. Bied aan om een diner samen te stellen voor deze gasten, zodat hotelgasten zich geen zorgen hoeven te maken over eten.
 • Cadeaubonnen en vouchers
  Vraag je klanten en netwerk om steun door dinerbonnen te kopen voor je restaurant. Of geef vouchers uit waarmee gasten na de coronacrisis bij je komen dineren tegen een goede prijs.
 • Toekomstige reserveringen en social media Blokkeer de komende periode je agenda, maar houd je reserveringssysteem wel open en roep gasten op om je te steunen door een reservering te plaatsen in de toekomst. Social media kan je ook helpen om de samenwerking op te zoeken met andere ondernemers en aandacht te vragen voor de situatie.

Retailondernemers: communicatie richting klanten

Heb je een fysieke winkel en heb je de deuren nog niet gesloten? Zorg dan dat je jouw klanten ook voorlicht over de maatregelen die je neemt:

 • Informeer je klanten over de maatregelen die je neemt met een mailing of nieuwsbrief
 • Maak het zichtbaar aan je klanten dat je de richtlijnen serieus neemt. Zorg dat je voldoende handzeep, desinfecterende gel en tissues in je winkel hebt.
 • Overweeg om een maximaal aantal klanten in de winkel toe te laten
 • Zorg voor voldoende afstand tussen je medewerkers en je klant
 • Vermijd contante betalingen
 • Reinig je winkel vaker dan normaal. Maak zaken als deurklinken, lichtknoppen, maar ook je meetapparatuur, pinapparaat, toonbank vaker schoon.
 • Haal bronnen van bacteriën, bijvoorbeeld tijdschriften, tijdelijk uit je winkel
 • Overweeg om je openingstijden aan te passen
 • Roep je klanten op om weg te blijven als ze klachten hebben zoals verkoudheid en koorts
 • Kijk of je je product ook kunt laten bezorgen en meer verkoop via online kanalen kan genereren

Misschien nog wel het allerbelangrijkste advies voor ondernemers is om in deze optimistisch en veerkrachtig te blijven. Lastige tijden leiden vaak tot creatieve oplossingen om je business te continueren. Heb je vragen over je bestaande financiering bij New10? Neem dan contact op met onze klantenservice via 020-2621800.

Groei mee met jouw klanten: inspiratie voor je bedrijf

Ben jij benieuwd hoe je slimmer kunt ondernemen en meegroeit met jouw klanten? We helpen je op weg met relevante kennis en expertinzichten over geldzaken en financiering. Mis geen groeikans en schrijf je in voor maandelijkse groei inspiratie in je mailbox!

 • Tips & tricks om slimmer te ondernemen
 • Alles over financiering en geldzaken
 • Interviews met inspirerende ondernemers
 • 1x per maand groei inspiratie in je mailbox

De New10 nieuwsbrief

 • Tips & tricks
 • Interviews met andere ondernemers
 • Up to date over regelgeving