Geldzaken

8 gouden tips om als ondernemer geldproblemen aan te pakken

Rosanne van Veldhuisen

Rosanne van Veldhuisen

New10

Al ruim een jaar houdt het coronavirus ons land in zijn greep en contactloos ondernemen is inmiddels het nieuwe normaal. Terwijl de ene ondernemer gouden tijden beleeft, heeft de ander moeite om het hoofd boven water te houden. Wanneer je betalingsproblemen hebt of verwacht is het van groot belang om meteen te kijken wat je kunt doen. Heb je slapeloze nachten door liquiditeitsproblemen en weet je niet hoe je de eindjes aan elkaar moet knopen? Kom in actie om de schade te beperken. Lees onze 7 tips voor ondernemers met zakelijke geldproblemen.

1. Erken je geldproblemen vroegtijdig

Zie je een dalende trend in je cijfers en haal je steeds een beetje geld uit je buffers? Dit zijn signalen dat er niet voldoende cashflow binnenkomt. Door in een vroeg stadium zakelijke geldproblemen te signaleren, kun je nog ingrijpen en je verdiepen in passende regelingen die je kunt treffen. Heb je te maken met liquiditeitsproblemen en ben je even niet in staat om aan kortlopende verplichtingen te voldoen? Heb je cashflow uitdagingen? Als je goed op de hoogte bent van je financiële situatie kun je tijdig bijsturen.

2. Bespaar op je kosten en voorkom cashflow uitdagingen

Je hebt mogelijk minder inkomsten, maar grote kans dat je dezelfde kosten maakt. Zorg dat je voldoende cash hebt, want juist in deze onzekere tijden is goed cashflow management cruciaal. Daarnaast is het belangrijk dat je zo snel mogelijk grip krijgt op je liquiditeitsproblemen. Wat zijn je grootste kostenposten en waar kun je besparen? Bij cashflow uitdagingen is het belangrijk dat je precies je uitgaven bijhoudt en inzicht krijgt in je financiën. Bekijk in ieder geval de volgende posten:

Verlaging van huurkosten
Heb jij al contact opgenomen met de verhuurder van je pand voor huurvermindering? In februari heeft de rechtbank in Den Haag twee horecaondernemers gelijk gegeven: zij krijgen verlaging van de huurkosten tijdens de lockdown. Volgens experts heeft dit vonnis grote gevolgen voor restauranthouders, cafébazen en winkeliers die nu gemakkelijker kortingen kunnen afdwingen.

Abonnementen en reiskosten
Ben je geabonneerd op diensten. lopen er nog NS-abonnementen of wordt er toch nog benzine gedeclareerd? Thuiswerken is nog steeds de norm. Een NS-abonnement kan je tijdelijk stopzetten en die auto hoeft (bijna) niemand op dit moment voor werk te gebruiken.

Minder voorraad aanhouden. De opslag van je voorraad is vaak een grote kostenpost als je belangrijkste bedrijfsactiviteit de verkoop van producten is. Al helemaal als de verkoop terugloopt kun je veel minder voorraad aanhouden. Kijk of je afspraken kunt maken met je leveranciers over snelle bezorging om kosten te besparen.

3. Zet je reserves in

Heb je wat vet op de botten, verstopte reserves of een potje waar je eigenlijk andere plannen voor je bedrijf mee hebt? Dit is hét moment om deze opgebouwde reserves aan te tasten. We snappen dat dit ontzettend spannend en vervelend is. Maar helaas vragen moeilijke tijden om drastische maatregelen en als je zo je tijdelijke liquiditeitsproblemen kunt oplossen scheelt dat veel zorgen en eventuele grotere zakelijke geldproblemen op een later moment.

4. Je bedrijfsmodel aanpassen en innoveren

De markt is enorm veranderd door COVID-19 en de maatregelen. Dit betekent dat er ook veel nieuwe kansen liggen voor bedrijven. Kijk hoe je op een creatieve manier inkomsten kan generen. Denk aan nieuwe verkoopkanalen uitproberen, samenwerken met andere ondernemers of een andere doelgroep aanspreken met je product of dienst. Overal om ons heen zien we mooie voorbeelden: sterrenrestaurants bezorgen aan huis, speciale apps slepen je door de lockdown heen, je sportlesje volg je online en kleding van de boetiek om de hoek bekijk en koop je via Instagram. Durf je buiten de gebaande paden van je bestaande onderneming te kijken om te zien wat er mogelijk is?

5. Vraag om hulp bij liquiditeitsproblemen.

Steeds meer ondernemers kampen psychische problemen als gevolg van de coronacrisis (Financieel Dagblad, 2021). Hulp vragen is vaak erg lastig. Toch kan een coach of adviseur je helpen om de situatie objectief te bekijken en de juiste stappen te ondernemen.

Zo kun je als ondernemer terecht bij de volgende organisaties en stichtingen:

6. Steunmaatregelen vanuit de overheid

Is je bedrijf zwaar getroffen door de maatregelen, dan kun je aanspraak maken op allerlei steunmaatregelen vanuit de overheid. Dit steun- en herstelpakket met tijdelijke financiële regelingen, een sociaal pakket en investeringsmaatregelen helpt het MKB de klappen opvangen. Bekijk voor welke steunpakketten jouw bedrijf in aanmerking komt. Hieronder vind je de bekendste tegemoetkomingen en regelingen:

Financiële tegemoetkomingen
Op de website van de Kamer van Koophandel (KVK) lees je uitleg over de verschillende regelingen

  • NOW: tegemoetkoming in loonkosten.
  • TOZO: De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers
  • TVL: tegemoetkoming vaste lasten
  • TONK: De Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten

Kleine Kredieten Corona
Samen met de overheid bieden we bij New10 een overbruggingslening van € 10.000 tot maximaal € 50.000 voor ondernemers met tijdelijke zakelijke geldproblemen door corona. Je kunt financiële tegenslagen op met deze lening, de Kleine Kredieten Corona (KKC) garantieregeling.

Benieuwd of je in aanmerking komt voor de KKC regeling?

7. Durf te stoppen met je bedrijf

Is de situatie voor je bedrijf echt uitzichtloos en kun je jouw geldproblemen echt niet oplossen? Soms is stoppen de enige juiste keuze. Zorg dan dat je tijdig bepaalde zaken regelt zoals je belastingaangifte. Geef bij de Betalingsdienst en het UWV aan dat je betalingsonmacht hebt. Neem contact met op met je schuldeisers en check met een adviseur of de wettelijke schuldsanering (WSNP) de juiste oplossing is. De KVK heeft een handige podcast voor ondernemers die besluiten om met hun bedrijf te stoppen.

8. Wat kan New10 voor je doen?

Ben je klant bij New10, dan kun je naast je bestaande lening of krediet een KKC lening aanvragen.Heb je financiering bij New10 en voorzie je geldproblemen? Neem dan altijd contact met ons op zodat we met je mee kunnen denken. Zo kom je mogelijk in aanmerking voor een korte aflospauze.

Groei mee met jouw klanten: inspiratie voor je bedrijf

Ben jij benieuwd hoe je slimmer kunt ondernemen en meegroeit met jouw klanten? We helpen je op weg met relevante kennis en expertinzichten over geldzaken en financiering. Mis geen groeikans en schrijf je in voor maandelijkse groei inspiratie in je mailbox!

  • Tips & tricks om slimmer te ondernemen
  • Alles over financiering en geldzaken
  • Interviews met inspirerende ondernemers
  • 1x per maand groei inspiratie in je mailbox