Slimmer ondernemen

Open innovatie in crisistijd: 6 voorbeelden van creatieve samenwerkingen

Rosanne van Veldhuisen

New10

In de strijd tegen een gezamenlijke vijand, COVID-19, komt creativiteit tot bloei en is de maatschappelijke betrokkenheid groter dan ooit. Ondernemers, burgers en het bedrijfsleven slaan de handen ineen om uitdagingen aan te pakken met nieuwe initiatieven. Deze periode brengt dus ook iets verrassends positiefs: bedrijven werken op een ongekend open niveau samen om waarde te creëren. Een voorbeeld is vrachtwagenfabrikant Scania die trailers ombouwt tot mobiele corona teststations om de medische sector te ondersteunen.
Benieuwd hoe bedrijven in crisistijd succesvol innoveren door samen te werken? Lees de voorbeelden van creatieve samenwerkingen en de voorwaarden om open innovatie te laten slagen.

Kansen in open innovatie

Om snel nieuwe initiatieven te kunnen lanceren om je business draaiende te houden in crisistijd, kan samenwerking met nieuwe partners dé oplossing zijn. Door kennis of assets te combineren kun je het onmogelijke mogelijk maken. Open innovatie biedt dus kansen voor jou als ondernemer en zeker niet alleen in crisistijd. Hoe pas je het toe binnen je bedrijf? Kijk verder dan je eigen branche, want de meeste sectoren en bedrijven kampen op dit moment met dezelfde uitdagingen. Denk ook aan samenwerkingen met nieuwe partners die over complementaire assets & vaardigheden beschikken of intensiveer bestaande relaties en help elkaar belangeloos. Benieuwd hoe bedrijven in crisistijd succesvol innoveren door samen te werken? Wij zetten een aantal voorbeelden van creatieve samenwerkingen en de learnings die je eruit kunt halen op een rij!

1. Lokale ondernemers bieden voedselboxen aan

Kleine voedselproducenten die leveren aan de horeca zagen in één klap alle omzet wegvallen met het sluiten van restaurants, bars en andere uitgaansgelegenheden. Zonder afzetkanalen kunnen ze hun producten niet kwijt. In Amsterdam laten voedselproducenten zich niet uit het veld slaan en bundelen hun aanbod in een #supportyourlocalsNL Amsterdam pakket, vol met lokale producten. Ook de Leidse brouwer Pronck bedacht samen met andere lokale ondernemers de Pronck Wilde Weide gezinsbox: een borrelpakket voor het hele gezin met producten van lokale ondernemers, virtuele boerderijrondleidingen, een kruidentuin cursus en kinderkleurplaten. De box is online te bestellen/

2. Deelscooters met korting voor getroffen bedrijven.

Veel bedrijven hebben hun dienstverlening moeten aanpassen om te kunnen blijven leveren aan klanten, bijvoorbeeld door te gaan bezorgen. Scooterdeelbedrijf Felyx helpt een handje door alle elektrische scooters in Nederland beschikbaar te stellen voor ondernemers die door de coronacrisis klanten thuis gaan bedienen of gedwongen moesten sluiten. Deze bedrijven kunnen tegen een gereduceerd tarief gebruikmaken van de duurzame deelscooters.

3. Bezorgbedrijf helpt kwekers

Wat kun je als logistiek bedrijf doen om de zwaar getroffen bloemensector te helpen? Redjepakketje.nl, verantwoordelijk voor de bezorging van 180 webshops, bouwde met een groep vrijwilligers binnen 24 uur Redjeboeketje.nl. Op deze website kunnen mensen voor 15 euro een boeket bestellen voor ouderen in verzorgingstehuizen. De bezorgers van Redjepakketje.nl halen de pakketten rechtstreeks op bij de kwekers en bezorgen de boeketten tegen kostprijs.

4. Stomerijen slaan handen ineen voor desinfectiematerialen

Van de ene op de andere dag zag de Haagse Dennis de Beer van Stomerij Panda zijn hoeveelheid werk verdampen tot maximaal 2 uur per dag. Zijn grote klant was tot de corona uitbraak de musicalwereld die bij de stomerij kustooms liet reinigen. Getriggerd door een verzoek vanuit Stage Entertainment om desinfectiematerialen te leveren bedacht Dennis om de desinfectiekasten die ze gebruiken te gaan vermarkten. Dit zijn gesloten kasten die bacteriën en organismen doden met ozon. Stomerij Dingjan in Leiden kreeg hetzelfde verzoek voor desinfectiekasten en de twee stomerijen besloten een samenwerking aan te gaan. In drie weken tijd richtten ze een heel nieuw bedrijf op: Ozon Desinfectiekasten. Samen met zijn nieuwe compagnon bestelde De Beer tien kasten die binnen een week allemaal verkocht waren.

5. Woonwinkel viert jubileum met tegoedbon lokale horeca

Ondernemers die elkaar een hart onder de riem steken en steunen: woonwinkel TMC is daar een voorbeeld van. Het jubileum van dit bedrijf zou in eerste instantie gevierd worden met het vervullen van woondromen, maar dit viel in duigen door COVID-19. Nu krijgen klanten bij besteding van minimaal 1000 euro een tegoedbon van 75 euro die bij verschillende restaurants in de regio kan worden ingeleverd.

6. Hotels stellen kamers beschikbaar voor corona patiënten

Hoe benut je leegstaande hotelkamers nu het toerisme een flinke klap heeft gehad? Hotelketens Fletcher en Van der Valk helpen ziekenhuizen met ruimtetekort door hotelvestigingen beschikbaar te stellen als centra om coronapatiënten op te vangen. Meer dan honderd locaties zijn klaar om binnen korte tijd omgevormd te worden voor patiëntenopvang. De opvangcentra zijn bedoeld voor mensen die wel getroffen zijn door het virus maar geen acute ziekenhuisopname nodig hebben.

Wat maakt vergaande samenwerking succesvol?

We zien dat geslaagde nieuwe initiatieven niet per se een commercieel uitgangspunt hebben: het creëeren van maatschappelijke waarde is in crisistijd van groter belang. Daarnaast zien we dat bedrijven door te innoveren met partners niet alleen de klantenbinding met bestaande klanten versterken, maar zich ook richten op potentiële nieuwe doelgroepen. Een andere succesfactor is timing: succesvolle plannen worden binnen no time op de markt gebracht. Benut het momentum van COVID-19 voor verandering en zorg dat je de juiste partners vindt om je plannen zo snel mogelijk te realiseren. Tot slot is het belangrijk om een goede relatie op te bouwen met je nieuwe partners: voorwaarde om vergaande samenwerking te laten slagen is onderling vertrouwen.

Ondernemen in crisistijd: inspiratie voor je bedrijf

Ben jij benieuwd hoe je slimmer kunt ondernemen en jouw bedrijf door de coronacrisis heen navigeert? We helpen je op weg met relevante kennis en expertinzichten over geldzaken, financiering, tech en innovatie. Mis geen groeikans en schrijf je in!

  • Tips & tricks om slimmer te ondernemen
  • Alles over financiering en geldzaken
  • Interviews met inspirerende ondernemers
  • 1x per maand groei inspiratie in je mailbox