New10

New10

New10 Geldzaken

Waarom elk succesverhaal begint met een sterk ondernemersplan

Staat het opzetten van een goed ondernemingsplan opstellen nog op je to-do-list? Of twijfel je misschien of zo'n plan wel nodig is? In een ondernemingsplan leg je jouw doelen vast, beschrijf je de stappen die je gaat zetten om die te bereiken en stel je een financieel plan op. We leggen je uit waarom het zinvol is om een ondernemingsplan te maken, ook als je financier het niet vereist.

Wat is een ondernemersplan?

Een ondernemingsplan, ook wel business plan of bedrijfsplan, is jouw persoonlijke gids voor het ondernemerschap. Hierin verwoord je jouw zakelijke idee tot in de kleinste details: wat je wilt doen, hoe je dat gaat aanpakken en wat je verwacht te bereiken. Het gaat niet alleen over cijfers en grafieken, maar ook over jouw visie, je strategie en zelfs over wie jij bent als ondernemer.

Waarom heb je zo'n ondernemingsplan eigenlijk nodig?

Vergelijk het met het bouwen van een huis; voordat je ook maar één steen legt, heb je een gedetailleerde bouwtekening nodig. Zo'n tekening zorgt ervoor dat je weet welke stappen je moet nemen en welke materialen je nodig hebt. Op die manier voorkom je dat je halverwege het bouwen ontdekt dat de fundering niet sterk genoeg is.

Zo is het ook met een ondernemingsplan. Het helpt je om een sterke strategie te bepalen, zodat je doordachte keuzes kunt maken. In een ondernemingsplan presenteer je bovendien jezelf en je bedrijf aan potentiële investeerders. Een goed doordacht business plan kan financiers ervan overtuigen dat jouw onderneming de moeite waard is om in te investeren. Het is jouw kans om te laten zien dat je serieuze plannen hebt en niet alleen maar een droom najaagt.

Het helpt je om een sterke strategie te bepalen, zodat je doordachte keuzes kunt maken.

Hoe stel je een ondernemersplan op?

Het opzetten van een ondernemingsplan neemt misschien wat tijd in beslag, maar het eindresultaat? Een heldere koers voor de toekomst van je bedrijf en een solide basis voor het aanvragen van financiering. Wij helpen je graag op weg naar een sterk businessplan:

1. Definieer je bedrijfsconcept: Stel je voor: je hebt een idee dat mogelijk de markt kan veroveren. Maar voordat je zover bent, moet je duidelijk kunnen uitleggen wat je gaat aanbieden. Is het een product of dienst? Wie zit erop te wachten? En wat maakt jouw aanbod uniek ten opzichte van anderen? Dit is dé gelegenheid om de unieke aspecten van jouw bedrijf in de schijnwerpers te zetten.

2. Marktonderzoek: Wie zijn jouw potentiële klanten en hoe groot is deze branche? Verdiep je goed in het onderzoek. Kijk naar je concurrenten, maar richt je vooral op wat jouw klanten nodig hebben. Wat ontbreekt er voor hen? Hoe kun jij in die behoefte voorzien? Door deze vragen te beantwoorden, krijg je een duidelijk beeld van jouw plek in de markt en kun je strategische beslissingen nemen.

3. Bepaal je marketingstrategie: Nu komt het leuke deel – hoe laat je de wereld zien wat je te bieden hebt? Denk goed na over je prijzen: zijn ze concurrerend en toch rendabel? Welke promotieacties ga je gebruiken om de aandacht van je doelgroep te trekken? En via welke kanalen ga je jouw producten of diensten aanbieden? Dit is het moment om creatief te zijn en een marketingstrategie te ontwikkelen die bij jouw bedrijf past.

4. Organisatie en management: Kies de rechtsvorm van je onderneming. Ga je als zzp'er aan de slag of wordt het een vof, maatschap of een bv? Beschrijf ook wie er deel uitmaken van je team en welke functies zij vervullen. Denk hierbij aan managers, bestuursleden en eventuele mede-eigenaren. Neem ook praktische zaken mee zoals de locatie van je bedrijf en hoe je je kantoorruimte in gaat richten.

5. SWOT-analyse: Elke onderneming heeft sterke en zwakke punten, kansen en bedreigingen. Deze in kaart brengen bewijst dat je realistisch kijkt naar je bedrijfsvoering. Zo kun je risico’s minimaliseren en strategisch nadenken over hoe je sterke punten kunt benutten en zwakke punten kunt verbeteren.

6. Uitwerken van je onderscheidend vermogen: Hier ga je dieper in op wat jouw product of dienst uniek maakt. Waarom zou een klant voor jou kiezen en niet voor een ander? Of het nu gaat om een innovatief product, een bijzondere service of je duurzame bedrijfsvoering, laat zien wat jou speciaal maakt.

7. Financieel plan: Dit is waar je laat zien dat je jouw cijfers kent. Hoe ga je geld verdienen? Wat verwacht je aan inkomsten? En wat zijn de verwachte kosten? Maak een gedetailleerde financiële onderbouwing, inclusief startkapitaal, operationele kosten en inkomstenprognoses. Dit onderdeel laat zien dat jouw plan niet alleen een goed idee is, maar ook financieel haalbaar.

Door bovenstaande punten op te nemen in je ondernemingsplan, leg je een stevige basis voor je bedrijf. Ze vormen een praktische leidraad voor jou intern, maar ook een overtuigende presentatie naar potentiële investeerders toe. Hiermee toon je aan dat je jouw bedrijf serieus neemt en dat je goed inzicht hebt in wat er nodig is om succes te bereiken.

Kun je een zakelijke lening krijgen zonder ondernemingsplan?

Bij veel financiers is een ondernemingsplan een belangrijk onderdeel van het beoordelingsproces. Zo'n plan is niet wettelijk verplicht, maar het helpt enorm om de potentie en de risico's van je onderneming in kaart te brengen. Het toont jouw professionaliteit en je ambitie om je bedrijf succesvol te maken. Maar goed nieuws: bij New10 kun je een zakelijke lening krijgen zonder uitgebreid ondernemingsplan. Dat is vooral handig wanneer je onderneming nog in de startblokken staat, want zo kun je sneller schakelen en heb je meer flexibiliteit.

Toch is het belangrijk dat je goed bent voorbereid op je financieringsaanvraag. Zelfs als een business plan niet vereist is, doe je er goed aan een financieel plan klaar te hebben. Hoeveel eigen vermogen breng je in? Hoeveel vreemd vermogen heb je nodig? En hoe plan je de investering terug te verdienen? Denk ook na over je toekomstplannen. Dit alles helpt je om investeerders en financiers te overtuigen van jouw idee. Kortom: een ondernemingsplan is bij New10 niet verplicht, maar een doordachte financiële voorbereiding is altijd een slimme zet!

Een zakelijke lening aanvragen bij New10

Wil je een zakelijke lening aanvragen? Dan is het goed om te weten dat je bij ons geen business plan nodig hebt. Dit maakt het proces vlot en eenvoudig! Maar ook al is het niet verplicht, een ondernemingsplan schrijven kan je enorm helpen. Het geeft jezelf en anderen een helder beeld van je ambities, de structuur van je onderneming en je financiële strategie.

Ontdek wat de mogelijkheden zijn

Groei mee met jouw klanten: inspiratie voor je bedrijf

Ben jij benieuwd hoe je slimmer kunt ondernemen en meegroeit met jouw klanten? We helpen je op weg met relevante kennis en expertinzichten over geldzaken en financiering. Mis geen groeikans en schrijf je in voor maandelijkse groei inspiratie in je mailbox!

  • Tips & tricks om slimmer te ondernemen
  • Alles over financiering en geldzaken
  • Interviews met inspirerende ondernemers
  • 1x per maand groei inspiratie in je mailbox