Loize Dalco

Loize Dalco

New10 Slimmer ondernemen

Hoe je met UX design het online succes van je bedrijf vergroot

Je online gedrag en interacties op websites worden grotendeels bepaald door het design. Kom je terecht op een website of app die onoverzichtelijk ontworpen is dan ben je vaak meteen weg. De informatie waar je naar op zoek was kwam je niet snel genoeg tegen. UX design zorgt ervoor dat gebruikers (jouw klanten) op een frictieloze manier hun doel bereiken en een positieve merk- of productbeleving ervaren. Hoe kan jouw bedrijf profiteren van UX design inzichten? In dit artikel lees je handige quick wins van onze New10 UX design expert Loize Dalco om je online succes te verbeteren. Maar eerst gaan we wat dieper in op de inhoud: wat is UX design precies?

Wat is UX-design?

Er zijn veel verschillende definities van UX design, die vaak op hetzelfde neerkomen: gebruikersgericht ontwerpen waarbij je de eindgebruiker en hun context als uitgangspunt neemt. In een notendop is UX design een holistische of integrale aanpak om een nieuw product, dienst of feature te ontwerpen, waarbij je focust op gebruiksvriendelijkheid, klantbehoeftes en het visuele aspect. Het ontwerpproces is iteratief of kortcyclisch, waardoor de behoeftes van de gebruikers steeds duidelijker naar voor komen. Op basis van klantfeedback kan de beleving steeds verder geoptimaliseerd worden.

Waarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan UX design?
UX design kan op verschillende manieren bijdragen aan het succes van je bedrijf. Ten eerste optimaliseer je je website voor potentiële klanten, wat bijdraagt aan een hogere conversie. Daarnaast bespaart het je kosten voor de implementatie van je product: je zorgt immers dat het helemaal past bij de wensen van je klanten en je verbetert je SEO positie. Misschien nog wel het allerbelangrijkst is dat je UX design bijdraagt aan een positieve klantbeleving: daarmee vergroot je de loyaliteit aan je merk of product.

UX design in coronatijd

In crisistijd is het goed om je ervan bewust te zijn dat gebruikers op andere manieren interacteren met je website. Wereldwijd zijn de veranderingen enorm en de nieuwe realiteit betekent ook dat je klanten en hun behoeftes veranderen. De data in bijvoorbeeld Google Analytics kan afwijken van het daadwerkelijke gedrag van je bezoekers, dus blijf hier kritisch naar kijken. Zorg in ieder geval voor goede informatievoorziening op je website door je pagina's te versterken met de coronamaatregelen en notificaties voor belangrijke boodschappen. Zo houd je gebruikers geïnformeerd en kun je ze helpen in het besluitvormingsproces.

1. Kies aantrekkelijke titels en activerende call-to-actions

Met pakkende titels houd je de aandacht van de lezer vast: je verleidt ze om verder te lezen. Als een potentiële klant je website scant moeten de belangrijkste zaken meteen in het oog springen. Denk goed na over de verschillende boodschappen en unique selling points die je mee wilt geven en verwerk deze in titels. Voor call to actions geldt dat je vooral duidelijk en consistent moet zijn met je copy. Begin met een sterk werkwoord en gebruik woorden die emotie uitstralen. Het kan ook helpen om cijfers te noemen ‘regel online 1 minuut’ of ‘boek jouw onvergetelijke nacht in 2 minuten’.

2. Verbeter je online storytelling

Wat maakt dat sommige marketing campagnes de juiste snaar raken? Juist, een geweldig verhaal. Voor je website geldt ook dat je het verschil kunt maken met storytelling over je bedrijf, product of dienst. Dit is de manier om een emotionele connectie te maken met gebruikers en je te onderscheiden van anderen. Om je verhaal krachtiger te maken kun je het visueel maken met cijfers of het door anderen laten vertellen, bijvoorbeeld door middel van testimonials. Bekijk ook of je jouw content zoveel mogelijk dynamisch en gepersonaliseerd kunt maken zodat het aansluit bij de behoeftes van de gebruikers. Een andere vuistregel is dat bezoekers eerst het resultaat van je product willen weten en dan pas geïnteresseerd zijn in hoe ze dit bereiken.

3. Zorg voor simpele contactformulieren

Op je website wil je jouw potentiële klanten overtuigen om bepaalde acties uit te voeren, bijvoorbeeld een aankoop afrekenen, inschrijven voor je nieuwsbrief of je brochure downloaden. Maak het voor gebruikers zo makkelijk mogelijk om hun contactgegevens achter te laten. Hoe meer persoonlijke informatie je vraagt, hoe kleiner de kans dat gebruikers de actie afmaken. Vraag waar mogelijk alleen om naam en e-mail. Een privacy statement en een opt-in velden kunnen bijdragen aan het vertrouwen dat de gebruiker ervaart.

4. Zet belangrijke informatie boven de vouw

UX-onderzoeken wijzen uit dat het grootste deel van de bezoekers maar een kwart van je pagina bekijkt. Is het belangrijkste doel van een bepaalde pagina om meer leads te verzamelen? Zorg dan dat de contactformulieren boven de 'vouw' staan. Lukt het niet? Dan kan het een aanrader zijn om een ‘floating button’ te ontwerpen voor gebruikers die niet ver genoeg scrollen voor het contactformulier. Zo kunnen ze toch meteen door naar het formulier en loop je geen leads mis.

5. Gebruik kwalitatieve afbeeldingen

De foto’s en afbeeldingen die je gebruikt zijn niet alleen bepalend voor merkbeleving van bezoekers, onderzoek wijst uit dat artikelen met kwalitatieve afbeeldingen 94% meer conversie hebben dan anderen. Een goede selectie aan foto’s draagt dus ook bij aan de interacties op je website. Kanttekening is dat je niet teveel afbeeldingen moet gebruiken, websites met minder beeld scoren ook hoger qua conversie. Ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit als het gaat om beeld op je website. Een goed voorbeeld is de homepage van Airbnb, waar ze foto’s laten zien van magische plekken die je meteen een vakantiegevoel geven.

6. Licht je waardepropositie uit

Overweeg om je waardepropositie meer op te laten vallen: licht het uit op je homepage. Volgens de UX regel over het effect van posities hebben gebruikers de gewoonte om de eerste en laatste zaken in een serie te herinneren. Bedenk daarom goed wat je wilt uitlichten voor gebruikers op je pagina's.

7. Verrijk je website met (video) testimonials

Hoe je jouw klanten helpt met je product of dienst is natuurlijk waardevolle informatie voor je leads. Klantverhalen of testimonials op je website helpen om connectie te maken met de lezer. Denk goed na over de vorm die je kiest voor je klantverhalen. Zo kijkt 79% van de consumenten liever een video boven het lezen van een tekst, blijkt uit onderzoek. Ook bekijkt 90% van de consumenten video's op hun mobiele apparaten. Houd er rekening mee dat het belangrijk is om te laten zien hoe lang de video duurt. Zorg dat niet te lang is, zodat gebruikers niet afhaken.

Groei mee met jouw klanten: inspiratie voor je bedrijf

Ben jij benieuwd hoe je slimmer kunt ondernemen en meegroeit met jouw klanten? We helpen je op weg met relevante kennis en expertinzichten over geldzaken en financiering. Mis geen groeikans en schrijf je in voor maandelijkse groei inspiratie in je mailbox!

  • Tips & tricks om slimmer te ondernemen
  • Alles over financiering en geldzaken
  • Interviews met inspirerende ondernemers
  • 1x per maand groei inspiratie in je mailbox