Financieringen

Voor niets gaat de zon op: rente voor je zakelijke lening

New10

New10

New10

Benieuwd hoe het rentepercentage voor je zakelijke lening wordt bepaald? In dit artikel leggen we het uit en laten we zien hoe wij je rentepercentage berekenen. En: 4 tips waarmee je slim kunt omgaan met het rentepercentage.

Zo is het rentepercentage van je zakelijke lening bij New10 opgebouwd

In de grafiek hieronder zie je uit welke ingrediënten het rentepercentage van zakelijke leningen bij New10 is opgebouwd.

Img

 1. Basisrente: Dit zijn de kosten voor het inkopen van geld op de geldmarkt. Daarom wordt de basisrente ook wel marktrente genoemd.
 2. Kapitaalkosten: Wij moeten altijd een kapitaalbuffer aanhouden en maken daar kosten voor.
 3. Marge: Dit is de winst die New10 maakt. Een deel van de winst investeren we in het bedrijf, een deel keren we uit aan onze aandeelhouders.
 4. Operationele kosten: Dit zijn de kosten voor ons personeel, de systemen, ons kantoor en andere vaste kosten.
 5. Risicokosten: Dit zijn de kosten waarmee we het risico afdekken dat de lening niet wordt afgelost. De hoogte van de risicokosten hangt samen met het risicoprofiel van je onderneming.

Financiële gezondheid van je onderneming en het risico

Als je geld leent, bestaat er altijd de kans dat je de lening niet kunt aflossen. Een financier moet daar rekening mee houden om geld uit te kunnen lenen en rekent daarom risicokosten, ofwel risico-opslag. Om de hoogte van de risicokosten in te schatten kijkt een financier naar de financiële gezondheid van je onderneming. Hoe beter je er op financieel gebied voor staat, hoe hoger de kans dat je de lening terugbetaalt en hoe lager je risicokosten.

Looptijd

De lengte van de periode waarover je de zakelijke lening terugbetaalt, ofwel de looptijd, heeft invloed op je rentepercentage. Hoe langer de looptijd, hoe hoger de rente. Dit heeft te maken met de prijzen op de geldmarkt, waar de bank geld koopt om uit te kunnen lenen. Voor lange termijn-financieringen wordt rekening gehouden met inflatie, waardoor geld voor dat soort leningen duurder is. Dat vertaalt zich in een hoger rentepercentage.

Hoogte van het leenbedrag

Hoe meer je leent, hoe lager je rentepercentage. De bank maakt voor een lening eenmalige kosten en die zijn voor iedere lening gelijk. Het aandeel van die kosten is bij een hoger leenbedrag kleiner, waardoor je een lager rentepercentage krijgt.

Hoe kan ik zorgen voor een scherp rentepercentage?

Geld lenen aan een financieel gezonde onderneming betekent minder risico voor een financier en dat vertaalt zich vaak in een lager rentepercentage voor je bedrijf. Check onze tips om je winstgevendheid te verbeteren, onze tips om je solvabiliteit te verhogen en onze tips om je liquiditeit te verhogen.

Rentetips voordat je een lening aanvraagt

 • Wees kritisch op financiers. Vraag verschillende offertes op en vergelijk de voorwaarden. Let goed op de rentepercentages: gelden die per jaar, of per maand?
 • Hoge rente? Kijk of je de financiële gezondheid van je onderneming kunt verbeteren. Let op: deze verbetering is pas een jaar later te zien in je jaarcijfers
 • Kies een kortere looptijd: de bank rekent voor een langere looptijd een hogere rente. Het nadeel is wel dat je sneller moet terugbetalen en dus hogere maandlasten hebt
 • Vergelijk je rente? Let er dan op dat sommige financiers een rentepercentage per maand communiceren, en andere een percentage per jaar.

Geld lenen voor je bedrijf? Ontdek wat je mogelijkheden zijn

Groei mee met jouw klanten: inspiratie voor je bedrijf

Ben jij benieuwd hoe je slimmer kunt ondernemen en meegroeit met jouw klanten? We helpen je op weg met relevante kennis en expertinzichten over geldzaken en financiering. Mis geen groeikans en schrijf je in voor maandelijkse groei inspiratie in je mailbox!

 • Tips & tricks om slimmer te ondernemen
 • Alles over financiering en geldzaken
 • Interviews met inspirerende ondernemers
 • 1x per maand groei inspiratie in je mailbox