Benieuwd hoe het rentepercentage voor je zakelijke lening wordt bepaald? In dit artikel leggen we het uit en laten we zien hoe wij je rentepercentage berekenen. En: 4 tips waarmee je slim kunt omgaan met het rentepercentage.
In de grafiek hieronder zie je uit welke ingrediënten het rentepercentage van zakelijke leningen bij New10 is opgebouwd.
Als je geld leent, bestaat er altijd de kans dat je de lening niet kunt aflossen. Een financier moet daar rekening mee houden om geld uit te kunnen lenen en rekent daarom risicokosten, ofwel risico-opslag. Om de hoogte van de risicokosten in te schatten kijkt een financier naar de financiële gezondheid van je onderneming. Hoe beter je er op financieel gebied voor staat, hoe hoger de kans dat je de lening terugbetaalt en hoe lager je risicokosten.
De lengte van de periode waarover je de zakelijke lening terugbetaalt, ofwel de looptijd, heeft invloed op je rentepercentage. Hoe langer de looptijd, hoe hoger de rente. Dit heeft te maken met de prijzen op de geldmarkt, waar de bank geld koopt om uit te kunnen lenen. Voor lange termijn-financieringen wordt rekening gehouden met inflatie, waardoor geld voor dat soort leningen duurder is. Dat vertaalt zich in een hoger rentepercentage.
Hoe meer je leent, hoe lager je rentepercentage. De bank maakt voor een lening eenmalige kosten en die zijn voor iedere lening gelijk. Het aandeel van die kosten is bij een hoger leenbedrag kleiner, waardoor je een lager rentepercentage krijgt.
Geld lenen aan een financieel gezonde onderneming betekent minder risico voor een financier en dat vertaalt zich vaak in een lager rentepercentage voor je bedrijf. Check onze tips om je winstgevendheid te verbeteren, onze tips om je solvabiliteit te verhogen en onze tips om je liquiditeit te verhogen.