Friso Berkelmans

Friso Berkelmans

New10 Slimmer ondernemen

6 manieren om je online strategie aan te passen op COVID-19

De afgelopen maanden heeft het consumentenvertrouwen wereldwijd een flinke deuk opgelopen en dit zorgt voor veranderingen in ons koopgedrag. Online en omnichannel hebben een enorme vlucht genomen, terwijl consumenten bewuster shoppen en andere waarden een rol spelen bij aankopen. Misschien lag de focus van je bedrijf al op online of heb je versneld een webshop opgezet om in te spelen op de 1,5 meter maatschappij. Wat je situatie ook is, dit is het moment om je onlinestrategie te herzien.

Hoe kun je de onlinepositie van je bedrijf versterken en slim inspelen op de kansen post COVID-19? Onze New10 performance marketeer Friso Berkelmans zet zijn tips voor je op een rij om je onlinestrategie aan te scherpen.

1. Maak een analyse van het online speelveld

E-commerce bedrijven zetten vaak verschillende onlinekanalen in om goed vindbaar te zijn: van SEO, advertenties, display tot social media. Het komt dan ook voor dat je met bedrijven concurreert op dezelfde zoektermen of soortgelijke doelgroepen target op social media. Nu is de vraag: zijn je concurrenten nog steeds zo actief als voor de coronacrisis? Zet de performance van je onlinekanalen op een rij en vergelijk het met de situatie van voor de COVID-19 uitbraak. Je kunt bijvoorbeeld in kaart brengen hoe zoekvolumes op de voor jou relevante zoektermen zich hebben ontwikkeld en of dezelfde concurrenten nog actief zijn op deze zoektermen middels Google Ads. Minder concurrentie leidt tot een lagere cost per click. Bekijk dus ook wat je betaalt aan klikken voor social en display ads. Vervolgens kun je op basis van deze inzichten aan de slag met quick wins. Ontdek je dat er minder bieders actief zijn op jouw zoektermen, dan kun je meer verkeer genereren voor hetzelfde geld of juist kosten besparen en je budgetten heralloceren.

2. In gesprek met je klanten: zijn behoeftes veranderd?

Om je onlinestrategie aan te passen op de nieuwe situatie moet je begrijpen wat er speelt bij je klanten en potentiële klantgroepen. Welke uitdagingen en pijnpunten hebben ze op dit moment en hoe kun je hierop inspelen met jouw producten of diensten? Ontdek de behoeftes die leven door met je klanten in gesprek te gaan. Doe dit als het even kan persoonlijk maar telefonisch of via enquêtes kan ook.

3. Pas je productaanbod aan

Een crisisperiode brengt ook nieuwe kansen met zich mee voor je bedrijf, misschien zelfs op productniveau. Bekijk welke producten dicht bij je core business liggen maar juist nu in trek zijn. Een voorbeeld hiervan zijn alcoholproducenten die tijdelijk ook desinfectiemiddelen produceren om op de veranderende vraag in te spelen. Onderzoek waar kansen liggen door de markt in de gaten te houden en het bezoekersgedrag op je website of webshop te analyseren. Zie je dat de vraag naar bepaalde producten is gestegen, dan kun je deze items uitlichten op je webshop.

4. Maak achteraf betalen mogelijk en gebruik dynamische prijzen

Zowel bedrijven als consumenten hebben in deze crisisperiode mogelijk minder inkomsten en daardoor minder te besteden. Om je online verkopen een boost te geven kun je je prijzen dynamisch maken en experimenteren met kortingen. Een dynamische prijsstelling houdt onder andere rekening met de real-time vraag naar producten, supply chain stabiliteit en regelgeving. Een andere mogelijkheid is om je betaalmethodes uit te breiden. Bied je klanten aan om in termijnen of achteraf te betalen, dan kan dat de drempel tot een aankoop verlagen. Er zijn verschillende aanbieders die ook het debiteurenproces voor je oppakken, zoals Afterpay of Klarna.

5. Herzie je communicatieboodschappen

We worden in onzekere tijden vaak aangetrokken door andere waarden zoals zekerheid, saamhorigheid en harmonie. Zoals we eerder aangeven spelen in het aankoopproces ook andere overtuigingen een rol: help ik bijvoorbeeld een lokale ondernemer? De communicatie op je onlinekanalen kan door de veranderende situatie misschien net de plank misslaan. Neem je kernboodschappen onder de loep: past wat je als bedrijf naar buiten brengt nog bij de huidige situatie?

6. Herallocatie van (sales) budgetten

De huidige crisissituatie vereist dat je arbeid en budgetten flexibel kunt herverdelen naar de plekken waar de behoefte het grootst is. Is de performance van je advertenties sinds COVID-19 lager, overweeg dan om meer budget naar andere acquisitiekanalen te verplaatsen. Ook kun je met arbeid schuiven: zie je dat de druk op je klantenservice team toeneemt maar kun je geen events organiseren? Zorg dan dat er extra capaciteit vrijkomt voor je klantenservice afdeling. Ook kunnen medewerkers tijdelijk bijspringen in andere teams of andere functies vervullen in een buitengewone situatie: een flexibele werkorganisatie is essentieel om verkoop- en ondersteuningsprocessen te optimaliseren.

Investeren in je online kanalen en acquisitie?

Groei mee met jouw klanten: inspiratie voor je bedrijf

Ben jij benieuwd hoe je slimmer kunt ondernemen en meegroeit met jouw klanten? We helpen je op weg met relevante kennis en expertinzichten over geldzaken en financiering. Mis geen groeikans en schrijf je in voor maandelijkse groei inspiratie in je mailbox!

  • Tips & tricks om slimmer te ondernemen
  • Alles over financiering en geldzaken
  • Interviews met inspirerende ondernemers
  • 1x per maand groei inspiratie in je mailbox