Alles over rente: zakelijke lening & zakelijk krediet

Geld lenen kost geld. Dat begrijp je allang, maar hoeveel kost het precies? De rente die je betaalt over je bedrijfsfinanciering verschilt van tijd tot tijd, maar varieert ook tussen leendiensten, en bijvoorbeeld tussen een zakelijke lening en zakelijk krediet.

Rente zakelijke lening: Je betaalt een vast rentepercentage over het openstaande leenbedrag.

Rente zakelijk krediet: Met een zakelijk krediet betaal je alleen rente over het opgenomen bedrag. Het percentage is vergelijkbaar met de rekening courant rente bij de bank.

Berekening van de rente

Benieuwd hoe we het rentepercentage over je financiering berekenen? De rente die je betaalt over bedrijfsfinanciering is opgebouwd uit een aantal onderdelen. Een aantal delen staan vast, maar een gedeelte is specifiek voor jouw situatie: de risicokosten. Met deze kosten dekken we het risico dat je de financiering niet terug kunt betalen. In onderstaande grafiek zie je hoe het rentepercentage bij New10 is opgebouwd.

Opbouw rente grafiek

Basisrente: Dit zijn de kosten voor het inkopen van geld op de geld- en kapitaalmarkt. Daarom wordt de basisrente ook wel marktrente genoemd.

Kapitaalkosten: Wij moeten altijd een kapitaalbuffer aanhouden en maken daar kosten voor.

Marge: Dit is de winst die New10 maakt. Een deel van de winst investeren we in het bedrijf, een deel keren we uit aan onze aandeelhouders.

Operationele kosten: Dit zijn de kosten voor ons personeel, de systemen, het kantoor en andere vaste kosten. Hoe hoger het leenbedrag, hoe lager het berekende rentepercentage.

Risicokosten: Dit zijn de kosten waarmee we het risico afdekken dat de financiering niet wordt afgelost. De hoogte van de risicokosten hangt samen met het risicoprofiel van je onderneming.

Financiële gezondheid van je onderneming en het risico

Als je geld leent, bestaat er altijd de kans dat je de lening niet kunt aflossen. Een financier moet daar rekening mee houden om geld uit te kunnen lenen en rekent daarom risicokosten, ofwel risico-opslag. Om de hoogte van de risicokosten in te schatten kijkt een financier naar de financiële gezondheid van je onderneming. Hoe beter je er op financieel gebied voor staat, hoe hoger de kans dat je de lening terugbetaalt en hoe lager je risicokosten.

Hoe kan ik zorgen voor een scherp rentepercentage?

Geld lenen aan een financieel gezonde onderneming betekent minder risico voor een financier en dat vertaalt zich vaak in een lager rentepercentage voor je bedrijf. Check onze tips om je winstgevendheid te verbeteren, onze tips om je solvabiliteit te verhogen en onze tips om je liquiditeit te verhogen.

Benieuwd naar jouw rentepercentage?

Je hebt al binnen 15 minuten een gratis en vrijblijvend aanbod. Daarnaast los je bij New10 gratis af en kan je gewoon bij je huisbank blijven.