Financieringen

Tijdelijk tekort oplossen: kies je voor zakelijk krediet of rekeningcourant krediet?

Rosanne van Veldhuisen

New10

Veel bedrijven kunnen na lange tijd de deuren openen en klanten helpen op 1,5 meter afstand. Heb je de deuren moeten sluiten, dan kan het nog wel even duren voordat je omzet terug is op het oude niveau. Voor veel ondernemers is de toekomst dus nog onzeker en dan kan een extra buffer in de vorm van een krediet helpen om tegenslagen op te vangen. Ook kun je met een krediet kortlopende investeringen financieren zoals debiteuren of voorraden.

Een zakelijk krediet en een rekening courant krediet zijn vergelijkbaar: je kunt met beiden flexibel geld opnemen tot een vastgesteld bedrag en je betaalt alleen rente over wat je opneemt. Welke financieringsoplossing past bij jouw situatie? In dit artikel helpen je op weg door de verschillen tussen een zakelijk krediet en een rekening courant krediet uit te leggen.

Wanneer kies je voor zakelijk krediet of een rekeningcourant krediet?

Veel ondernemers hebben te maken met wisselende inkomsten. Zo moet je voorraad vaak vooruitbetalen, lange betaaltermijnen overbruggen of je hebt te maken met onverwachte kosten. Je kunt dan tijdelijk een tekort oplossen met een krediet. Wat zijn je mogelijkheden als je in bepaalde periodes financiële ruimte nodig hebt?

1. Zakelijk krediet: flexibel geld opnemen

Net als een lening is een zakelijk krediet een financiering: je leent geld om te investeren in bedrijf. Een zakelijk krediet is een geldbedrag waar je op ieder moment geld uit kunt opnemen voor je bedrijf, tot de afgesproken limiet. Je betaalt alleen rente over het bedrag wat je opneemt. Iedere maand betaal je rente, aflossing en servicekosten voor het gebruik van je krediet. Het afgeloste deel kun je bij New10 altijd weer opnemen. De looptijd verschilt per financier, bij New10 is het 36 maanden.

Rente zakelijk krediet
Je betaalt voor een zakelijk krediet een vast rentepercentage, meestal vanaf 2%. Kies je voor een rekening courant krediet dan is de rente variabel.

Voor- en nadelen zakelijk krediet

Voordelen

 • Je betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag
 • De rentepercentages voor een zakelijk krediet liggen meestal lager dan bij een rekening courant krediet, bij New10 leen je vanaf 2%
 • Gedurende de looptijd betaal je een vaste rente
 • Afgeloste bedragen kun je bij New10 opnieuw opnemen

Nadelen

 • Herziening na de looptijd: iedere 3 jaar kijken we opnieuw naar je financiële situatie en kunnen de voorwaarden van je krediet daarop aanpassen.
 • Je betaalt naast je maandelijkse rente en aflossing ook vaak servicekosten

2. Rekeningcourant krediet: rood staan op je zakelijke rekening

Een andere manier om extra financiële ruimte te creëren voor je bedrijf is een rekening courant krediet. Dit is een zakelijk krediet waarmee je rood kunt staan op je zakelijke bankrekening. Als je geld opneemt uit het krediet is het automatisch gekoppeld aan je rekening, dus het staat vrijwel meteen op je rekening. Het geld kun je meteen inzetten om bijvoorbeeld facturen te betalen of voorraad bij te kopen. Vaak betaal je naast rente en aflossing nog een bereidsstellingsprovisie voor het gebruik van je rekeningcourant krediet.

Rente rekeningcourant krediet
De rente die je betaalt voor rood staan op je zakelijke rekening is vaak hoger dan de rente over een zakelijk krediet. Bij de grootbanken ligt het rentepercentage gemiddeld tussen de 1,45% tot 12,95%. De rente is variabel en daalt of stijgt mee met de markt.

Voor- en nadelen rekeningcourant krediet

Voordelen

 • Het is gekoppeld aan je zakelijke rekening
 • Je kunt het alleen afsluiten bij je huisbank
 • Het geld staat vaak meteen op je rekening en je betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag

Nadelen

 • Variabele rente tijdens de looptijd
 • Je kunt alleen een rekeningcourant krediet aanvragen bij je huisbank

Zakelijk krediet aanvragen?

Ondernemen in crisistijd: inspiratie voor je bedrijf

Ben jij benieuwd hoe je slimmer kunt ondernemen en jouw bedrijf door de coronacrisis heen navigeert? We helpen je op weg met relevante kennis en expertinzichten over geldzaken, financiering, tech en innovatie. Mis geen groeikans en schrijf je in!

 • Tips & tricks om slimmer te ondernemen
 • Alles over financiering en geldzaken
 • Interviews met inspirerende ondernemers
 • 1x per maand groei inspiratie in je mailbox