Financieringen

Hoe een microkrediet jouw bedrijf verder kan helpen

Rosanne van Veldhuisen

Rosanne van Veldhuisen

New10

Bij veel ondernemers gaan de kosten voor de baten uit en dat geldt zeker waneer je wilt groeien. In vrijwel elke fase van je onderneming heb je kapitaal nodig om te investeren. Grote uitgaves kun je als ondernemer niet altijd uit eigen zak betalen. Dit betekent dat je op zoek moet gaan naar vreemd vermogen. In de media lees je over bekende start-ups die grote investeerders binnenhalen, ook wel durfkapitaal genoemd. Deze manier van financieren is slechts voor enkele bedrijven weggelegd.

In de praktijk kiezen veel kleinere bedrijven voor een microkrediet. Dit is een zakelijke lening tot € 50.000 voor MKB-ondernemers. Vaak is een microkrediet makkelijker te regelen dan een lening bij de bank. Wij leggen je in dit artikel graag meer uit over microkredieten en geven je 3 redenen om juist te kiezen voor deze financieringsvorm.

Wat is een microkrediet en wanneer kies je als ondernemer voor deze financieringsvorm?

Een microkrediet is een zakelijke lening tot €50.000 voor ondernemers. Je bepaalt zelf waarvoor je deze lening inzet, of je nu personeel wilt inhuren of machines wilt aanschaffen. Een microkrediet is vooral geschikt wanneer je een kleiner leenbedrag nodig hebt om te investeren in je bedrijf. Leen je een lager bedrag dan scheelt dit ook in je maandelijkse kosten. Hoe groter het leenbedrag hoe meer je maandelijks kwijt bent aan rente en aflossing. Vooral kleinere bedrijven kiezen voor deze financieringsvorm, maar ook zzp-ers kunnen een microkrediet aanvragen.

Wanneer kom je als ondernemer in een aanmerking voor een microkrediet?

Een microkrediet aanvragen kan zowel als startende of als bestaande ondernemer. Je kunt bij de meeste online kredietverstrekkers echter pas terecht als je bedrijf al een tijdje bestaat. Bij New10 moet jouw bedrijf 19 maanden bestaan om een lening of microkrediet aan te vragen. Op basis van je transactiedata over deze maanden kunnen we je financiële situatie inschatten en je snel duidelijkheid geven of je kunt lenen. Ben je een startende ondernemer, dan kun je bij Qredits een microkrediet aanvragen. Je hebt dan ook een businessplan nodig.

Verder zijn de volgende voorwaarden vaak van toepassing:

  • Je kredietbehoefte is minder dan €50.000
  • Je hebt een omzet van minimaal €50.000
  • Je bedrijf is gevestigd in Nederland

Wat is het verschil tussen een microkrediet en microfinanciering?
Een microfinanciering is iets anders een microkrediet, je hebt dan namelijk niet alleen financiering maar een totaalpakket met coaching. Microfinanciering is daarmee ook meer geschikt voor startende ondernemers.

3 redenen om voor een microkrediet te kiezen

1. Verhoogde overlevingskansen
Onderzoek in de VS (Harvard Business Review, 2019) wijst uit dat bedrijven die microkrediet aanvragen een twee keer zo hoog overlevingspercentage hebben. Een mogelijke reden hiervoor is dat ondernemers die met een redelijk laag leenbedrag hun bedrijf starten of laten groeien beter op hun uitgaves letten. De microkrediet-afnemers draaien ieder dubbeltje om, in tegenstelling tot bedrijven die een grote lening binnenhalen en geld verspillen aan onnodige uitgaven. Ook kun je met een kleiner leenbedrag mogelijk meer gecontroleerd groeien.

2. Lagere rentes als bij durfkapitaal
Net als bij andere leningen betaal je over een microkrediet rente en aflossing. De rentepercentages liggen vaak een stuk lager dan bij andere financieringsvormen zoals crowdfunding of durfkapitaal van investeerders. Over het algemeen geldt: hoe lager de rente die je betaalt, des te meer geld je overhoudt om te investeren in je bedrijf.

3. Microkrediet met overheidssteun beschikbaar: de KKC regeling
Is je bedrijf financieel geraakt door COVID-19 en heb je een leenbedrag tot €50.000 nodig om tekorten op te vangen? Dan kun je een Kleine Kredieten Corona (KKC) garantieregeling aanvragen. De overheid staat garant voor dit specifieke microkrediet en je kunt de lening gebruiken om tijdelijke tekorten oplossen.

Benieuwd of je in aanmerking komt voor een microkrediet?

Ondernemen in crisistijd: inspiratie voor je bedrijf

Ben jij benieuwd hoe je slimmer kunt ondernemen en jouw bedrijf door de coronacrisis heen navigeert? We helpen je op weg met relevante kennis en expertinzichten over geldzaken, financiering, tech en innovatie. Mis geen groeikans en schrijf je in!

  • Tips & tricks om slimmer te ondernemen
  • Alles over financiering en geldzaken
  • Interviews met inspirerende ondernemers
  • 1x per maand groei inspiratie in je mailbox