engel_muntz_profile

Engel Muntz

Garden Interiors, Krommenie

Doe waar je goed in bent, blijf bij je leest. Zaken die je goed kunt, moet je doen. Maar besteed vooral uit waar je niet goed in bent. Ik heb altijd gedacht dat het onmogelijk was om financiering aan te trekken. Tot ik een financieringsaanvraag deed bij New10. Zo zie je maar, je moet jezelf niet weerhouden van het uitzoeken van de mogelijkheden.

Optimaal genieten van het buitenleven. Dat is waar Garden Interiors in is gespecialiseerd. Garden Interiors staat voor passie voor het buitenleven en tuinmeubels. Je vindt er alles voor een mooie, sfeervolle en verzorgde tuin tegen scherpe prijzen.

Samenwerking New10

 • Sector
  Retail
 • Financieringsdoel
  Inventaris
 • Aantal medewerkers
  3

Ondernemer Engel Muntz (25) heeft van kinds af aan al een neus voor kansen in het ondernemerschap. Waar Engel vroeger ‘heitjes voor karweitjes’ verrichte in de Zaanstreek, maakt hij nu de volgende stap met zijn bedrijf Garden Interiors. Engel: “Het is een uitdagende tijd, denk aan de inflatie en veranderingen in de consumentenmarkt. Als ondernemer beweeg ik mee en anticipeer ik daarop, ik zie kansen om de volgende stap te zetten met mijn bedrijf. Met de financiering van New10 hebben we extra kapitaal en slagkracht gerealiseerd en bereiden we ons voor op het nieuwe verkoopseizoen. Een seizoen waarin we een nieuwe markt gaan betreden.”

Data gedreven beslissingen maken

De ondernemersgeest van Engel wordt gevoed door cijfers en feiten en het lef om te ondernemen. Een rode draad door de carrière van de ondernemer. Engel: “Tijdens een jaar highschool in Amerika zag ik de populariteit van elektronische sigaretten. Terug in Nederland bracht ik dit idee met me mee, mijn eerste KVK-inschrijving als eenmanszaak was een feit.” Engel verkocht het succesvolle bedrijf een aantal jaren later door aan een andere ondernemer en rolde vervolgens door in de tuinmeubelen markt. “Op basis van data zag ik kansen in de verkoop van meubelen. Ik richtte me op de import van tuinmeubelen uit productielanden zoals Turkije, China, Vietnam en Indonesië. Via Gardeninteriors.nl bediende ik de consumentenmarkt met tuinmeubelen, volledig online en met een concurrerende prijsstrategie. De voorraden stonden toen elders, ik runde het bedrijf vanuit huis.”

Verandering en groei

De groei van Garden Interiors zette gestaag door en de timing waarmee Engel zijn nieuwe bedrijf opzette, vlak voor de coronaperiode, bleek erg gunstig. Engel: “De coronaperiode was een periode van verandering die voor ons bedrijf goed heeft uitgepakt. Mensen brachten meer tijd in hun eigen leefomgeving door en investeerden in tuinmeubelen.” Garden Interiors werd volledig vanuit huis gerund. Tot alle ruimtes in het huis waren benut voor alle bedrijfsactiviteiten. In 2022 opende het bedrijf een kantoorpand in Krommenie. Met corona achter de rug, zijn er opnieuw veranderingen in de markt. Engel: “Die zijn niet per se slecht, al zal de tuinmarkt wat krimp gaan meemaken. Daarin is ondernemerschap belangrijk om ervoor te zorgen dat je anticipeert.”

Cashflow

Het seizoensgebonden karakter van het bedrijf zorgt voor grote pieken en dalen in de cashflow. Het voordeel als ondernemer is dat je buiten het seizoen om, áán je bedrijf kunt werken en het klaar te stomen voor het seizoen. Engel: “In de zomer kun je zorgen dat je bedrijf optimaal functioneert. Het is een grotere uitdaging om een stap terug te doen en een helikopter view te pakken als de zaken ongoing zijn. Ik ervaar dat als een groot voordeel.

Tegelijkertijd heb je grote pieken en dalen in je cashflow. Daar moet je als ondernemer rekening mee houden. In voorbereiding op het seizoen leggen we onze voorraden aan. Dat is een flinke hap uit de cashflow want de inkopen moeten voorgefinancierd worden. Alles wordt pas over een half jaar verkocht, je moet je groei dus kunnen financieren.

Het is makkelijker om de cashflow op gang te houden met een zakelijk krediet, zeker wanneer je werkt met seizoensgebonden producten. Een zakelijk krediet van New10 biedt flexibiliteit om te ondernemen, je kunt opnemen, boetevrij aflossen en opnieuw opnemen wanneer het nodig is.”

Extra slagkracht met New10

Met een zakelijk krediet van New10 realiseerde Engel meer slagracht en extra ruimte om Garden Interiors klaar te stomen voor het nieuwe seizoen én de volgende stap te zetten. Zo breidde Engel zijn assortiment uit met de opname van grotere aantallen in de voorraad. Engel: “Voorheen verkochten we wel eens ‘nee’ vanwege de voorraad, dat is nu verleden tijd. Dit seizoen gaan we naast de consumentenmarkt, ook de B2B markt bedienen. We worden een toeleverancier van tuinmeubelen aan winkeliers. Een grote stap richting groei voor Garden Interiors. Ook dáárvoor hadden we extra kapitaal en voorraad nodig.”

Ik heb altijd gedacht dat het onmogelijk was om een financiering aan te trekken. Tot vorig jaar, toen ik een financieringsaanvraag deed bij New10.

Engel, zelf klant bij ABN AMRO, werd door zijn accountant gewezen op dochteronderneming New10. Hoewel Engel vanuit zijn omgeving weinig bemoedigende geluiden hoorde over de kans om financiering aan te trekken, deed hij toch een financieringsaanvraag. Engel: “De snelheid waarmee je kunt schakelen is voor mij als ondernemer belangrijk. Je hoort vaak dat financieringsaanvragen lange processen zijn en er veel papierwerk bij komt kijken. Tot mijn verbazing was de financiering bij New10 razendsnel geregeld en beschikbaar. Dat was makkelijker dan ik had verwacht.”

Laat je er vooral niet van weerhouden om te kijken wat je mogelijkheden zijn.

Over het aantrekken van financiering en de keuze voor New10 heeft Engel geen twijfel: “Ik onderneem met vertrouwen, maak data gedreven beslissingen. Naast snelheid, zijn voor mij de kosten, looptijd en flexibiliteit van de financiering belangrijk. De financieringsaanvraag bij New10 heeft me laten zien dat je als ondernemer gewoon kunt aankloppen bij de bank met je jaarcijfers. Samen met de financier bekijk je dan of een financiering bij je financiële situatie past. ‘Nee’ is ook een antwoord, dan weet je dat het niet kan en probeer je het volgend jaar gewoon weer. Laat je er vooral niet van weerhouden om te kijken wat je mogelijkheden zijn.”

Samenwerking New10

 • Sector
  Retail
 • Financieringsdoel
  Inventaris
 • Aantal medewerkers
  3