samsam kinderopvang

Rick de Witte

Historisch Hout, Haarle

Mijn ervaring met de financiering van New10 was prettig en zodoende besloot ik de financiering uit te breiden. Zo konden wij makkelijker grotere voorraden aanleggen en scherper inkopen. Ook hebben we daarmee onze liquiditeit vergroot. Het geeft mij een gerust gevoel en vertrouwen dat ABN AMRO als een grote bank achter New10 staat.

Historisch Hout reist door heel Europa om kwalitatief het beste hout in te kopen. Het karakteristieke, robuuste hout met een warme uitstraling wordt gesorteerd, verwerkt en verspreid binnen Europa. Historisch Hout werkt alleen met ‘reclaimed wood’ en is volkomen duurzaam.

Samenwerking New10

 • Sector
  Groothandel
 • Financieringsdoel
  Groei en uitbreiding
 • Aantal medewerkers
  7

Een vast contract opzeggen en volledig gaan voor het ondernemerschap. Ondernemer Rick deed het. Financiering van New10 droeg bij aan het succes van Historisch Hout. Inmiddels staat hij op het punt om een tweede ondernemersavontuur te beginnen. Financiering van New10 helpt Rick om mee te groeien met zijn klanten.

Als middelbare scholier proefde ondernemer Rick de Witte (27) al van het ondernemerschap. Op zijn vijftiende was hij niet bewust bezig met het ondernemen, maar wel met het maken van geld door diverse dingen te verkopen. Een aantal jaar later kocht hij voor het eerst een partij oud hout op. Hij verkocht deze partij in kleine hoeveelheden door. Dit concept sloeg aan: klanten hadden vraag naar oud hout en ook andere houtsoorten. Rick: “Ik besloot op zoek te gaan naar meer leveranciers en startte de zoektocht naar oud hout zoals eikenhout en oude spoorbielzen bij sloperijbedrijven door heel Nederland. Langzamerhand werd het ondernemen een uit de hand gelopen hobby. Op een gegeven moment hakte ik de knoop door en zei mijn vaste baan bij de technische dienst op. Ik ging me volledig richten op mijn eigen bedrijf: Historisch Hout.”

Vandaag de dag runt ondernemer Rick een succesvol bedrijf met een team van 7 FTE, zijn er volop plannen voor uitbreiding en denkt hij na over succes over de Nederlandse grenzen.

Img

Groei Historisch Hout

Voor Historisch Hout heeft Rick inmiddels een goed netwerk van leveranciers opgebouwd. Het gebruikte hout, ofwel ‘reclaimed wood’ is volkomen duurzaam en afkomstig van oude eiken wijnpersbalken uit Bosnië tot aan een gesloopte graanschuur in Oekraïne. Waar Rick voorheen veel door Europa reisde, is dit nu niet meer noodzakelijk. Ook de pandemie bracht wat reisrestricties met zich mee, maar in de aanvoer van reclaimed wood zijn er weinig gevolgen te merken. Bovendien weten leveranciers Historisch Hout zelf ook te vinden en is het actieve benaderen van leveranciers niet meer nodig.

Online vindbaarheid draagt zeker bij aan de naamsbekendheid. Klanten weten ons ook goed te vinden door aanbevelingen, mond-tot-mond reclame.

Voor veel ondernemers is het aantrekken van nieuwe klanten een uitdaging. “Vanaf het begin heb ik direct ingezet op een sterke website en een goed doordachte marketingstrategie. Met een meertalige website bereiken we klanten door heel Europa. Ik merk dat de online vindbaarheid zeker bijdraagt aan de naamsbekendheid. Dagelijks houd ik onze social media kanalen in de gaten. Klanten weten ons ook goed te vinden door aanbevelingen, mond-tot-mond reclame. Zo nemen bijvoorbeeld architecten die onze producten bij anderen hebben gezien, direct contact met ons op.”

Inspelen op de vraag uit de markt

De pandemie had weinig impact op de handel in reclaimed wood. Maar, de ondernemersradar van Rick pikte wel op dat de vraag naar ‘nieuw hout’ door particulieren toenam. Met een stabiel klantenbestand besloot Rick in te spelen op deze vraag. Naast het succesvolle Historisch Hout zette hij een nieuw bedrijf op: Houthandel Salland. “Mijn ervaring met de financiering van New10 was prettig en zodoende besloot ik de financiering uit te breiden. Zo konden wij makkelijker grotere voorraden aanleggen en scherper inkopen. Ook hebben we daarmee onze liquiditeit vergroot.”

Het afgelopen jaar was een uitdagend jaar voor Houthandel Salland. De markt voor nieuw hout kwam door de pandemie onder druk te staan. We kregen te maken met lange en onzekere levertijden. Desondanks nam de vraag naar hout enorm toe: mensen zijn vanwege de pandemie veel thuis en besluiten hun huis op te knappen. Toch zit ik niet bij de pakken neer. Ik denk dan altijd: zo kan het niet. Hoe kan het dan wèl?”

Ik denk altijd: zo kan het niet. Hoe kan het dan wèl?

Voor nu treedt Rick niet volop naar buiten met Houthandel Salland, bovendien is het nieuwe hout is een seizoensgebonden product. Op de achtergrond bereiden hij en zijn team zich voor om in het voorjaar van 2022 volop gas te kunnen geven met Houthandel Salland.

Keuze om voor financiering te gaan

“Om mee te groeien met je klanten heb je geld nodig. Ik heb veel kunnen financieren vanuit eigen middelen. Maar naarmate de groei doorzette merkte ik dat ik meer liquiditeit nodig had. Ik moet voorraden 100% voorfinancieren en het kan een tijdje duren voordat het hout verkocht wordt. Ik zag een terugkerend patroon waarbij het verschil tussen investering en omzet steeds groter werd. Met voorraadfinanciering van New10 bracht ik weer voldoende liquiditeit terug in het bedrijf.”

“Via internet kwam ik bij New10 terecht. Naast het scherpe tarief dat me werd geboden, gaf het mij een gerust en vertrouwd gevoel dat ABN AMRO als een grote bank achter New10 staat. Ik heb het proces bij New10 als snel en transparant ervaren en ik vind het prettig dat ik rente betaal over het bedrag wat ik op dat moment gebruik.”

Het geeft mij een gerust gevoel en vertrouwen dat ABN AMRO als een grote bank achter New10 staat.

“Hoewel het een tijd duurde voordat de tweede financiering rond was, wilde ik niet op zoek gaan naar een andere bank. Ik vind het online dashboard bij New10 prettig in gebruik en was bereid om met New10 in gesprek te blijven over de financiering voor de uitbreiding van mijn bedrijf. Ik ben blij dat de financiering uiteindelijk rond kwam.

Om te groeien heb je op een gegeven moment ook de juiste machines nodig, extra heftrucks, opslagterrein en gereedschap. Met financiering houd ik voldoende liquiditeit over om alles draaiende te houden en te kunnen groeien.”

Uitdagende beslissingen

Terugblikkend op de afgelopen jaren noemt Rick een aantal keerpunten in zijn bedrijf en ondernemerschap. De beslissing om personeel aan te nemen was een grote stap. Rick: “Ik vond dat een uitdagende beslissing, want je neemt daarmee een beslissing voor op de lange termijn. Achteraf bleek het een hele goede beslissing, ik zag al snel dat ik met de juiste mensen om me heen veel meer kon bereiken dan wanneer ik alleen ben. Ook de aankoop van een pand en het opzetten van Houthandel Salland zijn belangrijke momenten geweest in de afgelopen periode. Met externe financiering heb ik deze beslissingen kunnen waarmaken.”

Toekomstdromen

“Als ondernemer kijk ik altijd vooruit. Maar, wanneer ben je nu tevreden? Tot nu toe hebben we bijna ieder jaar 100% groei gerealiseerd. Hoe groter je wordt, hoe uitdagender het wordt om te groeien.

Groeien kost geld. Je moet er klaar voor zijn om dat te kunnen.

Groeien kost geld, je moet er klaar voor zijn om dat te kunnen. Over 5 jaar wil ik een groeiomzet hebben gerealiseerd van 200%. Ook hoop ik dan een stabiel team te hebben opgebouwd van 15 tot 20 medewerkers. Op dit moment hebben we klanten door heel Europa. We zijn actief in onder andere de Benelux, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland en Denemarken. Ik kijk ernaar uit om ook internationaal te gaan ondernemen. Denk aan Amerika of Australië.”

Samenwerking New10

 • Sector
  Groothandel
 • Financieringsdoel
  Groei en uitbreiding
 • Aantal medewerkers
  7