samsam kinderopvang

Sanne de Bruijn

SamSam kinderdagverblijf, Amsterdam

Toen ik na lang zoeken een geschikt pand vond voor onze tweede locatie, wist ik dat er een ingrijpende verbouwing nodig was om aan alle eisen te voldoen. De materialen en de verbouwing heb ik deels kunnen betalen met een zakelijke lening bij New10. Alles kon ik makkelijk online regelen: wat mij betreft is dat de toekomst.

SamSam was één van de eerste culturele kinderdagverblijven van Nederland. Wat houdt het culturele in? Kinderen worden bij SamSam op alle mogelijk manieren worden gestimuleerd om hun creativiteit en fantasie te gebruiken. Zo leren ze bij SamSam instrumenten gebruiken en er is veel aandacht voor de natuur en biologisch etne.

Samenwerking New10

  • Sector
    Zakelijke dienstverlening
  • Financieringsdoel
    Groei en uitbreiding
  • Aantal medewerkers
    15

In haar zoektocht naar een passend kinderdagverblijf miste ondernemer Sanne de Bruijn een belangrijk aspect: aandacht voor de creatieve ontwikkeling van kinderen. Het balletje begon te rollen toen ze stuitte op de perfecte kinderopvanglocatie in het Westerpark. Zo opende Sanne 16 jaar geleden het eerste culturele kinderdagverblijf van Nederland, SamSam. Een concept waarbij de focus ligt op kinderen zelf laten ontdekken, creativiteit en natuurbeleving. Vanaf moment één was er veel animo onder ouders en tot op de dag van vandaag zijn er lange wachtlijsten. Toch duurde het nog tot 2018 voordat Sanne een tweede vestiging opende. Met hulp van de financiering bij New10 kon ze de ingrijpende verbouwing van het nieuwe pand financieren. Lees wat de tweede vestiging voor haar bedrijf heeft betekend.

Van het conservatorium naar een eigen bedrijf

Met een achtergrond in de klassieke zang was een carrière in de kinderopvang voor Sanne niet de meest voor de hand liggende keuze. Dit veranderde toen ze in verwachting raakte van haar zoontje en koos voor ondernemerschap, wat beter te combineren was met het moederschap. Sanne ging op zoek naar een opvang voor haar zoontje en zag bij haar bezoeken vooral veel kansen. “Ik dacht bij mezelf: Je kunt zoveel meer doen met kinderen.” Zo begon ze met het schrijven van een plan voor een cultureel kinderdagverblijf, wat ze later presenteerde aan het bestuur van het Westerpark. Op dat moment was het Westerpark nog geen geliefde plek, maar een bedrijventerrein waar een nieuw bestemmingsplan voor moest komen. Het bestuur was enthousiast en Sanne kreeg groen licht voor SamSam kinderopvang.

De kracht van een goed team

Buiten ravotten, vies worden en creatief bezig zijn: bij SamSam krijgen kinderen de ruimte om zelf te ontdekken. Ook in andere aspecten, zoals het biologische eten of activiteiten zoals samen muziek maken zie je het culture concept terug.

Ik merkte dat mijn visie op een creatievere invulling van kinderopvang aansloeg bij ouders

Toch zit het onderscheidende vermogen van SamSam volgens Sanne vooral in het diverse team wat ze om zich heen heeft verzameld. “Zij dragen onze visie en het beleid dagelijks uit. Van 22 tot 60 jaar, alle leeftijden en verschillende achtergronden zijn bij ons vertegenwoordigt. Iedere ouder en kind moet zich bij ons thuis voelen.“ Om de visie bij het team te verankeren investeert Sanne veel tijd in trainingen en zijn er wekelijks pedagogische overleggen. Het pedagogisch beleidsplan, waarin de visie staat beschreven, wordt regelmatig besproken en vernieuwd.

Tweede vestiging geopend in 2018

Met het succes van SamSam stond een tweede vestiging al langer op de planning. Twijfels over deze stap heeft Sanne geen moment gehad: “Ik heb een goed gevoel voor de behoeftes van ouders.” De uitdaging was vooral een pand vinden wat aan de strenge eisen voor een kinderopvang voldoet. Zo moet er een grote buitenruimte zijn voor de kinderen. In 2018 vond Sanne een geschikt pand, een voormalige tandartspraktijk met tuin, aan de Frederik Hendrikstraat. Er moest veel gebeuren maar ze zag meteen de potentie. Er was een ingrijpende verbouwing nodig om het pand geschikt te maken voor kinderopvang. Om de materialen en de verbouwing te financieren heeft Sanne een zakelijke lening afgesloten en deels van haar eigen BV geleend. Met behulp van een accountant maakte ze een begroting en deed ze online de financieringsaanvraag bij New10.

Met hulp van mijn account maakte ik een financieel plan en was de aanvraag zo geregeld

Dat het aanvragen van financiering online verliep was voor geen Sanne geen probleem. Ze gelooft dat de toekomst online is en voor financiering moet dat ook het nieuwe normaal worden.Van tevoren verwachtte Sanne dat een tweede locatie meer werk en meer uitdagingen zou opleveren, maar in de praktijk valt dit erg mee. Het lastigste voor de tweede vestiging was het vormen van het team en het vinden van goed personeel. Inmiddels zijn er ook voor de nieuwe vestiging lange wachtlijsten. Img

Coronacrisis hakt diep in de reserves

In de 16 jaar dat Sanne onderneemt gaat 2020 de boeken in als het meeste uitdagende en wisselende jaar ooit voor haar bedrijf. Tijdens de eerste lockdown was er uitsluitend noodopvang en merkte ze veel onzekerheid en angst bij ouders en kinderen. Op dit moment is het op financieel vlak erg lastig. Ouders betalen de kinderopvang door en ontvangen een vergoeding van de overheid. Op basis van het landelijk gemiddelde aan opvangkosten is er een standaardbedrag per kind aan opvang samengesteld. Het verschil tussen de vergoeding en de werkelijke kosten betaal je als opvang aan de ouders terug.

Ondernemers die veel geïnvesteerd hebben in hun opvang komen door de standaardvergoeding in de problemen

Voor Randstedelijke kinderopvangen is het landelijke bedrag veel te laag door de aanzienlijk hogere huur- en personeelskosten. Dit zorgt voor een lastige situatie voor Sanne, die haar financiële reserves ziet slinken en dezelfde kwaliteit wil behouden voor ouders. Sanne:” Je wordt getekend door deze aanpak van de overheid omdat je kosten veel hoger zijn. Inmiddels heb ik mijn buffers zien slinken. Dagelijks worstel ik met de vraag hoe ik financieel stabiel blijf en kwaliteit en de relatie met mijn klanten behouden blijf.”

Kijk verder en blijf jezelf vernieuwen

Regelmatig kijkt Sanne letterlijk over de grens om inspiratie op te doen voor haar bedrijf. Zo heeft ze nieuwe inzichten opgedaan in Italië en Kopenhagen, waar zelfstandigheid van kinderen veel meer centraal staat dan in Nederland. Voor het 12,5 jarige bestaan van SamSam bezocht ze met haar hele team kinderopvangen in Berlijn om te leren van de aanpak daar. Zo zagen ze daar in een opvang waar buitenleven nog meer centraal staat. Wat vooral opvalt is de hoeveelheid regels en overheidsbemoeienis in Nederland in vergelijking met andere landen.

Wat gaat de toekomst brengen? Als het aan Sanne ligt geen derde vestiging van Samsam. Ze is momenteel aan het oriënteren op nieuwe stappen. Het advies wat ze andere ondernemers mee wil geven: blijf vernieuwen en kijk ook buiten je eigen sector om tot een innovatieve aanpak te komen.

Samenwerking New10

  • Sector
    Zakelijke dienstverlening
  • Financieringsdoel
    Groei en uitbreiding
  • Aantal medewerkers
    15