Peter de Groot ondernemer verkeersopleidingen

Peter de Groot

De Groot Verkeersopleidingen, Barneveld

Ik stond met mijn rug tegen de muur toen onverwacht een voertuig kapot ging: voor het eerst deed ik een aanvraag voor externe financiering. Eerst was ik terughoudend, achteraf zou ik het zo weer doen."

Oog voor kandidaten is vanzelfsprekend bij de Groot Verkeersopleidingen waar ze er alles aan doen om je te laten slagen. Ondernemer Peter de Groot houdt van transparantie: het team werkt met een gestructureerd lesplan.

Samenwerking New10

 • Sector
  Zakelijke dienstverlening
 • Financieringsdoel
  Voertuigen
 • Aantal medewerkers
  8 franchise instructeurs

Er zijn weinig locaties in Nederland waar CBR examens worden afgelegd bij de rijschool zelf: De Groot Verkeersopleidingen in Barneveld is er één van. Dit is de verdienste van rasondernemer Peter de Groot die altijd kansen ziet, zoals toen een kavel naast zijn bedrijf vrijkwam en hij zijn terrein kon uitbreiden. Peter combineert zijn franchise rijschool runnen met zelf motorrijles geven. In zijn 23 ondernemersjaren werden alle investeringen met eigen geld betaald, maar onlangs was onverhoopt het eerste moment om externe financiering aan te vragen. Een grote stap voor Peter die gewend was zelf te sparen voor zijn uitgaven. Achteraf een succesverhaal: met de financiering van New10 werd de nieuwe bestelbus meteen afbetaald en konden alle examens doorgaan.

Ondernemersgenen: jong een eigen bedrijf

Met een vader die ook eigen een rijschool had werd ondernemen Peter met de paplepel ingegoten. Met 18 jaar startte hij zijn eigen rijschool en sloeg een andere weg in dan zijn vader die alleen autorijlessen gaf. Peter begon met een focus op de motor en breidde later uit met vrachtauto, motor, bromfiets en brommobiel rijlessen.. Al snel had hij 7 mensen vast in dienst en groeide zelfs té snel, tot de tegenslagen zich op stapelden: personeel werd ziek en moest doorbetaald worden. Uiteindelijk besloot hij te stoppen met zijn bedrijf en verder te gaan zzp’en als motorrij-instructeur.

‘Als ondernemer heb je een ervaren iemand nodig die met je meekijkt. Ik heb het alleen gedaan en te veel op vertrouwen gehandeld.”

In 2009 begon hij opnieuw een eigen bedrijf, een franchise rijschool, maar wel met een hoop kennis en ervaring rijker. Peter: “Ik heb veel geleerd over wat ik niet wilde. Een goed team is de basis en ik vertrouw minder op beloftes. “

Nieuwe kansen: uitbreiding terrein

In 2012 verlieten een aantal bedrijven het terrein waar de Groot Verkeersopleidingen is gevestigd. Peter zag mogelijkheden en investeerde in de uitbreiding van zijn kavel, dat nu 4700 m2 beslaat. Dankzij zijn goede contacten en netwerk is het een van de weinige CBR-locaties geworden waar examens plaatsvinden. Dagelijks is het een gezellig komen en gaan van rijscholen, CBR-examinatoren en examenkandidaten in het kantoor van de Groot. Peter: We hebben geen duur pand, maar toch kom je hier iedereen tegen: we hebben echt een sociale functie.”

Kantelpunt: voor het eerst externe financiering

Voor Peter was 2019 een jaar van grote investeringen:. in januari verving hij alle 10 motoren voor nieuwe exemplaren en privé had hij een verbouwing die steeds duurder werd. Er leken geen extra kosten meer aan te komen, totdat één van zijn instructeurs belde dat hij met een kapotte bestelbus langs de snelweg stond. De bestelbus stond pas voor in het nieuwe jaar op de begroting. Peter: “Alle cash was er doorheen, en die week stonden er allemaal examens op de planning voor de aanhangwagen. Er moest binnen no time een nieuwe bus en financiering komen”. Al snel vond Peter een nieuwe bus in Zaandam: een bevriende autohandelaar ging meteen kijken en sloot een goede deal. Peter ging online op zoek naar financiering die snel geregeld kon worden. De lease opties waren niet naar wens en zo kwam hij uiteindelijk bij New10 terecht vanwege de gunstige voorwaarden.

Ik ben gewend dat je spaart voor dingen, dus financiering aantrekken was een grote stap: uiteindelijk met succes.”

Binnen 1 minuut de financiering overgeboekt

Wat Peter opviel is dat New10 helder en transparant communiceert: "de voorwaarden zijn duidelijk en alles is in Jip en Janneke taal.” Doorslaggevend om voor New10 kiezen was echter de mogelijkheid om kosteloos extra te kunnen aflossen . Peter: “Als ik extra inkomsten heb wil ik zo snel mogelijk mijn lening afbetalen.” Geld lenen bij een kredietverstrekker gelinkt aan een bank was ook pré. Al snel was de financiering uitbetaald en Peter maakte binnen 1 minuut het geld over naar het autobedrijf: “De eerste mensen waren al geslaagd voordat ik de nieuwe bus had afbetaald.”

Blijven vernieuwen en dankbare geslaagde klanten

Bij de Groot doen ze het net even anders dan bij andere rijscholen: je kunt afrijden op eigen terrein, in 4 dagen je motorrijbewijs halen en ze werken met een gestructureerde lesmethode en lesinstructie kaarten. Peter: “In plaats van 'betaalde taxi rondjes' te maken met je leerlingen - elke les hetzelfde rondje rijden wat veel rijscholen doen - werken we met een overzichtelijk lesplan. Niemand lest hierdoor te veel of te weinig om te slagen voor het rij examen." De leukste momenten voor de ondernemer? De gemotiveerde afrijders die na veel pijn en moeite slagen en enorm dankbaar zijn met het behaalde rijbewijs. Peter: “Als mensen echt graag willen maar moeite hebben met afrijden, doe ik er alles aan om ze te laten slagen. Laatst had ik een klant die zo dankbaar was dat ze een koffiezetapparaat kwam brengen.

Meer focus op ondernemersplannen in 2020

Peter denkt altijd vooruit en is niet bang om heilige huisjes om te gooien. In het nieuwe jaar wil hij zich meer gaan focussen op ondernemen en zijn nieuwe plannen: “Ik ga het roei omgooien: ik ben te veel rijinstructeur en te vaak op te motor vinden. Het plan is om meerdere bedrijven te beginnen, zelfs in een hele andere richting. Mijn doel is om financieel onafhankelijk en om meerdere inkomstenbronnen te hebben." Er zijn ook uitdagingen voor Peter, zoals te veel dingen tegelijk oppakken en balans houden. Peter: “Ik moet blijven focussen. Mijn grootste uitdaging is balans houden in alles, van financiën tot privé werkbalans.”

Samenwerking New10

 • Sector
  Zakelijke dienstverlening
 • Financieringsdoel
  Voertuigen
 • Aantal medewerkers
  8 franchise instructeurs