Jurgen-Verwoerd-Vegetarischesnackbar

Jurgen Verwoerd

De Vegetarische Snackbar, Den Haag

Ik kijk altijd naar nieuwe mogelijkheden voor mijn bedrijf. De financiering van New10 investeer ik in het opschalen van de productie en distributie van My Cakes: de b2b-markt biedt volop kansen voor vegan gebak."

In 2013 opende naast Den Haag Holland Spoor de eerste volledig vegetarische snackbar van Nederland. Ondernemer Jurgen Verwoerd begon zich te verdiepen in plantaardige voeding en maakt inmiddels bijna alle vega(n) snacks voor de snackbar zelf. Het recept voor zijn vega shoarma ligt binnenkort zelfs in de supermarkt. Zijn missie om vegetarisch snacken toegankelijk te maken gaat sindskort een stap verder met vegan gebak.

Samenwerking New10

 • Sector
  Horeca
 • Financieringsdoel
  Groei en uitbreiding
 • Aantal medewerkers
  7
 • Uitdaging
  Groei van de Vegetarische Snackbar en vergroten productiecapaciteit en klantenkring My Cakes

Ondernemer Jurgen Verwoerd is één van de grondleggers van vegetarisch snacken. Het begon allemaal in 2012 met het idee voor een vegetarische snackbar. Het idee werd een onderneming en al voor de opening van de eerste Vegetarische Snackbar in de Benelux stond de pers op de stoep. Door de jaren heen bleek de formule een succes: een oer-Hollandse snackbar beleving maar met een vega(n) assortiment en huisgemaakte planaardige snacks. Maar de Vegetarische Snackbar is voor Jurgen ook een uitvalsbasis voor het ontplooien van nieuwe initiatieven. Zo ontwikkelde hij een eigen product, vega shoarma, dat inmiddels door zijn leverancier op grote schaal wordt geproduceerd. Dit jaar zet Jurgen vol in op groei: met financiering van New10 investeert hij in productuitbreiding met vegan gebak. Samen met vegan bakkerij My Cakes gaat hij zich meer op de zakelijke markt richten.

De eerste vegetarische snackbar van de Benelux

Hoe komt een niet-vegetariër op het idee voor een vegetarische snackbar? Jurgen runde al eerder een horecazaak met een compagnon toen een kennis hem inschakelde voor het openen van een snackbar. Dat zette hem aan het denken: waarom is er geen vega variant? Jurgen: “De snackbar is typisch Hollands: vrijwel iedereen eet snacks en het is enorm toegankelijk. Zelfs als je vlees weg laat.” Tot zijn verbazing was de domeinnaam ‘vegetarische snackbar’ nog vrij en begon het balletje te rollen. Via een ondernemerstraject van de gemeente den Haag vond Jurgen een pand bij Den Haag Holland Spoor. Een buurt in ontwikkeling die de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een bloeiend stuk Den Haag. Nog voordat het logo op het raam zat zorgde een persbericht al voor overweldigende media-aandacht. Om de gratis PR te benutten Jurgen besloot vol in te zetten op een spectaculaire opening van de Vegetarische Snackbar: “Ik wilde een bekende naam voor de opening, dus nam ik contact op met de woordvoerder van Marianne Thieme. Als eyecatcher regelde ik een shoarma spit van soja.” Zijn PR-offensief werkte: op de dag van de opening stond de zaak vol pers en opende Marianne Thieme de Vegetarische Snackbar.

Vega shoarma recept breekt door

Na de hectiek van de opening begon Jurgen zich te verdiepen in vegetarisch en vegan koken en leerde zijn eigen producten maken. Zo bedacht hij een recept voor vega shoarma en besloot dit samen met zijn leverancier op grote schaal te produceren. Het shoarmaproduct ligt al bij de groothandels en deze lente volgt supermarkt Jumbo. Jurgen produceert zelf alleen nog maar 100% plantaardige snacks en koopt alleen snacks in als ze bijzonder genoeg zijn, zoals de oesterzwamkroket. De ondernemer merkt dat de laatste jaren meer mensen overstappen op een plantaardig dieet: “Gasten weten steeds meer over vegetarisch eten en ik hoef minder vaak uit te leggen wat er in de snack zit. Als je nu niet begint met plantaardig mis je de boot wat mij betreft.” Toch denkt Jurgen dat het nog wel even gaat duren voordat we het kantelpunt bereiken en de verhouding verschuift naar 80% planteters en 20% vleeseters.

Investeren in vegan gebak met zakelijk krediet

Om de productie van My Cakes op te schalen en het merk te laten groeien zijn investeringen nodig. Jurgens ging er vanuit dat financiering regelen een langslepend proces was en wilde een adviseur inschakelen. Dit bleek te veel gedoe en Jurgen ging zelf online oriënteren bij verschillende aanbieders. Hij las reviews van andere ondernemers online en had een goed gevoel bij New10.

De voorwaarden bij New10 zijn goed, de rente is vergelijkbaar met die van banken, dus ik besloot het gewoon zelf te proberen.

Hij startte zijn aanvraag en ontving een aanbod voor een zakelijk krediet voor het bedrag wat hij wilde lenen. Binnen 3 dagen stond het geld op zijn rekening. Jurgen investeert het krediet van New10 in het opschalen van de My Cakes productie en distributie: extra afhaalpunten en een koelwagen. Jurgen: "In de eerste week had ik al bijna 1000 euro extra omzet door de verkoop van vegan gebak."

Steeds meer gasten nemen een toetje of nemen gebak mee naar huis. Jurgen merkt dat mensen met een lactosevrij of vegan dieet bereid zijn om meer moeite te doen voor unieke producten. Klanten komen uit heel Nederland.”

Alle beloftes op de website werden in mijn geval waargemaakt. Binnen no time was het geld beschikbaar en kon ik investeren.

De Roomkop

Het paradepaardje van My Cakes is de Bossche bol, ook wel moorkop genoemd. Jurgen, die met een Duitse moeder heeft ervaren hoe kwetsend racisme kan zijn, besloot de vegan variant van de moorkop dan ook roomkop noemen. Landelijke media doken op de aankondiging van Jurgen om de roomkop te lanceren en het deed veel stof opwaaien. Zo mag een product wat geen melkproducten bevat geen roomkop heten. Voor Jurgen een roerige periode, maar hopelijk met een positieve effect op zijn missie om vegan gebak groot te maken.

Ondernemersavontuur: pieken en dalen

Zoals veel ondernemers heeft Jurgen door de jaren heen ook dieptepunten meegemaakt en leermomenten gehad. Zo was de verbouwing van Den Haag Holland Spoor een financiële tegenslag doordat er minder klanten kwamen. Ook een grote investering in een pizzaoven voor de Vegetarische Snackbar leverde weinig op. Jurgen: "Ondernemen is hard werken. Er zijn momenten geweest dat ik dacht aan stoppen, maar toch raak ik snel weer gemotiveerd." Energie krijgt die ondernemer van nieuwe initiatieven lanceren die uiteindelijk ook slagen. Er zijn ook veel trotse momenten: zijn team dat op drukke avonden de boel soepel draaiende houdt, tevreden klanten of zijn zoon die apetrots is omdat dat klasgenoten Jurgen herkennen van het Jeugdjournaal. Jurgen's oudste zoon werkt inmiddels ook in de Vegetarische Snackbar en met de toenemende aandacht voor plantaardig eten ziet de toekomst er rooskleurig uit. Doel is dat in de horeca en groothandels binnenkort overal vegan My Cakes te vinden zijn. Zijn toekomstplannen? Voorlopig bouwt Jurgen nog aan zijn vega(n) imperium, maar over een aantal jaar wil hij langzaam afbouwen en zich nog meer focussen op de strategie.

Samenwerking New10

 • Sector
  Horeca
 • Financieringsdoel
  Groei en uitbreiding
 • Aantal medewerkers
  7
 • Uitdaging
  Groei van de Vegetarische Snackbar en vergroten productiecapaciteit en klantenkring My Cakes