Rosanne van Veldhuisen

Rosanne van Veldhuisen

New10 Financieringen

Startkapitaal voor ondernemers: hier kun je terecht voor startersleningen

Niks is mooier dan je ondernemersdroom waarmaken, maar vaak heb je naast een KvK inschrijving ook investeringen nodig. Hoe kom je aan het benodigde startkapitaal om je eigen bedrijf van de grond te krijgen? De meeste starters hebben financiële hulp nodig bij het opzetten van hun bedrijf. Tegenwoordig kun je kiezen voor allerlei vormen van alternatieve financieringen die vaak sneller geregeld zijn dan een starterslening bij de bank. Voor het afsluiten van een startersfinanciering bij de bank heb je bovendien vaak voldoende eigen vermogen en een ondernemingsplan nodig.

Hoe graag we startende ondernemers ook willen helpen, op dit moment kunnen we bij New10 (nog) geen financiering aan starters verlenen. We hebben voldoende financiële gegevens nodig om je kredietscore te berekenen. Als starter heb je deze financiële data, zoals je jaarrekening, nog niet beschikbaar. We kunnen je verder helpen als je bedrijf 15 maanden staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

We denken wel graag met je mee: wat zijn je opties als je geen flinke spaarpot hebt en wél een kickstart wil maken met je bedrijf? In dit artikel zetten we de verschillende financieringsmogelijkheden voor startende ondernemers op een rij, inclusief de voor- en nadelen. Zo kun jij kiezen voor een starterslening die bij jouw onderneming past.

Startersfinanciering bij Qredits

Heb je al een uitgewerkt ondernemingsplan liggen of kan je wel wat hulp gebruik bij het uitwerken van je businessmodel? In beide gevallen kun je terecht bij Qredits: een online kredietverstrekker die naast bestaande ondernemers ook starters helpt met het opzetten van een bedrijf. Heb je een microkrediet tussen de 5.000 en 250.000 euro nodig om de start van je bedrijf te financieren? Dan ben je bij Qredits aan het juiste adres. Om een financieringsaanvraag te doen, heb je wel een business- en een financieel plan nodig. Qredits heeft naast financiering ook andere producten om ondernemers te helpen met succesvol starten.

  • Voordelen
    Een bedrijfsadviseur van Qredits beoordeelt je ondernemersplan en je financiële prognose. Je kunt je plannen dus persoonlijk toelichten en de kans op financiering vergroten met een steengoed verhaal en businessmodel. Heb je alleen een fantastisch idee, dan kunnen de coaches bij Qredits je ook helpen om het in een gedegen plan te veranderen.
  • Nadelen
    Heb je de financiering zo snel mogelijk nodig? Houd er dan rekening mee dat het wat meer tijd kost voordat je financieringsaanvraag is goedgekeurd. Je ontvangt een aanbod nadat je een gesprek met de bedrijfsadviseur hebt gehad om je ondernemersplan door te spreken.

Crowdfunding: verschillende soorten campagnes

Een andere optie om de start van je bedrijf te financieren is crowdfunding. In plaats van lenen bij een bank of een individuele instelling, regel je je startkapitaal bij een grote groep mensen, oftewel de ‘crowd’. In media lees je vaak succesverhalen van bedrijven die een vliegende start hebben gehad met crowdfunding. Toch zitten er ook spelregels aan crowdfunding vast en moet je je goed verdiepen in de voorwaarden als je voor deze optie gaat. In Nederland zijn er verschillende platformen voor crowdfunding. Welk platform het beste bij je past is afhankelijk van je sector en de voorwaarden die je belangrijk vindt. Er zijn verschillende vormen van crowdfunding:

  1. Investeringen of leningen: Vraag je de crowd om financiële investeringen te doen in je bedrijf? Dan betekent dit dat je het geld net zoals bij andere leningen altijd moet terugbetalen, meestal mét rente.
  2. Voorverkoop: Door je producten of diensten aan de crowd te verkopen voordat je ze daadwerkelijk levert, heb je extra kapitaal om te investeren.

Ga je startkapitaal financieren met crowdfunding? Dan sluit je niet alleen een akkoord met een groep particuliere investeerders, maar ook met het crowdfundingplatform zelf. Zorg dat je de voorwaarden goed doorleest. Bij de meeste platformen kun je veel zaken voor je inzamelingsronde zelf instellen, zoals het bedrag of de looptijd van je lening ,maar er zijn ook platformen waarbij je de spelregels niet zelf kunt bepalen.

  • Voordelen
    Je bent bij crowdfunding niet afhankelijk van één financier, wat je meer zekerheid geeft dat de financiering doorgaat. Een nog belangrijker voordeel is dat je je businessplan al kunt uittesten onder een groep mensen voordat je écht begint. Haal je veel startkapitaal of donaties op, dan dat zegt dit iets over de kans van slagen voor je bedrijf.
  • Nadelen
    Je moet veel informatie over je onderneming naar buiten brengen om je potentiële investeerders te overtuigen. De rente die je over je financiering betaalt is vaak ook hoger dan bij reguliere financiële instellingen. Ook kan het zijn dat je weinig reacties van de crowd op je campagne krijgt en je dus niet voldoende financiering op haalt.

Kickstarter: crowdlending & crowdfunding

Het van oorsprong Amerikaanse Kickstarter is een bekend internationaal financieringsplatform dat sinds een aantal jaar ook in Nederland actief is. Vooral als je een creatief project wilt financieren op het gebied van muziek, kunst, games, design of fotografie vind je hier de juiste type investeerders. In Amerika halen ondernemers via dit platform voornamelijk financiering op via donaties. In ruil voor hun donatie ontvangen de investeerders een kleinigheidje en bij grotere investeringen een grotere tegenpresentatie zoals een meet & greet of exclusieve voordelen. In Nederland is crowdlending, het verstrekken van een onderhandse lening aan ondernemers, de populairste vorm van financieren op Kickstarter.

  • Voordelen
    Je hebt geen echte lening nodig omdat je voor de crowdfunding producten verkoopt op Kickstarter. Bovendien heb je meteen een internationale afzetmarkt en bereik je een breder publiek door het platform.
  • Nadelen
    Uit de cijfers blijkt dat slechts 32,4 procent van de campagnes in 2016 op Kickstarter zijn doel wist te behalen. Een belangrijke succesfactor is een goed verhaal en een groot netwerk. Bovendien is deze manier van crowdfunding alleen geschikt voor ondernemers in bepaalde sectoren.

Een business angel vinden

Tegenwoordig zijn er in Nederlands steeds meer zogenaamde business angels. Dit zijn netwerken van informele investeerders die je op weg kunnen helpen met je bedrijf. Het is zeker niet de makkelijkste financieringsoptie, want een business angel vind je niet zomaar. Daarentegen kan een business angel je bedrijf niet alleen financieel verder helpen, maar ook met coaching en een uitgebreid netwerk. In Nederland heb je bijvoorbeeld de Vereniging van Business Angels Netwerken Nederland (BAN), Techleap en Angel.co waar je informatie terug kunt vinden over de Nederlandse investeerders netwerken.

  • Voordelen
    Je hebt naast een investeerder ook een zakelijke partner die met je meedenkt en je helpt de uitdagingen van de pioniersfase te overkomen.
  • Nadelen
    Het vinden van een business angel is niet gemakkelijk en verloopt vaak via een informeel netwerk. Bovendien kan de invloed van een informeel investeerders netwerk ook impact hebben op je bedrijf.

Geld ophalen bij vrienden en familie

Hulp inschakelen van je directe omgeving is een financieringsmogelijkheid die niet iedere ondernemer aanspreekt. Als je vrienden en familie geloven in je idee en je een onderhandse lening willen verlenen kan het wel een uitkomst zijn. Je hebt snel startkapitaal bij elkaar om je ondernemersplannen waar te maken en je leent vaak tegen gunstige rente. Wil je financiering inzamelen bij je vrienden en familie, dan is het verstandig om goede afspraken met elkaar te maken zodat je later geen onenigheid krijgt.

Zorg dat je alle voorwaarden in een contract vastlegt: afspraken over looptijd, het terugbetalen, de manier van aflossen en wat er gebeurt als je de lening niet terug kunt betalen.

Tip:download een voorbeeldcontract

  • Voordelen
    Je kunt snel geld lenen en hoeft vaak geen hoge rente te betalen.
  • Nadelen
    Met een lening bij je familie of vrienden vervaagt de scheidslijn tussen privé en zakelijk. Dit kan ervoor zorgen dat je bemoeienis vanaf de zijlijn krijgt en je privérelatie verandert als er onverhoopt financiële tegenslagen zijn.

Je eigen vermogen inzetten

Om de start van je bedrijf te financieren kun je natuurlijk ook je spaargeld inzetten. Een andere mogelijkheid is om een persoonlijk lening bij een financiële instelling aan te vragen. Hierbij is de kans van slagen groter als je al getekende contracten met klanten of leveranciers hebt.

  • Voordelen
    Kun je de start van je bedrijf met eigen vermogen financieren? Dan zijn je lasten lager: je betaalt geen maandelijks bedrag aan rente en aflossing.
  • Nadelen
    Je hebt geen persoonlijk buffer meer als je al je spaargeld in je bedrijf stopt.

Groei mee met jouw klanten: inspiratie voor je bedrijf

Ben jij benieuwd hoe je slimmer kunt ondernemen en meegroeit met jouw klanten? We helpen je op weg met relevante kennis en expertinzichten over geldzaken en financiering. Mis geen groeikans en schrijf je in voor maandelijkse groei inspiratie in je mailbox!

  • Tips & tricks om slimmer te ondernemen
  • Alles over financiering en geldzaken
  • Interviews met inspirerende ondernemers
  • 1x per maand groei inspiratie in je mailbox