Ondernemers Partners

Hoe een bedrijfstak afstoten ondernemer Annemarie Hoekstra groei en focus bracht

Ondernemer Annemarie Hoekstra doet niks liever dan mooie dingen maken en onvergetelijke herinneringen creëren. Of ze nu stellen de perfecte trouwdag bezorgt of kerstsfeer tot leven brengt in kantoren of ziekenhuizen: met haar team stopt ze overal liefde in. Met Bloemenservice Nederland en Kerstboomservice Nederland bedient ze zowel particulieren als de zakelijke markt en haar klantenkring groeit constant. Door de jaren heen heeft Annemarie ervaren hoe belangrijk het is om keuzes te durven maken, ook als ze financieel spannend zijn. Haar volgende stap is doorgroeien in de kerstbranche. Met financiering van New10 kocht ze een nieuwe kerstcollectie en liet ze een brochure ontwerpen zodat ze meer opdrachten kan aannemen. Lees hoe je hart volgen tot de beste beslissingen leidt voor je bedrijf.

Bedrijf: Bloemenservice Nederland & Kerstboomservice Nederland

Branche: Bloemensector

Aantal medewerkers: normaal gesproken rond de 10 en met kerst 40

Ultieme ondernemerstip: "Gooi het roer om als je zakelijk gezien ergens geen energie van krijgt en focus op de dingen waar je blij van wordt. Durf keuzes te maken, blijft niet ergens in hangen omdat het eng is."

Magere jaren tijdens de crisis

Als telg uit een ondernemersgezin was het voor Annemarie niet meer dan logisch om op haar twintigste al te starten met ondernemen. Midden in de crisisjaren, 2007, begon ze haar bedrijf. In het begin richtte ze zich vanuit Haarlem vooral op de zakelijke markt als business bloemist. Ondanks dat ze al snel uit haar jasje groeide en op zoek moest naar een nieuwe locatie waren de eerste jaren vooral overleven. Annemarie: “Je bent niet alleen aan het opstarten, maar consumenten houden ook nog eens de hand op de knip. Hebben mensen wat minder te besteden, dan is het eerste wat ze schrappen luxeproducten zoals mooie bloemen thuis of op de balie”. In die tijd stuurde Annemarie scherp op inkoop en kosten, maar het is vooral een kwestie van volhouden: “Als ondernemer moet je af en toe een lange adem hebben.”

Afscheid nemen van succesvolle online verzendtak

Drastische keuzes maken voor je bedrijf is niet altijd makkelijk, maar het heeft Annemarie wel verder geholpen. Sinds twee jaar is ze gestopt met verzenden van boeketten en bloemstukken. Deze online verzendtak bracht het grootste deel van de omzet binnen, maar toch merkte Annemarie diep in haar hart dat ze er niet gelukkig van werd. Om de knoop door te hakken en een lucratief onderdeel stop te zetten was een spannende beslissing. Annemarie: “Als je afscheid neemt van een bedrijfstak en je hebt daar geen nieuwe dingen voor in de plaats, dan lig je daar wakker van.” Toch had ze het achteraf eerder willen doen. Na deze beslissing heeft ze vol ingezet op de bruiloftsmarkt, haar klantenbestand kunnen uitbreiden en doet ze iets waar ze haar liefde voor het vak in kwijt kan. Annemarie: “Mensen komen binnen met ‘droomplaatje’ en het is dan zo tof om echt mooie dingen voor ze te creëren en het verschil maken.”

Bij New10 merk je dat ze oog hebben voor jou als ondernemer; financiering was zo geregeld en ik kon meteen door met mijn plannen.

De kracht van social media

Een aantal jaar eerder begon Annemarie zich bewust te focussen op de bruiloftsbranche. Al vanaf het begin heeft ze online kanalen en social media ingezet om haar klanten te bereiken. De kracht van beeld is enorm en om mooie beelden van huwelijken te verzamelen werkt Annemarie met een cashback actie. Inmiddels komt de helft van haar opdrachten via Instagram, gevolgd door Facebook en LinkedIn. Annemarie: “Mensen worden daar geïnspireerd door onze foto’s, de sfeer, en eigenlijk wakker gemaakt.” Vaste samenwerkingen met trouwlocaties hebben er ook voor gezorgd dat ze inmiddels het hele jaar vol zit met bruiloften. Dat Bloemenservice Nederland ook de prijs voor Beste Bruiddbloemist in ontvangst mocht nemen, was voor haar de kers op de taart. Het heeft het bedrijf een enorme duw in de goede richting gegeven.

Onderscheidend met een totaalconcept

Vanaf september start het kerstseizoen en richt Annemarie zich op de volledige kerstaankleding van ziekenhuizen, kastelen, kantoren en fabrieken. In de kerstbranche zijn een aantal grote spelers actief, voornamelijk hoveniersbedrijven die buiten het seizoen ook omzet willen draaien. Met haar focus op styling, kleur en totaalconcepten onderscheidt Annemarie zich van de andere partijen die vaak alleen kerstbomen, vaak vooraf opgetuigd in de kas, en wat simpele stukken leveren. Annemarie: “Wij vinden dat je zoveel meer kunt doen met een ruimte en kleuren: bij ons krijg je echt iets waar liefde en aandacht inzit. Er komt een styliste op locatie, maar vooral een team met passie en niet met een gieter.”

Meer voorraad om door te groeien in de kerstbranche

Kerstboomservice Nederland wordt ieder jaar groter, maar Annemarie ziet nog veel kansen om haar klantenbestand te vergroten. Om dit realiseren heeft ze financiering aangevraagd bij New10 na een tip van haar accountmanager bij ABN AMRO. Voorgaande seizoenen waren de kerstcollecties uitverkocht, dus om de groei bij te benen moest er meer voorraad komen. Met zakelijk krediet van New10 kon Annemarie begin dit jaar in Frankfurt een grote nieuwe collectie inkopen. Annemarie: “We willen dit jaar vol inzetten op acquisitie maar dan heb je wel veel spullen nodig. Je moet al op tijd je voorraad financieren, terwijl je betalingen van klanten pas krijgt in November of December.” De investering die ze maakte werpt nu al zijn vruchten af: klanten zijn enthousiast, de nieuwe collectie slaat aan en de brochure doet het goed.

Financiering was niet altijd makkelijk

In het bloemenvak zitten heeft Annemarie niet altijd geholpen bij het verkrijgen van financiering. Het gaat niet altijd even goed met bloemisten, banken zien het als risicosector en dat heeft zijn weerslag gehad op de mogelijkheden voor haar bedrijf. Annemarie: “Ik heb er vaak hard aan moeten trekken om dingen voor elkaar te krijgen. Ik merkte bij New10 meteen dat de sector niet van belang is en het draait om je kredietwaardigheid”.

Toekomst: meer naamsbekendheid opbouwen

Door keuzes te maken heeft twee Annemarie twee pijlers overgehouden; de bruids- en kerstbranche en hier wil ze de komende jaren verder in groeien. Doel is om de klantenportfolio flink uit te bouwen. Zo heeft Annemarie een lijst met droomklanten waar ze graag mee wil samenwerken. Om met deze bedrijven in contact te komen heeft ze zelfs een ‘klantvinder’ ingehuurd. Haar toekomstbeeld? Naamsbekendheid opbouwen en zorgen dat haar twee merken over een aantal jaar een begrip zijn: “Hoe mooi zou het zijn als mensen mijn merken intypen in Google?”

Bij New10 merk je dat ze oog hebben voor jou als ondernemer; financiering was zo geregeld en ik kon meteen door met mijn plannen.