Pieter Langendijk Brewboys Bar Amsterdam

Pieter Langendijk

BREWBOYS Bar, Amsterdam

BREWBOYS Bar voelt als een logische stap: een thuishonk waar we het merk Amsterdam Brewboys tot leven brengen. Het nieuwe concept en de verbouwing betalen we grotendeels met financiering. Zo bouwen we aan onze droom: een eigen brouwerij met taproom."

De twee vrienden achter Amsterdam Brewboys hebben één missie: het lekkerste bier ter wereld maken. Inspiratie voor smaakcombinaties halen ze van over de hele wereld en met hun creatieve craft beers sleepten ze al meerdere prijzen in de wacht.

Samenwerking New10

 • Sector
  Horeca
 • Financieringsdoel
  Groei en uitbreiding
 • Aantal medewerkers
  14
 • Uitdaging
  Meer naamsbekendheid voor Amsterdam Brewboys en uiteindelijk een eigen brouwerij openen.

Opgegroeid in de horeca, was het een kwestie van tijd tot Pieter Langendijk zijn eigen bar zou openen. Bar Langendijk zag 14 jaar geleden het licht toen hij een pand kocht pal naast iconische molen de Gooyer in Amsterdam. De creatieve ondernemer ademt hospitality, doet dingen net even anders en ziet zijn bar als een sociaal knooppunt: “Je viert er het leven met al zijn grillen en je vervult de basisbehoeftes: eten, drinken een dak boven je hoofd en liefde.” Toch sloot in December Bar Langendijk haar deuren, maar niet voorgoed. Zes jaar geleden begon Pieter samen met compagnon Sebastiaan een tweede onderneming biermerk Amsterdam Brewboys. Door het succes van de craft beers lonkt een nieuw avontuur. Begin maart opent BREWBOYS BAR, het eerste honk van de Amsterdam Brewboys. Om het nieuwe concept neer te zetten is een flinke verbouwing van de oude bar nodig die Pieter financiert met een zakelijke lening van New10. Lees over de spannende verbouwingsfase en de toekomstplannen van de Brewboys.

De start van Amsterdam Brewboys

Van studenten, yuppen tot buurtopa Joop van 88, in Bar Langendijk loop je ze allemaal tegen het lijf en de omzet groeide jaar op jaar. Niet gek dat Pieter steeds vaker de vraag kreeg of hij niet nog een bar wilde openen. Dat zette hem aan het denken, maar tussen twee horecazaken heen en weer rennen was niet zijn ambitie. Pieter: “Ik wilde zelf iets creëren, met iemand samenwerken en een creatief proces doormaken. Kortom, een eigen product lanceren en dat laten groeien.” Deze plannen werden al snel werkelijkheid. Met zijn compagnon Sebastiaan begon Pieter 6 jaar geleden het biermerk Amsterdam Brewboys. Na het eerste geesteskind, het speciaalbiertje Amsterdam Pale Ale, zijn er vele andere biertjes bijgekomen. Pieter: “De kwaliteit moet altijd hoog zijn, dat is leidend. We brouwen biertjes voor ieder moment: een Kama Citra Wheat Ale voor de lunch, een Hop Riot Amber Ale voor bij een pittig worstje ‘s avonds."

Biertjes moeten bij je persoonlijke smaak en het moment passen: daar spelen we op in met Amsterdam Brewboys.

De nieuwste creatie van de mannen is ook al in de maak: een Bohemian pilsener. De naam ‘Bohemian’ is meer dan toepasselijk voor de brouwers die vrijbuiters zijn en graag buitende gebaande paden kleuren: Pieter runt ook nog een Bed&Breakfast en compagnon Sebastiaan huist momenteel in Portland Oregon waar nu het Brewboys laboratorium staat.

Speeltuin voor bierlovers

De oude logo’s zijn van de gevel en het is tijd voor de volgende stap in het brouwavontuur met Brewboys Bar. Wat hebben de ondernemers voor ogen met het nieuwe horecaconcept? Pieter: “Het wordt een werelds buurtcafé met een grote focus op ons bier. Ik wil een speeltuin creeëren voor bierliefhebbers, waar je natuurlijk ook terecht kunt voor een goed glas wijn, lekkere latte en een goede hap, lokaal eten.” Kortom, dé nieuwe hotspot voor iedereen die zich zich wil laten verrassen door bijzondere biertjes zoals de Amsterdam Brewboys crafts en speciaalbiertjes van bevriende bouwers. Op 1 maart gaat de Grand Opening van BREWBOYS BAR plaatsvinden en gaan de Brewboys nog meer bekendheid krijgen.

Financiële plaatje op orde

De beslissing om Bar Langendijk op de schop te gooien kwam niet uit de lucht vallen: Pieter is al twee jaar met de voorbereidingen bezig: “Het hele plan moet kloppen, van het concept, de sfeer tot het financiële plaatje. Hoe veel ga je omzetten en hoe betaal je financiering terug?”. Na een berekening van de verbouwingskosten per vierkante m2 besloot hij te kijken wat hij kon lenen. Na een belletje met zijn relatiemanager bij huisbank ABN AMRO kwam hij bij New10 terecht en was verrast: "Ik geloof in deze nieuwe manier van financieren."

Ondernemen is kansen pakken en niet 12 weken wachten op fiattering van je financiering. New10 maakt dat mogelijk.”

Pieter startte een aanvraag en het aanbod bleek gunstig: hij kon een groot deel van het begrote bedrag lenen voor de verbouwing en rebranding en kon de rest betalen met eigen geld. Uiteindelijk volgde een spannende fase tot de uitbetaling van New10: de bouwvakkers waren al aan de slag en de aanbetalingen moesten gedaan worden. Toen het geld op zijn rekening stond werden dezelfde dag nog alle aanbetalingen voldaan. Pieter: “De uitbetaling was net op tijd binnen: ik had een strakke planning en je wilt niet langer dan twee maanden dicht: de cashflow moet ook weer binnenkomen na alle investeringen.” Pieter verwacht de komende jaren verder uit te breiden en wil dat graag doen met New10 als partner. Inmiddels heeft een bevriende ondernemer op zijn aanraden ook financiering aangevraagd.

Tegenslag maakt trots

Tijdens zijn jaren als horecaondernemer maakte Pieter ook tegenslag mee: de gevolgen van de financiële crisis waren merkbaar. In 2009 bleken de pensioenfondsen jaren niet betaald en door de economische malaise liep het aantal gasten terug. Gelukkig hadden vrienden en familie voldoende vertrouwen in Bar Langendijk en kon Pieter geld lenen om het hoofd boven water te houden. Het keihard werken en zo snel mogelijk de onderhandse lening terugbetalen. Pieter: “Ik was voor het eerst trots op mezelf toen ik voor Bar Langendijk financieel de schaapjes op het droge had: we draaiden weer goed en ik had alles afbetaald”. Bloed, zweet en tranen leverde hem uiteindelijk veel voldoening op.

Gypsy brewers met grootse plannen

Met meer dan 60 brouwerijen in onze hoofdstad is de concurrentie onder de bierbrouwers moordend. Cafe’s krijgen iedere dag wel een vertegenwoordiger binnen. Om je biertjes in de supermarkt te krijgen is nog lastiger. Pieter zet dan ook volop in op een pullstrategie met de BREWBOYS BAR en wil een krachtige beleving neerzetten. De toekomstplannen liegen er niet om: over vijf jaar wil Pieter nog twee vestigingen openen in West en Zuid. Zonder eigen brouwerij zijn de mannen nu nog Gypsy Brewers maar als het aan Pieter ligt gaat dit ook niet lang meer duren. Een eigen brouwerij mét taproom is het ultieme doel en door BREWBOYS BAR deze droom een stap dichterbij.

Samenwerking New10

 • Sector
  Horeca
 • Financieringsdoel
  Groei en uitbreiding
 • Aantal medewerkers
  14
 • Uitdaging
  Meer naamsbekendheid voor Amsterdam Brewboys en uiteindelijk een eigen brouwerij openen.