Ondernemer Lindsay van der Looij - KNAP Institute

Lindsay van der Looij

KNAP Institute, Amsterdam

Een tweede vestiging openen was de grootste uitdaging tot nu toe. Een flinke investering, deels betaald met financiering, maar gelukkig was het vanaf dag 1 een succes.

product image

KNAP Institute is de enige kliniek in Amsterdam waar het beste van de cosmetische dermatologie en huidtherapie samenkomen. Cosmetisch arts Annebeth Kroeskop en huidspecialiste Lindsay van der Looij bieden in hun kliniek een unieke totaalaanpak, waarin het beste van beide specialisaties elkaar complimenteren.

Samenwerking New10

 • Sector
  Zakelijke dienstverlening
 • Financieringsdoel
  Groei en uitbreiding
 • Aantal medewerkers
  28

Een stralende, jonge huid krijgen en behouden is tegenwoordig ‘the holy grail’ en daarvoor ben je bij KNAP Institute aan het juiste adres. De unieke combinatie van huidtherapie en cosmetisch dermatologie bij KNAP is het geheim achter de jeugdige uitstraling van vele BN’ers. Ondernemer en oprichtster Lindsay begon in 2012 klein met een gehuurde kamer op Parnassusweg, maar inmiddels is KNAP een sterk merk met een alsmaar groeiende klantenkring. De weg naar succes was niet altijd makkelijk: Lindsay ’s ondernemersavontuur werd niet toegejuicht door vrienden en familie: “Ik voelde zo sterk dat ik wilde ondernemen, ondanks dat alles en iedereen in mijn omgeving het afraadde.” Lindsay´s droom kwam uit en ruim een jaar geleden heeft zij zelfs een tweede vestiging geopend: met financiering van New10 betaalde Lindsay deels de verbouwing en inventaris. Een jaar na opening mag het resultaat er zijn: meer naamsbekendheid, groei en nieuwe klanten.

Verliefd op Amsterdam: salon op de Parnassusweg

Jarenlang combineerde Lindsay een vaste baan als o.a. accountmanager met een salon aan huis in Brabant, tot ze ruim 8 jaar geleden in het diepe sprong en haar eigen bedrijf startte. Tijdens een dagje Amsterdam werd ze verliefd op de stad, specifiek op de Willemsparkweg buurt - de plek waar ze nu haar tweede salon heeft. Ze besloot een kamer te huren aan de Parnassusweg en daar haar eigen bedrijf te beginnen. Lindsay: “De kans dat het mis zou gaan in Amsterdam was voor mijn gevoel minder erg dan in Brabant, omdat Amsterdam een vrij anonieme stad was voor mij op dat moment”. Van falen was geen sprake. Midden in de crisis ging Lindsay naar de bank met een businessplan en kreeg startkapitaal om te investeren. Het moment dat de financiering rond was voelde voor Lindsay als een overwinning.

Het was echt een kick toen ik het geld kreeg en kon beginnen. De tweede financiering ontvangen was ook gaaf, maar wel iets minder spannend.”

De volgende stap: een tweede salon openen

Ondanks dat Lindsay geen netwerk in Amsterdam had liep de kliniek meteen boven verwachting goed. Door samenwerkingen met bekende Nederlanders kreeg KNAP al snel veel naamsbekendheid. Lindsay: “Als een BN-er een behandeling op sociaal media promoot dan staat de telefoon bij ons roodgloeiend.” Na 1 jaar besloot ze een samenwerking aan te gaan met cosmetisch arts Annebeth Kroeskop om het aanbod aan behandelingen te verbreden. Een goede beslissing met de toenemende populariteit van cosmetische behandelingen. Ook breidde ze geleidelijk uit naar een grotere ruimte op de Parnassusweg. Dit bleek nog niet genoeg om het groeiend aantal klanten bij te benen. Na 5 jaar ondernemen kwam het moment voor de tweede stap: door de populariteit van KNAP liepen de wachttijden op en konden klanten niet altijd even snel geholpen worden als gewenst. Lindsay stond voor een lastige keuze: een grote investering doen óf in de comfortzone van 1 zaak blijven en niet uitbreiden. Lindsay: “Het is een grote stap om een hele vestiging uit de grond te stampen op één van de duurste locaties van de stad.”

Nieuw businessplan en droomlocatie gevonden

Het openen van een tweede vestiging kwam in een stroomversnelling toen er een pand vrijkwam op Lindsay ‘s droomlocatie: de Willemsparkweg. Ze besloot het groots aan te pakken: het pand verbouwen en inrichten, nieuwe apparatuur aanschaffen en extra personeel aannemen. Met een aangescherpt businessplan op zak vroeg ze financiering aan. Via relatiemanager Aart de Jong van ABN AMRO kwam Lindsay uiteindelijk bij New10 terecht voor een lening. Met haar goede cijfers was een financiering krijgen geen zorg, maar een groot bedrag lenen en veel eigen vermogen investeren voelde wel als groot risico. Lindsay: “Ik heb er slapeloze nachten van gehad en die blijf je als ondernemer altijd houden. Met bijna 30 man in dienst, moet je jezelf soms even knijpen." Gelukkig was het meteen druk op de tweede locatie, wat Lindsay veel vertrouwen geeft in de toekomst.

Innoveren en langzaam groeien

Met 28 mensen in dienst moet je als ondernemer ook leren loslaten. Zo richt Lindsay zich steeds meer op de strategie en het vinden van innovatieve beautybehandelingen voor KNAP Institute. Regelmatig bezoekt ze beautybeurzen in het buitenland om als eerste bewezen succesvolle behandelingen te introduceren. Ook werkt KNAP samen met plastische chirurgen en ze zijn vaak de eerste in Nederland met innovatieve behandelingen zoals EMSculpt, of verjongingsbehandelingen met radiofrequentie en spiercontracties. Ook de maatschappelijke wind is in de zeilen: cosmetische behandelingen zijn steeds meer geaccepteerd. Om de kwaliteit te kunnen waarborgen, was het wel een bewuste keuze om langzaam te groeien. Lindsay: “Goed personeel vinden is lastiger in deze branche. Ook investeren we veel in trainingen, medewerkers krijgen een uitgebreid opleidingsprogramma.”

“Het geeft me veel energie om het bedrijf te laten groeien: ik ben meer ondernemer geworden”

Toekomstdroom: meer KNAP in Nederland

Met een succesvolle tweede vestiging is de droom van Lindsay om KNAP landelijk groter te maken alleen maar versterkt. “Het succes geeft een gevoel vertrouwen, nummer 3 gaat nu ook lukken.” Wat de volgende bestemming voor KNAP wordt is nog niet bekend. Trots is Lindsay op het feit dat ze ondanks haar beschermde opvoeding toch haar intuïtie heeft gevolgd en voor ondernemen is gegaan. Ook haar familie is inmiddels apetrots op het succes van KNAP. Door het ondernemen is Lindsay als persoon gegroeid: “Ik sta door mijn ondernemerservaring anders in het leven, een stuk positiever en ik durf vertrouwen te geven."

store image

Samenwerking New10

 • Sector
  Zakelijke dienstverlening
 • Financieringsdoel
  Groei en uitbreiding
 • Aantal medewerkers
  28