Financieringen

5 tips om je coronafinanciering of KKC aanvraag voor te bereiden

Rosanne van Veldhuisen

Rosanne van Veldhuisen

New10

Voorlopig is de anderhalvemeter-maatschappij van kracht en dit betekent voor veel ondernemers een aangepaste situatie. Heb je financiering nodig door acute betalingsproblemen of voorzie je financiële tegenslagen als direct gevolg van de coronacrisis? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor financieringsregelingen die de overheid heeft ontwikkeld samen met banken, zoals de Kleine Kredieten Corona garantieregeling (KKC-regeling) en de Borgstelling MKB Corona (BMKB-C).

De KKC-regeling is net als de BMKB-C regeling een overbruggingslening met staatsgarantie om bedrijven te ondersteunen. Deze regeling is speciaal afgestemd op ondernemers met een kleinere financieringsbehoefte ontstaan als gevolg van de corona-uitbraak, hier lees je meer over de kenmerken. Hoe bereid je je bedrijf voor op het aanvragen van de KKC-regeling, ofwel coronafinanciering, en waar letten banken op bij het verstrekken van de lening? In dit artikel lees je onze tips en benoemen we de belangrijkste zaken die je moet weten over de KKC-regeling.

1. Breng de corona-impact op je bedrijf in kaart

Allereerst willen banken een beeld krijgen van hoe je bedrijf is geraakt door de coronacrisis. De KKC-regeling is immers speciaal ontwikkeld voor ondernemers die direct getroffen zijn door de coronacrisis, maar daarvoor goede resultaten hadden. Zorg dat je goed kunt beschrijven hoe je huidige situatie eruitziet: heb je de deuren van je bedrijf moeten sluiten, betalen je klanten niet op tijd of kun je niet produceren? Wat heeft dit voor gevolgen voor je bedrijfsmodel en je omzet?

2. Beschrijf de maatregelen die je hebt getroffen

Om teruglopende resultaten te compenseren kun je als ondernemer gebruik maken van verschillende overheidsregelingen zoals de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging en uitstel van belastingbetaling. Daarnaast kun je ook je cashflow op peil houden door proactief je leveranciers of crediteuren om uitstel van betaling te vragen. Om in aanmerking te komen voor de KKC-regeling moet je aantonen welke maatregelen je hebt genomen om je bedrijf te beschermen tegen de gevolgen van de coronacrisis.

3. Maak een financiële prognose

Is je bedrijfsvoering geraakt door de corona-uitbraak, dan heeft dat ongetwijfeld gevolgen voor je financiële situatie. Breng in kaart hoe je omzet en winst zijn veranderd en maak op basis van recente resultaten een prognose voor de komende maanden. Hoe groot is de verwachte maandelijkse daling in omzet? Hoe lang verwacht je tekorten op je balans als je de anderhalve metersamenleving als uitgangspunt neemt? Ga ook na hoe je kosten kunt reduceren, denk aan slim inkopen, snijden in overheadkosten en grote investeringen uitstellen. Zorg dat je maatregelen en eventuele overheids-of bancaire regelingen opneemt in je prognose. Heb je hulp nodig bij het opstellen van je financiële prognose? Dan kun je ook terecht bij een financieel adviseur, die kan je adviseren over een planning en het juiste leenbedrag.

Goed om te weten
Heb je een negatieve impact van meer dan 10% op je omzet? Dan kun je bij New10 de KKC-regeling aanvragen. Is je verwachte omzetdaling lager? Dan past een andere financieringsoplossing, bijvoorbeeld een zakelijk krediet of een zakelijke lening, mogelijk beter bij je situatie. Als je een aanvraag start begeleiden we je vanzelf naar de juiste financieringsoplossing voor je situatie.

4. Breng je financieringsbehoefte in kaart

Net zoals bij het aanvragen van een reguliere lening moet je voor de KKC-regeling een inschatting maken van je financieringsbehoefte. Wat verwacht je per maand aan omzetdaling? Wat is het tekort wat je maandelijks overhoudt inclusief inzet van eigen vermogen en de overheidsregelingen? Bekijk de voorwaarden en check of je financieringsbehoefte past bij de KKC-lening: voor deze regeling geldt dat het minimale leenbedrag €10.000 is en maximaal €50.000. Wil je meer dan €50.000 lenen, dan kan jouw huisbank zoals ABN AMRO je mogelijk verder helpen aan een BMKB-C regeling.

Goed om te weten
Je kunt maar één keer de KKC-lening voor je bedrijf aanvragen, dus denk goed na over het bedrag dat je nodig hebt voor het oplossen van je (toekomstige) liquiditeitstekort.

5. Aantonen dat je bedrijf gezond is

Een belangrijke voorwaarde voor het verkrijgen van de KKC-regeling is dat je onderneming voor de crisis kredietwaardig was. Op basis van je jaarcijfers van 2019 moet je kunnen aantonen dat je na de crisis in staat bent de lening af te lossen. Houd rekening met eventuele andere schulden die je moet aangaan en bekijk ook welke bedrag je privé in kunt brengen, zoals spaargeld of geld uit de holding.

Welke documenten heb je nodig voor het aanvragen van de KKC-regeling?

  • Definitieve jaarcijfers van 2019 (of IB-aangifte bij een eenmanszaak)
  • Transactieoverzicht van 3 maanden op je zakelijke rekening

Meer weten over de KKC-regeling?

Groei mee met jouw klanten: inspiratie voor je bedrijf

Ben jij benieuwd hoe je slimmer kunt ondernemen en meegroeit met jouw klanten? We helpen je op weg met relevante kennis en expertinzichten over geldzaken en financiering. Mis geen groeikans en schrijf je in voor maandelijkse groei inspiratie in je mailbox!

  • Tips & tricks om slimmer te ondernemen
  • Alles over financiering en geldzaken
  • Interviews met inspirerende ondernemers
  • 1x per maand groei inspiratie in je mailbox