Slimmer ondernemen

5 checkvragen & tips: investeren in zonnepanelen voor je bedrijf(spand)

New10

New10

Je winst slim investeren zodat je rendement groeit: als ondernemer kijk je naar interessante mogelijkheden. Investeren in zonnepanelen kan een goede investering zijn voor je bedrijf. Zonne-energie opwekken is niet alleen een duurzame keuze voor het milieu, maar ook een investering die je op langer termijn een goed rendement oplevert. Denk aan belastingvoordeel, subsidies, besparing op je energiekosten en meerwaarde voor je bedrijfspand.

Overweeg je om zakelijk zonnepanelen aan te schaffen? Dan is begin 2020 een goed moment: de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE) gaat naar verwachting in het nieuwe jaar een laatste openstelling ronde doen waarbij je een subsidieaanvraag kunt indienen. Waar moet je op letten bij de aanschaf en aanleg van zonnepanelen? In dit artikel zetten we alle tips op een rij en helpen je op weg met een checklist zodat je precies weet of het verstandig is om te investeren in zonnepanelen voor je bedrijf.

1. Zonnepanelen voor ondernemers: welke opties heb ik?

Heb je geen eigen bedrijfspand dan kun je nog steeds investeren in zonne-energie. Zo kun je deelnemen aan collectieve zonnepanelenprojecten of je kunt panelen als particulier aanschaffen. • Zonnepanelen voor je eigen gebruik • Investeren in een grootschalig zonnepanelenproject • Grond verhuren voor het plaatsen van zonnepanelen Let op: De belastingdienst maakt onderscheid tussen twee verschillende soorten zonnepanelen: niet geïntegreerde en geïntegreerde. Geïntegreerde zonnepanelen hebben ook een functie als dakbedekking: je krijgt hiervoor als particulier minder btw terug.

2. Is jouw dak geschikt?

Of je zonnepanelen op je dak kunt leggen, hangt af van het materiaal waarvan je dak gemaakt is. Op daken van riet, aluminium, zink of leisteen of groene dakbedekking kunnen geen panelen geplaatst worden. De ligging van je dak en de vorm zijn ook factoren die bepalen of zonnepanelen mogelijk zijn. Zo is het alleen het deel van je dak dat de hele dag zonder schaduw is, geschikt voor panelen. Heb je een plat dak, houdt er dan rekening mee dat de panelen schuin liggen.

Doe de check op Milieu Centraal: kunnen zonnepanelen op mijn dak?

3. Hoeveel energie verbruik je zelf en ligt je dak op het zuiden?

Je dak lijkt te voldoen aan de voorwaarden, dan is de volgende vraag hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor een optimaal rendement. Het aantal zonnepanelen dat bij jouw situatie past hangt af van je eigen energieverbruik. Zo kan het interessanter zijn om niet je hele dak maximaal vol te leggen, maar minder panelen te plaatsen zodat je terugverdientijd korter is.

Hoe zuidelijker hoe beter
De ligging van je zonnepanelen bepaalt voor een groot deel hoeveel je eraan verdient. Liggen ze richting het noorden dan is je rendement rond de 3,7%, het westen ligt al op 5,3% en 6% voor oriëntatie op het zuiden.

4. Welke aftrekposten heb ik?

Energie-investeringsaftrek (EIA)
Goed nieuws: je kunt een groot deel van je investeringen in zonne-energie aftrekken van je bedrijfsresultaat. Hiervoor moet je wel aan een aantal regels voldoen. Je komt voor deze regeling in aanmerking met een systeem van minimaal 25KwP en aansluiting van maximaal 3x80a. Ook moet je bedrijf winst maken, om 58% van de investeringskosten af te trekken van je fiscale winst.

Let op: pas als je meer dan 10% van de opgewekte zonne-energie zakelijk gebruikt, kun je het aftrekken van je bedrijfsresultaat. Heb je een aansluiting zwaarder dan 3x80A? Dan kun je gebruik maken van de SDE-subsidie (Stimuleringsregeling Duurzame Energie)

Kleinschaligheidsaftrek
Naast je afschrijvingen en EIA is er een extra aftrekpost genaamd kleinschaligheidsaftrek. Volgens deze regeling kun je investeringen in bedrijfsmiddelen tot maximaal 311.242 euro aftrekken. Je kunt deze aftrek doen in het jaar dat je de zonnepanelen hebt aangeschaft. Je kunt natuurlijk als ondernemer ook de btw over zonnepanelen terugvragen. De normale btw-regels zijn dan van toepassing.

Stimulering duurzame energieproductie (SDE) – op dit moment gesloten
Afgelopen jaar heeft de overheid 10 miljard euro beschikbaar gesteld voor bedrijven die investeren in zonnestroom of zonnewarmte. Deze subsidie de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) wordt in rondes verdeeld. Tijdens de openstellingsrondes kun je zakelijk subsidie aanvragen voor investeringen op het gebied van hernieuwbare elektriciteit en hernieuwbare warmte. Momenteel is de subsidie gesloten maar naar verwachting gaat de laatste ronden begin 2020 plaatsvinden. Lees meer over de regeling op RVO

5. Wat verdien ik aan zonnepanelen?

Een eerste instantie zijn zonnepanelen een investering, maar op de lange termijn betaalt het zich wel degelijk terug. Kijk je naar het rendement dan houd je aan zonnepanelen gemiddeld 6% over, significant meer dan op je spaarrekening. Gemiddeld is de terugverdientijd voor zonnepanelen tussen de 7 en 8,5 jaar. Een andere grote besparing die je realiseert is op je energiekosten. Je betaalt voor 10 zonnepanelen ongeveer 4.700 euro, maar die energie die ze produceren levert je voor 600 euro per jaar aan energie op. Dit bedrag had je anders aan energie moeten betalen.

Checklist zonnepanelen

Ben je enthousiast geworden en wil je zakelijk zonnepanelen aanschaffen? Vergeet dan niet aan de volgende dingen te denken:

  1. Controleer of je een omgevingsvergunning nodig hebt voor het plaatsen van zonnepanelen. Er zijn voor bedrijven een aantal regels vanuit de overheid opgesteld
  2. Ga voor een certificeerde leverancier. Een betrouwbare en ervaren leverancier kent de bijzondere aandachtspunten van een PV-installatie. Dit is de installatie die zonne-energie omzet in elektriciteit.
  3. Vraag een oplevering volgens NEN-standaarden
  4. Isoleer je dak met een onbrandbare isolatie. Als er dan wat misgaat in je zonnepaneleninstallatie, dan slaat de brand minder snel over naar je bedrijfspand.

Investeren in zonnepanelen met je bedrijf?

Ondernemen in crisistijd: inspiratie voor je bedrijf

Ben jij benieuwd hoe je slimmer kunt ondernemen en jouw bedrijf door de coronacrisis heen navigeert? We helpen je op weg met relevante kennis en expertinzichten over geldzaken, financiering, tech en innovatie. Mis geen groeikans en schrijf je in!

  • Tips & tricks om slimmer te ondernemen
  • Alles over financiering en geldzaken
  • Interviews met inspirerende ondernemers
  • 1x per maand groei inspiratie in je mailbox